Ahogy már beharangoztam, a mai napon öt óra magasságában megjelentem a kőszegi könyvtárban, melynek az apropója az volt, hogy szeretett könyvtáros Erikánk közös olvasásra hívtak a környékbelieket.

Én személy szerint természetesen nagyon örültem a kezdeményezésnek, régóta szerettem volna csatlakozni egy ilyen körhöz, hiszen a kedvenc témám a könyv meg a könyv, meg az olvasás meg az olvasás...:-)) Egyszóval éppen nekem való dolog.

Amikor megérkeztem, még kicsi aggodalom volt a levegőben, hiszen a hirtelen lezúduló esőnek hála többen nem tudtak eljönni, így azt hittük, hogy kevesen leszünk. Ennek ellenére később összejöttek azért a tagjelöltek, szám szerint két fiú (elnézést, férfi. :-)) és a többiek, 8-an lányok voltunk. (Nem tudom, hogy a többi könyvtáros hölgyet, aki megjelent, beleszámítsam-e a listába, úgyhogy egyelőre maradok ennél a számnál.) Látható, hogy inkább a női nem képviseltette magát, de én örültem a két férfiúnak is.

Első körben mindenki bemutatkozott, és olyan jó volt hallani, hogy minden jelenlévő mennyire szeret olvasni. Persze, mondjuk mindenki ezért jött... volt köztünk nyugdíjas, pedagógus is természetesen, de úgy általában nagyon vegyes társaság, akiket az olvasás szeretete és a könyvtár köt össze elsősorban. Legalábbis eddig, mert hiszek abban, hogy akár barátságok is köttethetnek az idők folyamán.


Hogy mi volt a mai program?

Megegyeztünk a szabályokban. Mert azok is kellenek, minden csoport "munkában".

Persze evidens, és egyszerű szabályokra gondoljatok itt, mint pl. meghallgatjuk egymást, tiszteletben tartjuk a másik ízlését, nem kötelező beszélni, ha valaki nem akar, de mindenki elmondhatja a véleményét. Fontos, hogy értsünk egyet, már ami a választott könyvet illeti, s ezekből látszik is, hogy a dolgokat demokratikus úton oldjuk meg. :-)

Végül megegyeztünk abban, hogy minden hónap utolsó szerdáján találkozunk délután 17 órakor, és "kifulladásig" beszélgetünk. De este hétig biztosan. Minden alkalommal valaki vállalja a süti sütését, hogy nehogy már éhen haljunk, a nagy igyekezetben és eszme cserében. (Ezt egyébként én kifejezetten jó ötletnek tartom, és nem csak azért, mert szeretem a sütit. :-))

A legközelebbi találkozás november utolsó szerdáján lesz, majd jön a december, ami kimarad (sajnos, de megértem...), s utána legközelebb majd csak január utolsó szerdáján lesz ismét program.

Az első vállalás máris két részből áll.

Elolvasunk egy könyvet, Paula McLaine - Párizsi feleség c. kötetét, amiről majd beszélgetünk.

Ezen kívül, akinek van kedve - mintegy ráhangolódásképp a karácsonyra - olvas, felidéz egy-egy régen ismert, vagy most megismert karácsonyi verset, novellát, és arról mesél, azt felolvassa majd a többieknek.

Szerintem ez is kifejezetten kedves dolog, és segít elkezdeni az ünnepre való hangolódást.

Kb. ennyit végeztünk ezen az alakuló ülésen, s egy óra hosszát tartózkodtunk a könyvtárban. Én őszintén szólva még simán kibírtam volna ott 2-3 órát is, de várt haza a család, hiszen a könyvtárazás előtt ünnepeltük a kicsinyem két éves szülinapját. :-)

Persze nem is én lennék, ha nem kapkodtam volna le ész nélkül néhány kötetet a polcokról.

Csupa lájtos kötet jött velem. :-)

Sorolom:

- Elizabeth Chandler - Angyalok és emberek

- Elizabeth Chandler - Angyali oltalom

- Leiner Laura - Szent Johanna Gimi - Kezdet (végre, végre, végre)

- Leiner Laura - Szent Johanna Gimi - Együtt

- Nancy Verde Barr - Az utolsó falat

- Fejős Éva - Karácsony New Yorkban

- Polly Shulman - Rajongás

- Claudia Grey - Afterlife - Az életen is túl

- Mautner Zsófia - Így főzünk mi - messziről jött budapestiek

Szóval most ennyi, de azt ne kérdezzétek, hogy mikor fogom mindezt elolvasni, mikor két polcnyi kötet van már nálam ebből a könyvtárból, és egy másikból is. Ezeken kívül meg még rengeteg olvasnivaló...Azért megoldom ám! :-))))

A rendezvényről kép is jön, legalábbis tervezem, utólag majd mutatom, mert nem fényképeztem. (Volt aki fotózott, nálam meg a táskában figyelt a gép...)

Forrás