Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Vujity Tvrtko - Fertő

Hoztam Nektek egy újabb bejegyzést is mára, ezt is Raritas gépelte, és ez is egy régebbi írásom...annyira azért nem régi, de egy fél éves már biztos van. :-)

Vannak időszakok, amikor valahogy véletlenül hasonló témájú kötetek kerülnek a kezembe. Nemrég olvastam, és írtam is a Csak ha te is akarod c. könyvről, amelyben egy 7 éves kislány és egy 51 éves férfi 15 évig tartó viszonyáról olvashattam, és bár a könyv tetszett, a téma undorított.

Erre a kezembe keveredett Vujity Tvrtko könyve, a Fertő, melynek címlapján az olvasható "szülőknek kötelező".

Szülő vagyok, tehát hallgattam a felszólításra, és kötelező módon elolvastam. Nagyon szeretem Tvrtko könyveit, ebben is volt valami….Azon kívül, hogy sajnos elég aktuális témákat dolgozott fel. Igazából bármiről is ír a szerző, az mindig érdekfeszítő.

Ebben a könyvben nem volt szó megható dolgokról, sem pedig könnyes végkifejletről.

Sőt...

Részletesen elmeséli nekünk, mi mindenre kell vigyáznunk, hogy gyermekünk testi és lelki jólétét megőrizzük. Borzasztó, hogy mennyi mindenre oda kell figyelni, és itt nem csak a pedofíliáról, vagy a szexuális kizsákmányolásról van szól, hanem az internet veszélyeiről is.

A szerző most is, mint ahogy mindig, alaposan körbejárta a témát, beszélt egy pedofillal, pornó producerekkel, erőszak-szex színésznővel, akik mind megdöbbentő őszinteséggel válaszolták meg a riporter kérdéseit.

Érdekes könyv, néhol gyomorforgató, de mindenképpen érdemes elolvasni, hiszen sokat tanulhatunk belőle, bár, egy egészséges lelkületű és gyermekét szerető szülőnek a könyv nélkül is eszébe jutnak a Tvrtko által felvázolt veszélyek.


A kötet adatai:

Kiadó: Cantart kiadó

Kiadás éve: 2008

Borító: keménytáblás

ISBN: 9789639503366

Ár: 1999 ft

Forrás: könyvtár

 


Patrick Ness/Siobhan Dowd - Szólít a szörny

A múltkor, amikor írtam az Amíg élek c. Cicero Könyvstúdiós kiadványról, akkor említettem, hogy mostanában ismét kerülnek a kezeim közé különféle daganattal, komoly betegségekkel kapcsolatos írások. Ezt azért írtam, mert az első, amelyik ezt a folyamatot nyitotta, a Szólít a szörny volt, amely számomra nagyon különleges olvasmány volt.

Előre bocsátom, senki se várjon démonokat, szörnyeket, gyilkosságokat meg misztikát ettől a könyvből. Van benne démon meg szörny, meg halál, meg misztika, csak épp nem olyan, mint amire az átlag ember számítana a kötet címe alapján.

Ugyanis a démon a főszereplő saját démona, amivel küzd, a szörny az a valaki vagy valami, ami végső soron segít rajta, a halál nem gyilkosság után érkezik, hanem egy szörnyű kor végső állomása, és a misztikum pedig ott jelentkezik, ahol a szörny megjelenik.

Mindent egybevetve egy csodálatos, de borzongató könyvet olvastam a "személyében".


Már az eleje nagyon tetszik, ahol a bevezetőben a szerző, Patrick Ness elmeséli, hogy Siobhan Dowd-t sosem ismerte, csak mint a szerzőt az olvasója, ugyanis az írónak életében két könyve, halála után, ami  mellrák miatt nagyon hamar elragadta még két kötete jelent meg, és ez a könyv lett volna az ötödik könyve, de nem tudta megírni. Így hát Patrick Ness írta tovább az alapötletet. Bár én sosem találkoztam még Siobhan munkásságával, szerintem Partrick csodálatosat alkotott, annak ellenére, hogy nincs összehasonlítási alapom.

A mű főhőse egy kisfiú, bizonyos Conor, aki kistini még, és egy szörny zaklatja, aki azt állítja, hogy a fiú maga hívta. Nem érti sem Conor, hogy mi ez az egész, sem pedig az olvasó. De sajnos hamar kiderül miről van szó.

Conor nagylelkű, erős kisfiú, akinek az édesanyja rákos. Erősen hiszi, hogy meggyógyulhat, fel sem merül benne az ellenkezője. Anyja nem is ad esélyt neki arra, hogy azt higyje, hogy ez a helyzet rosszul is végződhet.

A fiú éjjelente rémálmokkal küzd, napközben suliba jár, ahol szinte eltiporják, és gondozza édesanyját. És egyszer csak megjelenik a Szörny egy hatalmas fa képében...

A könyvet olvasva végig éljük Connor életét, megismerjük édesanyját, nagyanyját, az apját is egy kicsit, aki elhagyta őket, és Amerikába költözött, és persze megismerjük a sulis zaklatóit, és a Szörnyet is, aki azt akarja, hogy Conor ismerje be, mondja ki végre az igazságot...

A kötet végére én is eléggé összezuhantam, teljesen átérzetem azt, hogy mit érezhet egy kisfiú, akinek az édesanyja meg fog halni, s milyen érzés lehet erre rájönnie. Nagy képzelőerő nem kellett ehhez nekem, mert én is túl vagyok egy ilyen helyzeten, de én már nem kisfiú voltam, hanem kicsit nagyobb lány, amikor megtörtént.

Mindenesetre borzalmas az egész. A könyv vége pedig nem hoz happy end-et. Sajnos, bár nem is vártam őszintén szólva.

Ez egy nagyon gyorsan olvasható, kétszáz oldal feletti oldalszámú történet képekkel, melyek illusztrálják Connor szenvedéseit.

Bár ifjúsági kötet, úgy gondolom, hogy az ifjú olvasóknak nem árt érettnek lenni azért, hogy megértsék a mondanivalóját. Szerintem egyébként ha valaki ilyen helyzetben van, mint Conor, akkor nagyon érdemes elolvasni, hiszen bátorítást nyerhet belőle. Ezen kívül viszont mindenkinek szeretettel ajánlom, mert nem gondolom, hogy lenne olyan ember, akinek ne tetszene!

A kötet adatai:

Eredeti cím: A Monster Calls

Fordította: Szabó T. Anna

Kiadó: Vivandra Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve:  2012

ISBN: 978-963-888-399-5

Oldalszám: 215 p

Borító: Puhatáblás, ragasztott

Ár: 2950 ft

Forrás: kiadótól

Jenny Downham - Amíg élek

Mostanában a súlyos betegségek, mint a rák ismételten beférkőztek az életembe. Megijedni nem kell, szerencsére csak a könyveken keresztül ...

Valahogy vannak olyan időszakok az életemben, amikor valahogy bevonzom az ilyen jellegű köteteket, ahogy most is.

Két napon belül ez a második olyan könyv, ahol a rák, a halál a téma.

Ennek ellenére Jenny Downham könyve nagyon tetszett. Bár azt hozzá teszem, hogy nem a vonaton kellett volna olvasnom hazafelé a szakdoli leadás után, mert sírtam. Vagyis nem sírtam, hanem ömlöttek a könnyeim. Lehet, hogy a többi utas azt gondolta, hogy őrült vagyok vagy ilyesmi.


A kötet főhőse Tessa, aki nagyon beteg. Leukémiával küzd már egy ideje, de úgy tűnik, elég sok időt kapott még a sorstól a végig. Elég jól bele is törődött az elfogadhatatlanba. Írt egy listát, amolyan bakancslistát, amiben egy csomó mindent összeír, mindent, amit meg akar tenni azelőtt, hogy meghalna. Csupa olyasmit gyűjtött össze, mint a szex, az olyan nap, amikor mindenre igent mond, a szerelem...stb.

Barátnőjével Zoey-val bele is kezdenek a dologba, kezdve a szex-szel. Összeszednek két srácot egy bulin, és megtörténik az első alkalom Tessa életében. Elég üresnek érzi magát utána, de legalább már kipipálhatott valamit a listáról. Azonban úgy tűnik, hogy Zoey valahogy kerüli őt, és egyre több időt tölt alkalmi szexpartnerével. Talán bele is szeretett.

A két lány eltávolodik kissé egymástól, bár Tessának nagyon hiányzik a barátnője, ennek ellenére éli tovább a véges életét az öccsével Cal-lal és az apjával. Anyja egy szerelem kedvéért elhagyta őket, de most, hogy Tessa beteg, többször is felbukkan lánya életében.

Közben T. megismerkedik a szomszéd sráccal Adammel, és kezdik együtt tölteni az idejüket, mint barátok. Lassan lassan közelebb kerülnek egymáshoz, és Tessa életereje is kezd fogyni. A 10-es lista egyre több része is kipipálásra kerül, s kiderül, hogy Zoey is nagy bajban van, azonban meghoz egy olyan döntést, amely egész életét befolyásolni fogja. Tessa nagyon fél, hogy nem tudja megérni, amíg Zoey döntésének következményével találkozhat, pedig nagyon szeretne.

Időközben Adammel egymásba szeretnek, és a fontos rész a listán, a szerelem is kipipálható lesz...

A könyvnek a vége nagyon szomorú, ahogy várható volt.

Amikor ír egy levelet az apjának a temetéséről, a kívánságairól ír, hát ez volt az a rész, amikor a vonaton zokogva becsuktam a könyvet.

Nagyon megrázott. Ismét eszembe jutott édesanyám utolsó ideje, amikor hasonló dolgokról beszélgettünk, és volt "szerencsém" teljesíteni az utolsó kívánságait.

Mivel megrázó a könyv, hiába is szól fiatalokról, azért kell egy bizonyos lelkület, hangulat az olvasásához annak ellenére, hogy nagyon tetszett.

A könyvből egyébként filmet is készítettek kedvenc Volturis vámpírunk, Dakota Fanning főszereplésével.

Forrás

A kötet adatai:

Eredeti cím: Before I Die

Fordította: Rudolf Anna

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2012

Borító: puhatáblás, ragasztott

ISBN: 978-963-539-784-6

Oldalszám: 328 p

Ár: 2990 ft

Forrás: kiadótól

Lázár F. Katalin - Hol lennél jó helyen?

Talán még emlékeztek, hogy néhány napja írtam egy könyvbemutatóról, amin magam is részt vettem október 3-án. Nagyon vártam ezt a bemutatót, ahogy a többit is, hiszen szeretek új szerzőket megismerni, megtudni, mit miért írtak, és egyáltalán rábukkanni valami újdonságra. (Persze általam már "ismert" író bemutatóira is elmegyek, ha tehetem, de Lázár F. Katalint eddig még nem volt szerencsém "ismerni".)

A bemutató előtt már lézengett a helyszínen, a kőszegi könyvtárban pár ember, kicsit aggódtam, hogy az érdeklődés lanyha lesz, de örömmel tapasztaltam, hogy a kezdésre gyakorlatilag megtelt a terem.


Mögöttem idős hölgyek ültek, akik beszélgettek arról, hogy vajon milyen helyszínek bukkannak fel a kötetben. Aztán megegyeztek abban, hogy mindenkinek az életéből lehetne regényt írni, csak éppen valaki ezt meg tudja tenni, mert tehetséges, és valaki nem.

Hogy ez miért is fontos? Pusztán azért, mert a Hol lennél jó helyen? című könyv egy önéletrajzi történet, az írónő megdöbbentő és megrázó életútját mutatja be.

Forrás: a szerző Facebook profilja

Lázár F. Katalin személyében a bemutatón egy végtelenül szimpatikus, kedves és intelligens embert ismerhettek meg az érdeklődők, és bár első körben nem voltam benne biztos, hogy megveszem a kötetet (anyagiak miatt, nem álltam épp a helyzet magaslatán), de mire a program befejeződött, az első voltam, aki várt a dedikálásra. Nem véletlenül, hiszen az, amit hallottam, a kötet keletkezési körülményei meggyőztek, hogy nekem való mű, és a polcomon van a helye.

A könyv 2011-ben jelent meg magánkiadásban Szombathelyen, s először úgy indult a dolog, hogy a szerző a gyermekeinek akarta elmondani a saját történetét, amiről addig nem beszélt nekik igazán. Aztán a kis történetből több lett, egy kerek egész könyv.


A szerzőnek nehéz gyermekkora volt, szeretetlenségben, nevelőszülők "karmai" között élt, de nagyon vágyott a szeretetre, egy igazi családra. A kötetből megtudhattam, hogy volt ugyan édesanyja is, akivel találkozott is rendszeresen, de nála sem találta meg azt az érzést, melyet egy szerető édesanya adhat.

Kemény élete volt, kisgyermek korától része volt megaláztatásokban, ember feletti munkában, gyermeknevelésben, hiszen a család gyerekeire állandóan neki kellett vigyáznia. Nevelőanyja kettős személyiség volt, a külvilág számára elbűvölően bírt viselkedni, azonban a négy fal között igazi "szörnyeteggé" vált. (Kemény szavak ezek tudom, de én így érzem.)

Ahogy olvastam a kötetet, állandóan összeszorult a szívem, ha arra gondoltam, hogy ez a kicsi lány mit élhetett át ebben a légkörben. Angyibabám olvasás közben aludt, de amikor felébredt, nyomban biztosítottam arról, hogy őt szeretjük a legjobban a világon, és remélem boldog felnőtt lesz belőle. Mert Lázár F. Katalinnak ez sajnos nem jutott osztályrészül.

Viszonylag fiatalon azonban sikerült a saját lábára állni, megőrizve gyermeki tisztaságát, emberségét boldogan élte az életét, tanult, tapasztalt, majd megismerte a férjét, akiben egy életre társat talált magának. Itt úgy tűnik, hogy az élete sínre kerül, de korántsincs így. Még számtalan rossz és tragédia érte. Sokan nehezen dolgoznák fel, hogy beteg gyermekük születik, a házaspár három gyermeke közül a legidősebb bizony kihívásokkal küzd a mai napig, de a szülők ugyanolyan szeretettel gondozták, ahogy az egészséges másik kettőt. Így ezt a történést a szerző természetesen nem tragédiaként élte át, ahogy én sem, hiszen vallom, hogy kihívásokkal küzdve is lehet teljes életet élni. A nagy tragédia akkor jött, mikor a család feje váratlanul elment...Fiatalon, gyerekeket hagyva maga után egy kevés halszálka és az orvosok "jóvoltából" Katalinnak a továbbiakban egyedül kellett boldogulnia, felállnia, és szinte újra kezdenie az életét.

Ez jellemző is volt rá, hogy több alkalommal is költözött, újra kezdte a dolgokat, és minden egyes felállás után is ugyanolyan tiszta ember maradt, mint annak előtte. Hitt  és a hit nagyban segítette őt a tragédiák, az élete történései feldolgozásában, melyek nem maradtak annyiban, és később egyik gyermekét is érintették.

Katalin felnevelt tisztességben három gyermeket, s most is kemény, és szerető támasza nekik. Nem törte meg az élet, bár voltak olyan pillanatai, amikor depresszióval küszködött, de ő mégis felállt és tovább küzdött.

Méltó példa lehet mindannyiunk számára az, amit ilyen "gyökerekkel" sikerült elérnie.

Egy másodpercre sem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet, és azt gondolom, hogy mindenkinek a polcán kellene, hogy legyen ez a hiteles, szép és megrázó történet.

Csak a hab a tortán, hogy a szerző csodálatosan ír, szavaival békét varázsol az ember lelkébe. Nagyon remélem, sőt kívánom a családnak, hogy ne érje őket több tragédia, és életük biztonságos mederben, nyugalomban folytatódjék.

Szeretettel ajánlom  hát mindenkinek!!!

A kötet adatai:

Kiadó: Magánkiadás

Kiadás helye: Szombathely

Kiadás ideje: 2011

Oldalszám: 272 p

ISBN: 978-963-08-2632-7

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 2990 ft

Forrás: saját vásárlás, dedikált példány

Elérhetőség: www.hol-lennel-jo-helyen.hu (A honlapon beleolvashattok a könyvbe, információkat találhattok róla, valamint meg is tudjátok rendelni!)

Allah & Éva

Egy nem régen történt Alexandra könyvesboltba való beszabadulásomkor lett enyém e kötet.

211 oldalas, puha táblás, a Nyitott könyvműhely gondozásában jelent meg 2008-ban, és az Alexandrások 990 forintért nekem adták...

Nem bántam meg, hogy megvettem, hisz a céljaimnak tökéletesen megfelelt. A célom pedig az, hogy minél jobban megismerhessem a muzulmán emberek életét, mit miért tesznek, milyen az asszonyaik sorsa.

Ebben a riportkönyvnek is nevezhető kötetben válogatott rémségekkel találkoztam, már attól is megremeg a gyomrom, hogy ha egyikre másikra gondolkok. Borzasztó, hogy mi meg nem történhet a világban.

Íme egy idézet erős idegzetű olvasóimnak:

"A felfegyverzett férfiak öisszeverték őket...A következő 3 órában kínozták, késekkel szurkálták őket. Támadóik chilit és sót szórtak a sebeikbe. Sazia egyik szemét kiszúrták. Mindkettő lábát és karját eltörték. A "megbecstelenített" kaseli férfiak botokat és késeket dugtak Hasszán végbelébe. Nemi szervére benzint öntöttek...csak hallgatták az ifjú házaspár üvöltözését és sikoltozását anélkül, hogy bárki közbeavatkozott volna..."

Borzasztó.

A történet elszenvedői Sazia és Hasszán voltak, akiknek annyi volt a bűnük, hogy szerelmesek lettek egymásba, habár más törzshöz tartoztak, és megszöktek, hogy összeházasodjanak.

Mindez és még számtalan elképesztő brutalitás Pakisztánban történt és talán még történik napjainkban is.

Az írónő, Betsy Udink 2002 és 2005 között élt Pakisztánban, ahol kutatásba kezdett, és borzasztó szörnyűségekre bukkant, melyeket e kötet lapjain oszt meg velünk. Van itt szó becsületgyilkosságról, ottoni erőszakról, az iszlám által adott "női jogokról", vesével való hiteltörlesztésről...stb.

Szörnyű, de egyben érdekes és tanulságos olvasmány. Ezek után még jobban érdekel az a világ, és az ott élők miértjeimre adott válaszai...

Ti mit gondoltok mindkerről?

"Betsy Udink 2002 és 2005 között Pakisztánban élt. Az ottani mollák szerint az iszlám az egyetlen vallás a világon, mely valódi jogokat biztosít a nőknek. Udink vizsgálni kezdte a kérdést, de jogok helyett becsületgyilkosságok százaira bukkant. És megannyi további szörnyűségre, melyek korántsem a nők ideális helyzetére utalnak. Az Allah és Éva bepillantást nyújt annak az országnak a hétköznapjaiba, melyről általában csak „Öt nőt élve elástak Pakisztánban” típusú hírekből hallunk. Udink alaposan körülnéz a világ egyetlen iszlám köztársaságában, találkozik büszke, talpig kendőkbe burkolt muzulmán nőkkel, elmegy egy börtön női barakkjába, ahol embertelen körülmények közt tartják a mondvacsinált indokokkal letartóztatott nőket, találkozik emberekkel, akik az egyik veséjükkel fizetik meg tartozásukat."

Az idézet a www.nyitottkonyv.hu oldalról származik.

Lányom nélkül soha 2. - Végzetes szülők

Olyan sok minden érdekel engem, hogy néha magamon is megdöbbenek. Mióta babázom itthon, ismét sokat, talán túl sokat is tv-zem. (Ez itt a reklám helye. :-) ) A Story TV-t nézem. Kezdem reggel fél kilenckor a Váratlan utazással, ami elvarázsol újra és újra. Mindig is Avonlea-be vágytam. :-) Többek közt, és az sem számít, hogy nem létezik. Aztán jön a Hetedik mennyország, melyben egyszerűen csodálom Camdenéket. Utána Farm ahol élünk. Az amerikai pionírok  és a parasztok is elbűvölnek, és az a nehéz élet, amit folytatnak szintén. Majd jön a Klón című sorozat. Telenovella. Mivel ez nem filmes blog, ezért csak annyit írnék a Klónról azon kívül, hogy imádom, hogy a történet középpontjában egy marokkói lány, Jade és egy amerikai fiú, Lucas szerelme áll...(Ne higyjétek, hogy egész nap a TV előtt ülök. Inkább úgy mondanám, hogy a teendőim alatt megy a tv és néha rápillantok)

Szóval a marokkói lány "kín"szenvedése megfogott, és egy picit beleástam magam az iszlámba, az arab kultúrába, és úgy általában a közel keleti viszonyokba. Ráadásul minden vágyam egy Korán kötet...

Tehát arab kultúra...

Eszembe jutott a Lányom nélkül soha című kedvenc kötetem, amit elkezdtem újra olvasni, illetve az is, hogy a kötetnek a második részét is megvettem, és a listámon áll...

Arra nem emlékeztem, hogy olvastam e már, de mindenesetre újra kezdtem. Egyébként van pár könyvem, ami a muszlim nők életéről, "szenvedéseiről" szól.  Végiggondoltam, hogy engem mindig is érdekelt ez a téma. Mármint az a téma, hogy miért viselkednek úgy az "arab férfiak", ahogy. Vagy nem is viselkednek "rosszul" a nőkkel, csak rossz a PR-juk? Szóval most szabadidőmben ezzel foglalkozom, ezt "kutatom" csak úgy magamnak, a magam szórakoztatására. Olvasok a témában, és ezért is van szükségem egy Koránra. Abban mondjuk biztos vagyok, hogy a Lányom nélkül soha, illetve annak második része nem fogja a közel-keleti illetve a muzulmán vallású férfiak PR-jét javítani...

És valóban nem javította...Sőt. A történet egyébként Betty Mahmudi  szabadulása utáni életét meséli el. ( A szerzők: Betty Mahmudi és William Hoffer) Ezen kívül azt a rengeteg megrázó és fájó történetet, melyekkel sok-sok nő szembesülhet, aki nőül megy arab, muszlim, keleti, vagy bármilyen más kultúrában nevelkedett férfihez.

Szívszaggatóak ezek a sztorik, nem tudom mit tennék én ilyen helyzetben. De valószínűleg nem kerülnék ilyen helyzetbe. Mindig is azt mondtam, hogy nem fogok más kultúrában felcseperedett férfival összejönni. Ez nem fajgyűlölet, egyszerűen tény.

Bár érdekel a vallásuk, a kultúrájuk, mégsem tudnék hozzámenni egy olyan férfihez, aki máshonnan származik. Legyen az japán vagy arab, indiai vagy peru. Sosem lehet tudni, hogy az idő múlásával milyen irányban változnak a jellemek, és egy magyar-magyar házasság is elég kockázatos tud lenni manapság...

Egyébként van egy lány, akit ismerek, és ő egy "ilyen" fiúhoz ment hozzá. Azért használom az "ilyen" szót, (nem sértés..) mert nem tudom, hogy milyen hitű, hogy honnan származik pontosan. Ez a fiú borzasztóan jóképű, a gyerekeik pedig csodaszépek. Ő nem félt belevágni egy "vegyes" házasságba. Úgy tűnik, hogy boldogok, és őszintén remélem, hogy ez nem is fog sosem megváltozni. Gondolom 1000 ilyen kapcsolatból csak pár pár jár rosszul, de sajnos ez a néhány példa járja be a világsajtót.

Egy kedvenc idézet a könyvből:

"Most már amíg élek, azért fogok küzdeni, hogy egyetlen gyermeket se tehessen rabbá a tulajdon apja. Ne hurcolhasson idegen országba. Hogy a gyermeknek is joga legyen a teljes emberi szabadságra."

Eddig nagyon a férfiakra hegyeztem ki a problémát, ami azért van, mert a könyv szerint az esetek 80%-ban a nő menekíti vagy próbálja menekíteni a gyerekeit a férjétől. De a maradék 20%-ban fordítva van. És mint kiderült, nem csak a keleti  országokban történik ilyesmi, csak ezek a sztorik kapnak nagyobb publicitást.

Tehát nemzettől, nemtől, vallási hovatartozástól független ez a dolog, és nagyon-nagyon szégyenletes.

Ha valaki esetleg félre értené az írásomat, az ne tegye!

Engem nagyon érdekel a téma, ezt már írtam is. Nagyon vonzanak a keleti országok, a kultúra, az ottani életmód, s nem vagyok "kelet-ellenes".

Egyszerűen felháborít, és a véleményem kimondására késztet mondjuki egy gyermek "elrablása", olyan helyzetben tartása, ahol nem jelenhet meg a szabad akarat kérdése. Mindegy, hogy anya vagy apa az elkövető, Németország vagy Dél-Afrika a helyszín, mindenképpen hibás cselekedet.

Ahogy Betty Mahmudi is leírta, még csak fogalmunk sem lehet arról, hogy hány gyermek, szülő él ilyen elnyomásban.

Annyit még Bettyről és Mahtabról, hogy a könyv megírása és kiadása idején (1992) Mudi nem bukkant fel, hogy ismét elszakítsa egymástól őket, és belerondítson az életükbe. Mudi az internet tanusága szerint 2009 augusztus 23-án Teheránban halt meg 70 évesen...

1986. február ötödikén, szerdán látták meg az amerikai zászlót végre a menekülésük után Betty és lánya. Azóta már 25 év telt el. Remélem azóta is boldogan élnek...

Enzo, avagy az emberré válás művészete

Az elmúlt időszakban a vizsgáimra készültem, és készülök is folyamatosan, mert nincs más választásom.

Viszont "tanulmányoztam" 3 könyvet, most kezdtem a negyediket.

Az Enzo, avagy az emberré válás művészete című Garth Stein kötetet tegnap éjjel fél 1-kor fejeztem be. Már ezer éve nálam volt, Erika kolléganőm tulajdona egyébként, de ő már régen elolvasta, ajánlgatta, de valami miatt nem kezdtem bele. Kár volt, mert előlépett a kedvenc könyveim soraiba. :-)

Nagyon jó volt az ötlet, nagyon tetszett az egész könyv felépítése. Megható, megrázó, néhol szórakoztató, és mindenképpen elgondolkoztató kötet. Azt hiszem szeretném megvenni magamnak is.

A kötet főszereplője és elbeszélője Enzo, a kutya, aki imádja gazdáját, annak feleségét, és a kis Zoét. Enzo okos, és bölcs, öreg és intelligens. Biztos abban, hogy ő más, mint a többi kutya. És valóban. Tudja, hogy emberként fog újra születni, ha egyszer már jön a vég, amiben persze biztos, hogy nemsokára itt lesz.

Elmeséli, hogyan került a gazdájához Dennyhez, hogy talált rá Denny Eve-re, akit elvett feleségül, és hogyan barátkozott össze Denny és Eve kislányával Zoéval. Megrázó volt számomra nagyon az a rész, mikor Enzo már tudta, hogy Eve nagyon beteg.

" Nem akartam, hogy Eve feleslegesen aggódjon. Mert addigra már kiszagoltam. Denny távollétében Eve etetett, és ahogy lehajolt, hogy elém tegye a tányéromat, az orrom közel került az arcához. Rossz illatot éreztem, mely rothadó fára, gombára, enyészetre emlékeztetett. Nedves, nyirkos enyészetre. A szag a füléből és a homloküregéből szivárgott elő. Valami volt Eve fejében, ami nem tartozott oda....Az én orrom ....jóval azelőtt kiszagolta a betegséget Eve agyában, hogy azt maga Eve észrevette volna."

Bekövetkezik, amire senki sem számított, Eve meghal, Denny egyedül marad Zoéval, ám az anyósa és az apósa mindent elkövet, hogy elvegyék tőle a kislányt.

Stein csodálatos érzékkel írja le a gyermekéért harcoló özvegy édesapa gondjait, megaláztatásait a kutyája szemszögéből.

Aztán meghal Enzo is, és valami történik...

Érdemes elolvasni mindenkinek. Egyébként karácsonyra is kitűnő ajándék lehet.

Ajánló a www.bookline.hu oldalról:

„Mongóliában, amikor egy kutya meghal, magasan a hegyekben temetik el, hogy az emberek ne taposhassanak a sírjára. A gazdája az eb fülébe súgja azon kívánságát, hogy a kutya a következő életében emberként térjen majd vissza. Azt mondják, nem minden kutya tér vissza emberként, csak azok, akik készen állnak erre.
Én készen állok.”

Enzo tudja, hogy ő nem olyan, mint a többi kutya. Megszólalna, ha tudna, de nincs egyebe, csak a gesztusai. Enzo igazi filozófus. Már öreg és beteg, de nem fél a haláltól, mivel meg van győződve arról, hogy halála után emberként fog újjászületni a földre.
Az egyszerre szívszorító és mulatságos, ugyanakkor gondolatébresztő regény egy család boldog és tragikus fordulatokban bővelkedő történetét meséli el. Szeretetről, hűségről, kitartásról és reményről szól. S mindezt egy emberi lélekkel megáldott kutya, Enzo meséli el nekünk.
Garth Stein regénye nem csak az Egyesült Államokban aratott sikert. A könyvet idáig húsz országban adták ki.

Rúzsfoltos dzsihád

(2009-11-13 10:13:24)

Most már rá kellene jönnöm, ennyi olvasás után, hogy nem tanácsos ilyen jellegű könyveket olvasnom, mert mindig felzaklatnak. Nem tudom miért, de így van. Jelen esetben is ez történt, pedig túl nagy okom nem volt "felzaklatódni".

Egyébként ez a mű is "könyvtári találmány", azaz innen kölcsönöztem. Próbálok mostanában hallgatni Erika kolléganőmre, hogy nem veszek annyi könyvet, inkább kihasználom a könyvtár nyújtotta előnyöket. Bár ahová járok, elég kicsi könyvtár, de arányaihoz képest nagy a választék. Annak ellenére, hogy az én saját könyvtáramban is nagyon sok kötet található. :-)

A könyv egyébként az Ulpius-ház kiadó által megjelentetett mű, több mint 400 oldalon taglalja memoárként az iráni származású nők nehézségeit...

"Egy iráni származású amerikai lány háborúja Az iráni származású lány Kaliforniában született. Az ősi hagyományokat tisztelő iráni rokonsága mindig nosztalgiával emlegette szülőföldjüket, a több ezer kilométerre lévő Iránt. A huszonéves Azadeh egész életében két világ határán élt; míg zárt ajtók mögött iszlám hitben nevelkedett, barátai körében valódi kaliforniai csajként viselkedett; partizott, koncertre járt, jógázott, és nem sokat törődött szülőhazájával. Mindez megváltozott, amikor újságíróként megérkezett Teheránba, és szembesült a véres valósággal; politikai zavargások, a nők teljes elnyomása és kihasználása. Azadeh részesévé vált a gazdag iráni ifjak életének: drogos partik és tiltott szex, tüntetések és bujkálás. Megrázó és felemelő memoárjában talán elsőként leplezi le Irán valódi arcát, miközben útkereséséről ír egy olyan kultúrában, amelyben fiatal nőként valódi gyötrelmeket élt át."

www.bookline.hu

Mrs. Irán

(2009-09-28 09:24:10)

Sirin Ebadi könyve könyvtári példány, bár sokszor szemeztem vele a boltok polcain. Most így végre hozzá is juthattam.

Nagyon tetszett. Megrázó, izgalmas, érdemes elolvasni mindenkinek!!!

"Ez a felejthetetlen történet egy nő bátor lázadását írja le egy olyan országban, ahol a hozzá hasonlókat durván elhallgattatják. Sirin Ebadi, aki rendkívüli pályafutása során volt ügyvéd, író, aktivista és disszidens, következetesen emelte fel hangját országáért, Iránért, szavait azonban annak határain jóval túl is meghallották. Ez a könyv nem csak a Nobel-békedíj nyertesének pályafutását mutatja be, de magánéletét is feltárja: hitét, élményeit, vágyait. Megismerhetjük a szegényes teheráni házban töltött gyermekkorát, azokat az éveket, amikor Irán legelismertebb női bírója volt, valamint az iszlám forradalom eszméit. Sirin Ebadi nyíltan felszólal az elnyomó rendszer ellen, amely megfosztja a nőket alapvető jogaiktól. Történetét olvasva nem egy titokzatos lény alakja rajzolódik ki, hanem egy odaadó lányé, feleségé és anyáé; egy gyakorlatias nőé, aki merényletek célpontja, mégis elég bátor ahhoz, hogy szembenézzen a börtönnel, megaláztatással és zaklatással – mindezt egy jobb jövő reményében.
A Mrs. Irán egy szenvedéllyel és emberséggel megírt kivételes mű, amelyben a szomorúság és az öröm, a nosztalgia és a remény egyaránt helyet kap. Egy páratlan nő inspiráló története, aki hazájáért és társaiért harcolt."

Kirúzsozva a műtőasztalon

(2009-08-29 10:11:35)

Geralyn Lucas műve igazi unikum, megható, megrázó történet.

Mivel mi a családommal a rákbetegségben érintettek voltunk, így elolvastam mindenféle rákkal kapcsolatos, rákról és az abból való felgyógyulásról szóló könyvet.

Így bukkantam erre a műre.

Sok könyvet adtam kölcsön, ez is kézről kézre járt az ismerősök között.

www.alexandra.hu

"A 27 éves Geralyn Lucas nemrég végzett a Kolumbia Egyetem újságíró szakán. Egy hírműsornál megszerzi álmai állását, azonban örömét egy megdöbbentő, sokkoló hír keseríti meg: mellrákja van. A karrierépítés és magánéleti boldogság helyett a halálos kórral kell megküzdenie.

A regény végigjárja az önelfogadás útját, inspirál a bizonytalanság és a félelem leküzdésére. A Kirúzsozva a műtőasztalon fontos és megrázó tanítása mindenkihez eltalál, ösztönözni fog minden nőt, akinek akadályokat kell leküzdenie, hogy felfedezze önmagában a bátorságot és szépséget."

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás