Előre bocsátom, nem vagyok nagy novella olvasó. Igazából az iskolában a kötelező novellákat elolvastam, plusz a Nők Lapját is átnézem novella szempontból is. Ezen kívül még karácsonykor olvasok karácsonyi novellákat, így kicsit aggódva kezdtem bele Kelemen Zoltán Első 21 novellájába. Több okból is szerettem volna elolvasni ezt a könyvet. Pl. azért, mert szeretek új szerzőktől olvasni, illetve a Kelemen Zoltánról egy volt kedves kollégám jutott eszembe. Persze nem ő írta a könyvet, ez a Kelemen Zoltán egy erdélyi író, aki Kolozsváron adta ki a novelláit.

Szóval a könyvről:

Mi volt az első benyomásom? Hát az, hogy elég rémületes a borítója. Mintha egy hullát csókolgatna a lány a képen. Fura. De azért érdekes. Mégis csak fura. :-)


Viszont volt más benyomásom is, miután elolvastam a novellákat. Mégpedig az, hogy bármennyire is nem vagyok novellás, ezek a történetek tetszettek annak ellenére, hogy gyakorlatilag semmi összefüggés nem volt egy-egy történet között. Kelemen Zoltán írt cirkuszról Sopronból, angyalról, fáraóról, a törzsfőnök lányának szerelméről, a peleponészoszi háború utáni persze birodalom idejéből, az elmúlt századokból, a viktoriánus Angliából. Szóval annyira szerteágazó témában és időben, illetve helyszíneken játszódnak a szerző novellái, hogy lehetetlen lenne róluk egyenként írni.  Főleg, hogy 21-en vannak, ahogy azt a cím is mutatja.

A szerző, Kelemen Zoltán egyébként nagyon fiatal, 1986-ban született, és a kötet végén fotóját is közölte, így kicsit jobban megismerhetjük őt. Érdekes, különleges gondolatai vannak, és határtalan a képzelőereje. Szívesen olvasnám tőle a következő 21 novellát is. Egyszerűen olyan világokba kalauzolt, melyekben, melyekhez hasonlókban sem jártam még sohasem.

Köszönöm Neki a könyvet, és köszönöm azt, hogy megírta.

A könyv adatai:

Kiadó:  szerzői kiadás

Kiadás helye: Kolozsvár

Kiadás éve: 2013

Oldalszám:  134 p

ISBN: 978-973-0-14798-8

Ár:  2210,- Ft (Bookline) / 1700,-Ft /25 lej / 6 euro (szerzői ár)

Forrás: szerzőtől, a Facebookon lévő szerzői profilját itt találhatjátok meg!

Ajánló: 16 éven felülieknek. De csak azért írtam kort, mert talán a fiatalabbak nem igazán értenék valamelyik novellát.