Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Kantibuk - Álmok völgye - Vérző szüvek és más tört énekek

Vannak az életemben olyan könyvek, melyeket gyakran leveszek a polcomról, vagy többször is elolvasok. Úgy szoktam ezt csinálni, hogy évente, két évente újra olvasom a kedvenceimet.

Ezzel a kötettel másként volt, ugyanis egymás után olvastam el 3-szor mielőtt még eltettem volna. Aztán meg úgy eltettem, hogy egyszerűen nem találtam meg. Na - gondoltam - szépen vagyunk, nem szoktam elveszíteni egy könyvemet sem, vajon hol hagytam? Kerestem, kerestem, aztán végül csak előbukkant két nappal ezelőtt. A párnám alatt volt. :-)) A díszpárna alatt, amelyet nem igazán szoktam használni, de így utólag emlékszem, hogy oda tettem, mert a lánykám mindig nézegetni akarta, de inkább bele rajzolt volna, azt meg csak nem engedhetem. A díszpárna pedig a nappaliban volt, amit nevével ellentétben elég ritkán használunk. Így fordulhatott elő, hogy hetekig kerestem és kerestem. :-)

Hogy mit szerettem ennyire ezen a könyvön? Ugyanazt, amelyet a szerző testvére által írt könyvben szerettem. :-) Mindent.


A kötet novellákat tartalmaz, és már említettem egyszer azt hiszem, én nem kifejezetten szeretem a novellákat. Mert rövidek, mert nem lehet őket hosszan olvasni. Most mégis a kedvenceim lettek. Legalábbis a Simon-fivérek novellái. :-)


Mesélek néhány apróságot a szerzőről, aki Kantibuk néven írt. Polgári nevén írónk Simon József névre hallgat, a Kantibuk számára egy becenév, melynek történetéről a kötetben olvashatunk. Érdekes sztori, hogy Józsefből hogyan lett Kantibuk. Egyébként az úriember Vas megyéből származik, Bejcgyertyánosból, ahol gyermekéveit is töltötte, és ahol számtalan kaland megesett vele.

A képen a szerző szerepel. (Forrás)

 

Néha belegondolok, milyen jó lehet, hogy ha valaki képes az életét novellákon keresztül bemutatni, s mások számára is érdekessé tenni. Nem biztos, hogy nekem menne, de Simon úrnak bizony ment. Remek történeteket olvashattam gyermek- és ifjúkorából, majd felnőtt énjéből is kaphattam némi ízelítőt.

A könyv tulajdonképpen egy szerelmi történetet mutat be, amely nem igazán happy end, de mégis jól végződik. Legalábbis számomra, hiszen - véleményem szerint - a szerző az akkor tapasztaltak miatt lett olyan ember, amilyen most, s annak a "ifjúkori szerelemnek" köszönhető többek között az is, hogy könyvét olvashatjuk.  Persze, ha valaki megijedne attól, hogy szerelmi történetet olvasson, ne tegye! Mármint ne ijedezzen, mert a szerelem Kantibuk könyvében nem kizárólagosan van jelen, hanem fel-felbukkan a történetben, s a láncszem szerűen összekapcsolódó novellákban.


Engedjétek meg, hogy egy kedvenc részt idézzek a könyvből. Talán e kis részlet segítségével jobban megértitek, hogy miért is tetszettek a novellák annyira.

"Később sok minden megesett a Nagyrét széliben meg a komló mocsarában - nem volt az igazán félelmetes hely annak, aki jól ismeri. Nekünk meg ugyancsak volt időnk megbarátkozni minden fával, bokorral, a meleg források nyári bűzével, téli csobogásával. Soha nem teltek olyan szépen az órák, mint az első csalitból sodort szivart, és a vele járó hányást követően: mikor a kisebbek csodáló tekintetétől övezve szinte érezted a megemberesedést. Hanem a kor is bajjal jár."

Másik kedvencem a sok közül egy mondat, ami egyszerűen csak tetszik. :-)

Az Esztergályos c. novellából való a részlet, mégpedig az első mondata ez. Így hangzik:

"Meglehet előző életemben szú voltam, ezért imádom úgy mostaniban is a faforgács illatát."


Ezek után nem igazán tudok mit mondani, csak annyit, hogy olvassátok el Kantibuk könyvét, mert nem fogjátok megbánni.

Én csak egy dolgot bántam meg vele kapcsolatban. Azt, hogy nem tudtam elmenni a nem régen megrendezett író-olvasó-könyvbemutató találkozóra, pedig szerettem volna. Remélem lesz még ilyen alkalom, és én is ott lehetek a program első soraiban.


A kötet adatai:

Szerző: Kantibuk - Simon József

Kiadó: Magánkiadás - Simon József

Kiadás éve: 2006

ISBN: 963 059 3

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 141 p

Ár: 980 ft

Forrás: szerzőtől

Hozzá juthattok: néhány webáruházon keresztül, de gondolom, ha valaki szeretné megvenni, és szól miatta nekem, akkor felveszem a kapcsolatot a szerzővel, és megoldjuk a vásárlást.


Simon László - Álmok völgye - Kilátás hegyről

Úgy tűnik végre, hogy neki kezdhetek a blogolásnak, a férjuram végre megreparálta a laptopomat, bár nem tartós egyelőre a javulás. Remélem azért kitart egy darabig, mert ha eddig azt mondtam, hogy nagy elmaradásaim vannak, akkor most azt mondhatom, hogy kb. 10X annyi van...Sajnálom, hogy ilyen sokáig elmaradtam, de esélyem sem volt írni. Na de majd most.

Pár héttel ezelőtt, egy szép napon telefont kaptam. Mármint hívásom jött. :-) Egy régi kedves ismerősöm, Brigi telefonált, és beszélgettünk mindenféléről. Életről, családról, munkáról, hobbiról. Konkrétan a blogom miatt hívott fel, mert szeretett volna ajánlani nekem egy kötetet, amiről írhatnék.

Hamarosan a beszélgetésünk után csengetett a postás, és hozta a csomagot, benne azzal a bizonyos könyvvel, ami csak rám várt. :-)


Első blikkre azt gondoltam, hogy nagyon hamar, kb. fél nap alatt kivégzem majd...

Hát nem így történt.

Majdnem egy hétig olvasgattam a kiadványt, és azt kívántam, hogy ez az egy hét bár örökké tartana. Ugyanis imádtam minden sorát, csak hát egy 194 oldalas könyvet ugyebár nem lehet a végtelenségig olvasni. :-)

Vannak olyan emberkék, akik nem szeretnek magánkiadású könyveket olvasni, illetve fenntartásokkal fogadják az elsőkönyves, vagy kevésbé ismert írókat. Nekem nincsenek ilyen aggályaim, főleg, hogy kincsekre lehet bukkanni ezek között a kötetek között is.

Ez a könyv is ilyen kincs számomra. :-)

Novellás kötet, és én nem igazán szoktam novellákat olvasni. De most mégis, és olyan jó volt. Tudom, ömlengek, de tényleg nagyon tetszett. A stílus, a humor, maguk a történetek.

A szerző egy bejcgyertyánosi úriember, aki jelenleg a Balaton-felvidéken éli mindennapjait a Csobánc-hegyen, annak "önkéntes hegypásztora". Termékeny, kalandokkal teli élete van/volt, s megélt élményein alapulnak novellái is.

Gyerekkorától kezdve vele izgulhatunk, kacaghatunk. Részt vehetünk mindennapi életében, sok mindent megtanulhatunk a parasztgyermeki lét olyan gyötrelmeiről, mint például milyen érzés olyan tehénre vigyázni, aki nem azt csinálja, amit mi szeretnénk, vagy milyen érzés, mikor a tanító is ver, a csősz is ver, az apa is ver, és talán még Isten is. .

Szerzőnk egyébként nagyon jó sportoló volt, és azt a korszakát is megismerhetjük a novelláiból, mikor ösztöndíjat kapott, s "lakást", még munkája is volt cserébe a teljesítményért. Sajnos ez az időszak nem tartott neki örökké, és nagy bánatára az is kiderült, hogy hiába minden vágya, hogy pilóta lehessen valószínűleg nem fog teljesülni az álma.

Tetszettek azok a részek is a novellás kötetetben, ahol Simon László a munka világáról ír. Remek sztorik, és olvasva őket olyan érzése van az embernek, mintha maga is átélte volna a történéseket.

Legkedvesebb részeim azok voltak a kötetben, mikor a szerző a templomban szerezett tapasztalatait osztja meg a nagyérdeművel. Többször is elolvastam a minisztálásának "dicső" történetét, ahogy a bérmálási sztorit is.

Egyébként a kötet egy -eddig- "minisorozat" részeként jelent meg, ugyanis Simon László testvére, Simon József tollából is megjelent kötet.

Összességében tehát elmondhatom, hogy egy nagyon klassz, szórakoztató könyv került a birtokomba, s beállt a kedvenc könyveim sorába. Érdemes lenne mindenkinek elolvasni.

A kötet adatai:

Kiadás: Magánkiadás

Kiadás éve: 2006

ISBN: 963-229-848-9

Ár: nincs megadva

Oldalszám: 194 p

Borító: puhatáblás, ragasztott

Forrás: szerzőtől

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás