Imádom az Elfújta a szelet. Nálam ez a mű az első a kedvencek között, és aki ismer, annak nem titok az, hogy gyűjtöm a kötet különböző kiadásait. Sajnos magyar nyelven egyelőre csak három féle van, angolul pedig egy, amit egy kedves kis Molyocskától kaptam karácsonyra. :-)


Scarlett O'Hara ... forrás: www.scarlettonline.com

Mivel ennyire szeretem a történetet, minden évben újra elolvasom, és igyekszem átrágni magam az összes hozzá kapcsolódó könyvön is, melyek közül Alexandra Ripley Scarlett c. kötetete volt a leginkább meggyőző a számomra.

Még a múlt évben voltam a könyvtárban, ahol találkoztam az Ahonnan a szél fújt c. művel, s mivel még nem ismerkedtünk meg behatóbban, gondoltam, épp itt van az ideje. Örömmel láttam neki, hisz újra találkozhattam Scarlettel. Sajnos azt tapasztaltam, hogy a 10. oldalig van szó róla, a prológusban, onnantól kezdve a főszerepet nagyanyja veszi át, Solange.

Solange úgy jön a képbe, hogy meghal Scarlett két anyai nagynénije, Pauline és Eulalie, és Scarlettre hagyják mindenüket, köztük a "rózsaszín kastély"-t is, ahol Pierre Robillard, Scarlett anyai nagyapja élt haláláig. A kastélyon kívül a nő örököl egy bőrkötéses könyvecskét is, melyet elolvasva Solange nagyanyjának kalandos életébe nyerhet bepillantást.

Azt hittem, hogy ez a kalandos élet egy élettörténet lesz, ehelyett gyakorlatilag egy kalandot ismerhetünk meg belőle, bár ez volt Solange élete talán legizgalmasabb és letfordulatosabb története.

A sztori maga érdekes és fordulatos, valahol izgalmas is, bár én többet vártam tőle. Hiányérzetem volt a könyv végén, és csak remélni tudom, hogy a további Elfújta  a szél könyvhöz kapcsolódó művekben megtalálom a kérdéseimre a válaszokat.

A példányomat egyébként a Neotek Kft. adta ki 1995-ben, s pontosan 500 számozott oldalon követhetjük nyomon Solange Robillard sorsát.