Nem titok, és már sokszor emlegettem is itt-ott, hogy az egyik legkedvesebb íróm Kertész Erzsébet, és igyekszem tőle mindent elolvasni.

Kertész Erzsébet arcképe. Forrás: www.moly.hu

Ez a kötete már nagyon régen volt a kezemben, és csak egyszer olvastam, így szinte újdonságként hatott rám az újraolvasása.


Egyébként a könyvtárból kölcsönöztem ki ezt az 1985-ös kiadványt, melyből 431 oldalon ismerkedhetünk meg Mauks Ilona életével.

Remélem, azt nem kell senkinek magyarázni, ki volt Mauks Ilona. Tanultuk általános iskolában már magyar irodalomból, hogy ő volt Mikszáth Kálmán felesége. Azt viszont nem nagyon emlegették, milyen kalandos módon kerültek ők össze.

A mű megismerteti velünk Ilonka regényes életét, aki a könyv elején húgával Nelkával együtt szenvedélyes olvasók, a háztartáshoz és a házimunkához azonban nem igazán fűlik a foguk. Épp ezért is édesanyjuk nem is reméli azt, hogy előnyös házasságot kötnek majd, pedig erre igazán szüksége volna a családnak. Mikszáth Kálmán fiatalon kerül Mauks Mátyás szolgálatába, kissé szakadt, habókos fiatalemberként, aki csak a szavaknak élne, és az írásnak, ám kénytelen dolgozni, hogy legyen mit ennie.

A fiatalok természetesen szépen lassan egymásba szeretnek, és titokban eljegyzik egymást.

Mikszáth ígérget, tulajdonképpen az én szememben hitegeti a lányt sokáig. Ilonka pedig hisz neki, hiszen nagyon szereti. Kálmán azt mondja, hogy csak akkor házasodhatnak össze, ha összeszedi magát anyagilag, ami reális elgondolás is, csak éppen a fiúnak nem igazán van munkája, leginkább sosincs semmi. Ha meg adódna, nem fogadja el, a könyvből igazán link alaknak tűnik. Meg is lepődtem rajta, talán kicsit csalódtam is, hogy így viselkedett a szerelmével, akit állítólag el akart venni.

Aztán végülis csak egybe kelnek, de életük pokoli a nagy pénztelenség miatt. Gyakorlatilag éheznek, aztán mikor Ilona újszülött kisfia meghal, a lány is megbetegszik. Kálmán hazaviszi őt  Mauksékhoz, a lány szüleihez, otthagyja, majd kezdeményezi a válást, és később el is válnak.

Ám csodák csodája, 7 évvel később életük útja ismét egymásba fonódik, de a felállás ekkor már merőben más...

Ha kiváncsiak vagytok a pár szerelmére, és regényes életére, érdemes ezt a könyvet elolvasni.

Különleges élmény volt a kötet lapjain keresztül megtapasztalni ezt az óriási szerelmet, ami köztük volt. Én mindenesetre szerintem nem tudtam volna kibírni mindazt, amit Mauks Ilona bizony kibírt...

A kötetet egyébként Kertész Erzsébet Ilona naplója alapján írta, így voltaképpen igaz történet...