Szép idő van, ragyog a nap, mintha még mindig tavasz lenne. Ilyen idő köszöntötte a kislányomat második születésnapja alkalmából. Amikor született, akkor is ilyesforma idő volt, de estére elkezdett esni. Remélem, hogy ez idén kimarad. Bár az ünneplésben nem akadályoz meg bennünket. :-) Főleg, hogy a szülinapi parti csak a hétvégén lesz.


Mivel a kicsi lánykámról meséltem most Nektek, ezért az Emerson-ról írok, mivel Lezsák Levente írása által egy szuper kis meseregényt foghattok a kezetekbe.

Nem igazán szoktam mesékről írni, pedig gyakran akad a kezembe ilyen jellegű kötet is. A kicsinyem miatt, de azért is, mert szívesen visszaolvasom gyermekkorom kedvenceit. Na ez a könyv nem az...mármint kedvencnek kedvenc, de nem gyermekkori, hiszen 2008-ban jelent meg a Cor Leonis kiadó jóvoltából.


Viszonylag rövid regény, 141 oldalas, de minden oldala izgalmas, és mókás, és kacagós. Imádtam, és alig várom, hogy Angyalkám is a kezébe vegye majd, elolvassa, és elmondja a véleményét róla, vagy akár írhat egy blogbejegyzést is. :-))

Nekem nem csak a belbecs tetszett ebben a kötetben, hanem a külcsíny is. Ugyanis szépen illusztrált kötetről beszélünk, a rajzokat benne Cserkuti Dávidnak köszönhetjük, s ábráival még kedvesebb lehet a szívünknek a mű. Ráadásul Színes képek vannak benne, s a lapjai...álom. Számomra legalábbis. Imádom, ha egy könyvnek jó fogású, fényes papírja van, akár egy igényes magazinnak. Ez a gyengém, szeretem szaglászni, :-) bár természetesen nem várom el ugyanezt egy 500-600 oldalas kötettől azért. Viszont ennél a könyvnél telitalálat, hogy így kerül az olvasók kezébe.

Néhány szó a sztoriról.

Van két szomszédos ország, Mordia és  Vidória. Mordia királya IV. Burgum, nevéhez hűen morcos, morgós, egyáltalán nem kedves, de az alattvalói ezt megszokták, és nincs is ezzel gondjuk. Vidória királya, IV. Hugó ellenben vidám, boldogságot sugároz, szereti az énekesmadarakat is, alattvalói is szent vidámságban és örömben élnek. (Őszintén, ha választhatnék, akkor Vidóriában élnék...egészen addig a napig, amíg...) Egy reggelen furcsa dolog történik...Burgum király jobb lábbal kel fel, és furcsán viselkedik...minden tetszik neki, mindennek örül, és a körülötte élők teljesen összezavarodnak a sok jótól, amihez eddig nem voltak hozzászokva. Ám Vidóriában is történik valami...Hugó király épp az ellenkezőjét teszi reggel, mint amit tőle megszokhattak...bal lábbal kel fel, semmi sem tetszik neki, és nagy hirtelen (addig) imádott lányát is "börtönbe" csukatja.

Vajon mi történt itt???

Bikacsöki Balambér, a főudvarmester kisüti, hogy bűntény történhetett, ellopták a király rosszkedvét, s emiatt keres is egy nyomozót...Nagyon gyanús az ember, hiszen a világ legszerencsétlenebb, legtehetségtelenebb nyomozót kéri fel az ügy rendezésére, bizonyos Emersont, aki elég furcsa módon neki is áll a nyomozásnak, segéde, a frissen felbukkant, gyakorlatát töltő Jones-szal.

Történik itt kérem mindenféle dolog... Cilla, a királylány megszökik, s a mordiai udvari szabó is elég különösen viselkedik...

Történetünk persze jól végződik, és mielőtt beállna a boldog vég, különös dolgokra is fény derül (majdnem) Emerson jóvoltából.

Szerintem érdemes elolvasni ezt a kötetet mindenkinek, aki jót szeretne szórakozni, mert igazán kellemes kikapcsolódást nyújt. A fiatalabb korosztálynak pedig kifejezetten ajánlom. Matyi unokaöcsémmel is elolvastattam, elmondása szerint nagyon tetszett neki, és azt gondolom, hogy ilyesféle könyvek olvasásával a számítógép előtt ragadt ifjú emberkéknek is vissza lehet hozni a kedvét a könyvek forgatásához.

A kötet adatai:

Kiadó: Cor Leonis Kiadó

Kiadás éve: 2008

Kiadás helye: Budapest

Illusztrálta: Cserkuti Dávid

Oldalszám: 141 p

ISBN: 978-963-065-216-2

Ára: 2500 ft

Borító: puhatáblás, ragasztott (és nagyon jó minőségű!)

Forrás: kiadótól