Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Vekerdy Tamás - Kicsikről nagyoknak

Mindig is sokat foglalkoztam a kislányommal, most pedig szinte mindennapos téma az óvoda kérdése, ugyanis októberben lesz három éves nagylány őkelme.

Már beírattuk egy oviba a közeli városba, de a falunkban is van egy ovi, ami esélyes lehet. Egyszerűbb lenne a dolog, csak arról kell megbizonyosodnom, hogy mindig lesz ki érte megy, hiszen már én is dolgozom. Szóval ilyesmiről agyalgatok nap mint nap, és talán ez is az oka annak, hogy már régen nem írtam Nektek. :-)

Hogy miért is jutott eszembe az alsóbb oktatás kérdése? Természetesen azért, mert ismét volt szerencsém egy gyermekneveléssel kapcsolatos könyvet olvasni.

Nagyon szeretem Vekerdy Tamást, és ha az ő tollából bukkanok valami írásra, biztos, hogy elolvasom, áttanulmányozom. Ezzel a kötettel sem volt másként, mikor megpillantottam a Park Kiadó gondozásában megjelent Kicsikről nagyoknak 1. A kisgyerekkor c. könyvet, azonnal magaménak akartam. Szerencsére így is lett, és amint a kezembe vettem, azonmód el is olvastam. (Nem volt ez olyan nagy kaland, hiszen a kötet 148 oldalas.)


Nagyon sokat adott nekem ismét Vekerdy, és a szemlélete sokban megegyezik az én gyermeknevelési elveimmel, így sokszor "aha-élményem" volt a könyv bújása közben.

Vekerdy úr sorba veszi a gyermeki életkorokkal kapcsolatos dolgokat, az abból adódó problémákat, és a nevelés során felmerülő esetleges gondokat, így a bizonytalan, illetve az információra éhes szülők választ kapnak kérdéseikre.

A könyv beszélgetésekből áll össze, pontosabban 13 beszélgetésből, és a végére eljutunk az iskolás korhoz, amiről már egy következő könyv szól.

Szerzőnk rengeteg példát vonultat fel az egyes szituációk kapcsán, és az különösen tetszik, hogy nagy hangsúlyt fektet a mesélésre.

A könyvben számtalan mondókát, rigmust is találunk, melyet beilleszthetünk a mindennapjainkba kisgyerekünkkel. Sőt, még dalok is vannak a könyvben, bár azt kell mondjam, hogy jobb, ha nem hallotta senki, mikor a kották alapján elénekeltem (csak magamnak) egyik-másik ismeretlen éneket...De ez nem Vekerdy hibája, hanem az én kottaolvasási tudásom nemlétének tudható be. :-))

Mindenesetre szuper kis gyermeknevelési kötettel találkozhattam, és a Waldorf-pedagógiával gyakran azonosuló szerző (aki azt mondja, hogy ha most írná a művét, még sokkal waldorfosabbra venné a figurát) nagyon sokat tanított nekem.

Engedjétek tehát meg magatoknak, hogy Ti is tanuljatok Vekerdy Tamás tudásából.

A kötet adatai:

Kiadó: Park kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2008

Oldalszám: 148 p

ISBN: 978-963-530-804-0

ISSN: 0865-0705

Sorozatcím:  Hétköznapi pszichológia

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 1900 ft

Forrás: kiadótól

Michael Palin - Hemingway nyomában

 

A a két olvasókörrel ezelőtti időben Hemingway volt a téma, s A párizsi feleség c. könyv alapján rendesen előítéletekkel rendelkeztem Hemingwayt illetően. Úgy éreztem, hogy egy morc, nagyképű alak, aki visszaél azzal, hogy nagy író, s falja a nőket, akik mintegy szolgaként követik.

Elhatároztam, hogy sosem fogok Hemingwaytől semmit sem olvasni. Nem fogom azért sem a rajongótáborát gyarapítani. Eddig nem is szegtem meg a magamnak tett ígéretet. Be kellett látnom, hogy H. mint ember és mint férfi, felkeltette az érdeklődésemet, ezért keresni kezdtem a lehetőségét, hogy olvashassak Róla. Nem tőle, hanem kifejezetten Róla. Így akadt meg a szemem Michael Palin könyvén, ami a Hemingway nyomában címmel büszkélkedhet.


Gondolom sokan ismeritek Michael Palint. Én nem ismertem Őt, holott ő a Monthy Pyton egyik alapítója. Mondjuk sosem szerettem az angol humort, sem a Monthy Pytont. :-)

Ennek ellenére biztos voltam abban, hogy Palin könyve lesz az, amellyel próbálhatok „közelebb kerülni” Hemingwayhez. A könyv egyébként egy TV sorozat kapcsán készült, amikor Michael Palin a modern kori Hemingway rajongó, végigjárja azokat a helyeket, melyek szerepet játszottak az író életében, akiről tudhatjuk, milyen nagy utazó volt hiszen bejárta a fél világot, ha pénze nem volt, akár kölcsönből is.

Jártunk a könyv segítségével a michigani Chicagóban, aztán Olaszországban, Párizsban, Spanyolországban, majd Key West következett, illetve Afrika és Kuba. A végső állomás pedig Ketchum Idaho, ahol Hemingway önkezével vetett véget életének.

Az utazás során közelebbről megismerhetjük Hemingway életét, persze nem részletekbe menően, hiszen ennek a könyvnek nem ez a „feladata”.

És mégis.

Elérte, hogy jobban vágyjak arra, hogy megismerhessem ennek az ellentmondásos férfinek az életét. Nem szépítek…ebben nagyban „segített” az, hogy a könyvben megláttam a fiatal Hemingway fotóját. Hát mit is mondhatnék. Fiatalon igen jó pasi volt. :)

Forrás

Idősebb korában már nem jött be annyira...:-)

Forrás

Azt hiszem hamarosan végre bevállalok Hemingwaytől is valamit.

Ezt az elhatározást pedig Michael Palin könyvének és a Park kiadónak köszönhetem.

Egyébként volt valami, ami nem tetszett a könyvben. :-) De nem az író hibája ez. Hiszen ő nem tehet arról, hogy rosszul voltam a pamplonai bikafuttatás és egyáltalán a bikák jelenlététől. :-) Pedig de szeretnék elmenni Pamplonába... :-)

Mindenesetre olvassátok el, mert nagyon jó könyv.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Hemingway Adventure

Ford: Báti Júlia

Kiadó: Park kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2008 illetve 2009

ISBN: 978-963-530-8590

Oldalszám: 206 p

Borító: puhatáblás, ragasztott

Forrás: Park kiadótól, hálás köszönet...

Ár: 2900 forint

Fényképek: Basil Paso

Katarina Mazetti - Családi sírbolt

Katarina Mazetti - Pasi a szomszéd sír mellől című könyve nagyon tetszett, de az már nem annyira, ahogy végződött, mert valahogy nem olyan véget szántam volna neki, mint amilyet a szerző kigondolt. Most már tudom, miért is van ez így...mert van a könyvnek bizony második része is. :-) Aminek nagyon örültem.

E kötet sem kevésbé bizarr címmel rendelkezik, mint az első, hiszen a Családi sírbolt cím eléggé fura, hogy úgy mondjam. Fura, de kifejezetten figyelemfelkeltő, s ilyen a könyv borítója is. Én a borítóját azért is imádom, mert gyermekkoromban volt a mamámnál egy ilyen házikó alakú hőmérő, amit nagyon szerettem, és mikor beköltöztünk a régi-új házunkba, akkor annyit kértem a volt tulajdonosoktól, hogy légyszi, légyszi hagyjátok ott nekem a nem működő, de megnyerően giccses házikós hőmérőt, mely a házunk egyedi tartozéka volt, és most is az. :-) Mert ott hagyták nekem, én meg boldogan nézegetem, amikor csak elmegyek mellete. Na és a lényeg az, ennyi bevezető után, hogy ez a bizonyos hőmérős házikó van a címoldalon. :-)) Az enyém persze nem teljesen ilyen, de hasonló. :-)


A könyv főszereplői az előző részben megismert parasztember, Benny és a beige könyvtárosnő Desirée. Ott hagytuk abba az ismerkedést a párral, hogy tönkrement a kapcsolatuk, nem tudtak mit kezdeni a kettejük közti különbségekkel.

Ebben a részben Desirée elszántan gyereket akar. Minden áron azt szeretné, ha végre anya lenne, és Bennyben látja a gyermek leendő apját, nem érdekli az az apró tény, hogy a férfi együtt él Anitával, akivel egész jól megvannak. Végülis Desirée nem akar mást, mint egy kis spermát egy kis szex-szel, néhány alkalommal, majd eltűnik. Persze az élet nem így alakul. A gyerkőc nem jön össze elsőre, és mindketten úgy érzik, hogy érdemes lenne újra megpróbálni a dolgot. :-)

Meg is teszik és rájönnek, hogy tudnak egymás nélkül élni, csak nincs értelme a dolognak, úgyhogy Benny kiteszi Anitát, Desirée pedig beköltözik egy idő után, mert már nagyon gömbölyödik a pocakja.

Megérkezik a gyermek, és az élet megy a maga útján. A pár próbál boldogulni, több kevesebb sikerrel, de amikor neccessé válik a dolog, jön egy újabb gyerek. lassan nagy családosok lesznek, ám Bennyt nagyon aggasztja a helyzet, hiszen nem jönnek már ki olyan jól, mint régen, ráadásul alig van pénzük...

Keresik a kiutat ebből a helyzetből, amely keresés általában mulatságos helyzeteket szül, ráadásul a könyv remekül bemutatja, hogy hová fejlődhet egy kapcsolat, ha a felek nem csak elhidegülnek egymástól, de nincs a másikra idejük, és alapvetően különböznek is a másiktól. Öt éven keresztül követhetjük végig sorsukat, és különösen szeretem, hogy ugyanazt a sztorit, történést megismerhetjük mindkét fél szemszögéből.

Nagyszerű, mulatságos történet, nem bánnám, ha ennek is lenne még folytatása, kíváncsi lennék, mi minden történhet még Benny és Desirée és a gyerekek háza táján. :-)

A kötet adatai:

Eredeti cím: Familijegraven

Fordította: Kertész Judit

Kiadó: Park Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

ISBN: 978-963-530-993-1

Ár: 2500 ft

Oldalszám: 211 p

Borító: keménytáblás, fűzött, papír védőborítóval

Forrás: kiadótól

Irvin D. Yalom - A terápia ajándéka

Néhány bejegyzéssel ezelőtt említettem a Szólok a rendőrnek c. műnél, hogy nagyon megszerettem Irvin D. Yalom írását, és szeretnék még sok-sok Yalom kötetet a magaménak tudni.
Nos, a kívánságom részben teljesült, hiszen kaptam egy művet, A terápia ajándéka című kötetet, amit gyakorlatilag szinte azonnal be is "faltam".

Ahogy már meséltem, Irvin D. Yalom a Stanford Egyetem pszichiátria professzora, ezenk kívül író és pszichoterápiával is foglakozik. Születtek szakkönyvei és regényei is, A terápia ajándéka éppen a szakkönyvei sorát bővíti.

Ahogy mondtam, ez a kötet szakkönyv, szakmai könyv, mégis nekem, mint egyszerű földi halandónak és Yalom rajongónak nagyon sok mindent adott. Azt gondolom, bár nem vagyok pszichiáter, de a leírtak nagyban elősegítik a munkámat, segítségével könnyebben megérthetem a hozzám forduló emberek lelkét.


Hogy miről is szól a kötet?

A professzor 45 évnyi praktizálás után gyűjtötte össze a leghasznosabb terápiás módszereit, tapasztalatait, hogy hozzájáruljon a pályakezdő pszichiáterek fejlődéséhez. Jelzi, hogy biztos abban, hogy senki nem fogja a-tól z-ig végigolvasni a könyvet, hanem részenként olvasgatja, keresgél benne. Nos, ha tudná, hogy létezem :-) (ó, bár csak tudná...annyira szeretnék vele beszélgetni!) akkor biztos meglepődne, mert én az első oldaltól az utolsóig végig olvastam, mert nagyon érdekel és úgy érzem, hogy a jövőben is érdekelni fog a téma. Mindezt annak ellenére jelenthetem ki, hogy a felsőfokú tanulmányaim alatt, melyeket ugye februárban zárok, egyedül a pszichiátria tárggyal gyűlt meg a bajom. (Azt hozzá teszem, hogy szerintem nem az én hibámból, meg hát akkor is érdekelt a téma...de mindegy! :-))

Yalom professzortól nagyon sok mindent tanulhatunk, türelmet, empátiát, bölcsességet, az a negyvenöt év tapasztalat, ami a háta mögött van, bizony nagyon fontos negyvenöt év volt. Én mondom, ha egyszer az életben pszichiátriahallgató lennék, ezer százalék, hogy Yalom professzortól szeretnék tanulni, aki munkássága során mindent megtett annak érdekében, hogy egyre jobb és jobb legyen, egyre több tapasztalatra tegyen szert. Például számtalan alkalommal ő maga is járt pszichoterápiára hosszú hónapokig, és saját elmondása szerint minden ilyen alkalomból sokat tanult ő maga is. Az is tetszett nagyon, hogy a szituációkat, a helyzeteket számtalan példán keresztül mutatja be, és annyi sok jótanácsot, és kerülendő utat tartalmaz a kötet, hogy egy vagyont is megérne.

Nem nehéz kitalálni, hogy a kötetet elsősorban Yalom-rajongóknak, a pszichiátria iránt érdeklődő szakmabelieknek és laikusoknak ajánlom. De mindazon embereknek hasznos és érdekes olvasmány lehet, akik szeretnék tágítani érdeklődési körüket.

És itt van ő...a kép pedig saját oldaláról, a www.yalom.com oldalról származik.

A kötet adatai:

Eredeti cím: The Gift of Therapy; An Open Letter

Fordította: Zsuppán András

Kiadó: Park Könyvkiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

Oldalszám: 310 p

Borító: keménytáblás, fűzött

ISBN: 978-963-530-969-6

Ár: 3500 ft

Forrás: kiadótól

Yalom - Brent - Szólok a rendőrnek

Sokat gondolkodtam, hogy tetszene-e nekem Irvin D. Yalom írása. Hogy melyik? Akármelyik. Aztán jól kitaláltam, hogy erre a kérdésre csak úgy tudom megkeresni a választ, hogy fogom magam, és elolvasok tőle egy kötetet.

A Szólok a rendőrnek c. műre esett a választásom, ami most, nem is olyan régen jelent meg a Park kiadó jóvoltából.

Irvin D. Yalom egyébként a Stanford Egyetem pszichiátriaprofesszora, aki orosz származású. Nekem érdekelnek az életrajzok, az egyes személyek életéből kiragadott pillanatok, így mikor olvastam, hogy Yalom, a szerző ráadásul még orvos is, biztos voltam abban, hogy tetszeni fog a kötet.


Tetszett is, és pillanatok alatt sikerült kiolvasnom.

Ez mondjuk nem volt egy nagy teljesítmény, hiszen egy novelláról van szó, és mintegy ötvennégy oldalon keresztül kísérhetjük figyelemmel a történéseket.

Robert E. Brent is orvos, méghozzá nagyon jó orvos, aki publikál, műtt, életeket ment, és nem mellesleg zsidó származású, aki úgy élte túl a háborút, melyet a szerző vészkorszaknak nevez, hogy kereszténynek adja ki magát.

A két orvos találkozik, beszélgetnek, és kiderül, hogy Brent doktor nagyon szenved, rémálmok gyötrik, de sosem engedte évtizedeken keresztül, hogy Yalom doktor pszichoanalizálja. Most engedi, de csak kivételesen. Engedi, hogy barátja megpróbáljon segíteni rajta.

Nagyon pörgős életet él, és mikor egy reptéren megpróbálják elrabolni, azzal riasztja el a rablást megkísérlő embert, hogy hangosan kijelenti: Szólok a rendőrnek!"

Ez az egyszerű mondat visszaemlékezések armadáját indítja be az orvosnál, aki elmeséli mindezt Yalom doktornak. Így kezdenek bele a múlt feltérképezésébe, és megtalálni azt a momentumot, ami nagy hatással volt Brent további életére.

Számomra megrázó volt a könyv, ahogy mindegyik zsidó emberekről szóló kötet annak bizonyul.

Megrázó volt, de érdekes, izgalmas, és annyira hamar eljött a vége, hogy megfogadtam, többet fogok olvasni Yalomtól.

Ti is ismerkedjetek meg a szerző műveivel, amennyiben tehetitek. Ebben nagy segítségére lehet az embernek a Park kiadó, ahol megjelent már a Nietzsche sírt és A Schopenhauer-terápia c. kötetek. Ezek a könyvek a fikciót és a pszichoterápiát ötvözik, de természetesen a szerző pszichiátriai alapműveket is írt.

A könyv adatai:

Eredeti cím: I'm Calling the Police

Fordította: Széky János

Kiadó: Park Kiadó

Kiadás hely: Budapest

Kiadás éve: 2012

Oldalszám: 54 p

Borító: keménytáblás, fűzött

ISBN: 978-963-355-008-3

Fogyasztói ár: 1500 ft de a kiadótól közvetlenül 1200 forintért is a tiétek lehet

Forrás: kiadótól

Jon Krakauer - Út a vadonba

Olyan sok mindenről szeretek olvasni, és a minap kérdezte tőlem valaki, hogy mégis, milyen könyvek a kedvenceim. Én visszakérdeztem, hogy mennyi időd van a válaszra?! Magyarán vagy azt válaszolom, hogy sok mindent és sok félét szeretek, vagy ha az emberke nem éri be ennyivel, akkor leülhetünk egy light colára és nagyon szívesen tartok értekezést a kedvenceimről. Az örökösökről és az épp aktuálisakról. Mert én sajnos nem tudom azt mondani egy konkrét könyvről, hogy ez a kedvencem, mert ha ezt tenném, úgy érzeném, hogy hűtlen leszek a többi kedvenchez. Ezért inkább nem is jelentek ki ilyesmit, és ezért sincs ilyen rovat a blogomban, hogy havi kedvenc. Pedig olyan szívesen írnék ilyesmit, de nem tehetem... :-)

Ennyi kedvences bevezető után gondolom már sejtitek, hogy ismét egy szívemnek kedves könyvről fogok írni...Így van. Kivételesen egy nem túl hosszú, ám számomra nagyon izgalmas igaz történet nyomába eredtem, mikor kézbe vettem és kezdtem bújni ezt a kötetet.


Jon Krakauer könyve egy szívbe markoló történet, mely egy fiúról szól, aki nem törődve a konvenciókkal, az elvárásokkal, és tulajdonképpen semmivel, nekivág a nagyvilágnak...vagyis Amerikának, és gyalog, stoppal, néha kocsival bejárja azt. Legnagyobb kalandja az alaszkai Mount McKinley-hez vezeti 1992-ben, ám onnan már nem tér haza. 4 hónappal a megérkezése után fedezik fel holttestét, mely a végletekig lesoványodva kezd elenyészni. Ez hát Chris McCandless történetének vége, és nagy örömömre Jon Krakauer, a szerző megpróbál utána járni Chris életének, mindannak, hogy mi vihette arra az útra, amire rátévedt, és ami hajtotta egyre tovább.

A fiú egyébként jómódú családba született, mindig is különcnek számított a rokonságban, s nem igazán szerette azt a tényt, hogy neki van pénze. Éppen ezért is ajándékozta az összes pénzét a diplomája átvétele után a rászorulóknak, és indult neki megvalósítani álmait anyagi javak nélkül.

A kötet során többször is olvashatunk arról, hogy mikor kiderült Chris története, az amerikai közvélemény nagyrésze elítélte azért, amit tett. Én nem így vagyok ezzel. Maximálisan megértem őt, hogy hajtotta a kaland reménye, s nekivágott a dolgoknak. Ha fiatalabb lennék, nem lenne családom, talán én is belefognék egy ilyesmi vállalkozásba, de persze sokkal nagyobb elővigyázatossággal, mint Chris. Én csupán azt rovom fel neki hibájául, hogy nem tervezte meg eléggé az útját, hiszen ha végig olvassuk a könyvet, akkor megtudhatjuk, hogy csak egy piciny kis körültekintéssel mennyire másként végződhetett volna a fiú élete. Talán még most is köztünk lenne.

Ám ez nincs így, s a kötet örök emléket állít az örök idealista srácnak. Én nagyon örültem, hogy a Park kiadó jóvoltából hozzájuthattam a műnek, és a kedvenc könyveim között fog helyet kapni ez is. :-)

A kötet adatai:

A mű eredeti címe: Into the Wild

Fordította: Veressné Deák Éva

Kiadó: Park kiadó

Kiadás éve: 2008

Oldalszám:201 p

ISBN: 978-963-530-815-6

Borító: puha táblás, ragasztott

Ár: 2500 ft, de a kiadó honlapjáról 20 % kedvezménnyel már 2000 forintért a Tiétek lehet!

Forrás: kiadótól

Katarina Mazetti - Pasi a szomszéd sír mellől

Nagyon sokat olvastam már Katarina Mazetti könyvéről, így amint lehetőségem volt rá, elolvastam.

Bizarr a címe, hiszen sír melletti pasiról írni fura.

Bizarr a borítója is, hiszen egy nagy "nyakláncos" tehénke "vigyorog" ránk róla. De mégis...a könyv valójában nagyon szerethető.


Nem aggódtam azon, hogy szerelmes regényt fogok olvasni, talán egy kicsit vágytam is rá, hiszen mostanában több az olvasmányaim között a nem szerelmes, mint a szerelmes. (Talán elő kellene vennem a régi Harlequin regényeimet. Jó ötlet! :-) Elő is fogom venni őket. :-))))

Szóval beszéljünk egy kicsit a pasiról a szomszéd sír mellől...Őt Bennynek hívják, mezőgazdaságból él, van egy lelakott tanyája, szüleit elveszítette, és minden idejét a birtok igazgatása teszi ki. Az anyujához jár ki a temetőbe egy (jószándékkal) különlegesnek nevezhető sapkában, kevesebb mint 10 ujjal, tehénszagtól illatozva.

És ki a "love story" másik hőse?

Ő egy könyvtárosnő, aki nem olyan régen veszítette el a férjét. Unalmasan öltözik, unalmas az élete, és Desirée névre hallgat. Férje pedig Örjan volt...már a név is érdekes. :-) Legalábbis számomra.

A két magányos szív egymás mellett ücsörög a temetőben. Nem köszönnek egymásnak, csak néha pillantanak a másikra. Egyikük sincs oda a másikért, mégis valami valahogy összeköti őket.

Egy szép napon aztán megkezdődik a temetői flört...ami majd másba torkollik.

Mindketten tudják, hogy nem illenek össze, de valahogy mégis mindent megtesznek azért, hogy együtt lehessenek.

A könyv vége azonban meglepő volt számomra, egyáltalán nem ilyen befejezésre számítottam, de ennek ellenére megértem az írónőt, miért is így zárta le a történetet.

Elárulom, nem Desirée lett a legeslegkedvesebb főszereplőm a sok-sok női szereplő közül, akit életeben megismertem az olvasmányaim alapján...Sőt. Kifejezetten undok és sznob, és nem is értem, hogy Benny mit eszik rajta...Ebből is látszik, hogy Benny-t jobban szerettem. Persze néha őt sem értettem, de ez van. Mindenesetre jó volt olvasni róluk, és tetszett az, hogy mennyi mindent megpróbálnak alárendelni az érzelmeiknek.

Szerintem aki kézbe veszi a kötetet, annak tetszeni fog. Feltéve, ha nem klasszikus "Rómeó és Júlia" sztorira vár...

A könyv adatai:

Eredeti cím: Grabben I Graven Bredvid

Fordította: Kertész Judit

Kiadó: Park Kiadó

Kiadás éve: 2012

ISBN:978-963-530-972-6

Borító: keménytáblás, védőborítóval

Oldalszám:207 p

Ár: 2500 forint, de a kiadó weboldaláról megrendelve 2000 forintért is a Tiétek lehet!

Forrás: kiadótól

Török András - Budapest könyv

Budapest könyv avagy Simplicissimus szerint a világ című kötettel való megismerkedésem után rájöttem, hogy milyen egy igazi útikönyv...

Hát ilyen, mint ez...

Nagyon szeretek utazgatni, már amikor van rá lehetőségem, és rengeteg útikönyvet elolvastam már...ám mindegyikből hiányzott valami...valami plussz, amit most megtaláltam Török András könyvében, és attól tartok, hogy ettől kezdve ez a kötet lesz a zsinórmérték, és ha a mércét nem üti meg az útikönyv, ami a kezembe kerül, már nem is fogom jónak érezni...


Gondolom kiérződik a szavaimból a rajongás...pedig fővárosunkért nem kifejezetten rajongok. Éltem ott, rácsodálkoztam a szépségeire, de jobb vidéken. :-) Viszont nagyon üdítő élmény volt olvasni ezt a könyvet, mert olyasféle helyekre is felhívta a figyelmemet, melyekről még sosem hallottam.

Imádtam, hogy séták is vannak benne, időre leosztva, mikor, hová menjünk, mennyi idő alatt érünk oda, hogy érdemes menni, busszal, lábbusszal, kocsival, szekérrel...stb.

Olyan sok plussz infót adott a kötet a fővárosról, hogy mostanában szoktam villogni velük ilyen-olyan társaságban. :-) Pl. Tudjátok-e, hogy mi a különbség a konflis és a fiáker között? :-) A válasz megtalálható a kötetben, de azért én is megosztom Veletek. :-)

Szóval:

"A konflis egylovas bérkocsi, a fiáker kétlovas, tehát előkelőbb volt."

Persze tudom én, hogy ez pl. nem kifejezetten Budapest - kvíz lehetne, de akkor is érdekes számomra, ahogy az összes többi infó, amelyet megtudhattam.

Képzeljétek el, ez a könyv még olyasféle adatokat is tartalmaz, hogy pl. hol mennyibe kerül egy reggeli kb. Nagyon tetszett. :-) Egy Budapestre utazó vidékinek ez olyan jól eshet, hiszen segít jól elkölteni a pénzét...

Olvashatunk a kötetben 33 olyan dologról is, ami miatt jó budapestinek lenni.  Élvezettel olvastam a felsorolást, melyből a kedvencem "A fogyasztó liliputiak ezreinek látványa a WestEnd bevásárlóközpont tetőkertjéből lenézve a központ belsejébe."

Egyszóval olyasmiket is olvashatunk e műben, melyeket hagyományos útikalauzokban aligha. Épp ezért tetszik olyan nagyon.

Olvasása közben nem csak művelődünk, hanem mosolygunk, nevetünk, tervezgetünk, és megfogadjuk, hogy legközelebb, ha arra járunk, mi mindent fogunk megnézni. Én legalábbis így tettem, és alig várom, hogy legyen arra időm, hogy a szerző által ajánlott sétákat végig mászkáljam, minden általa ajánlott, említett helyre betérjek, legyen szó az egykori Brammer szövetboltról, vagy akár a Láng Téka nevezetű könyvesboltról.

A legeslegkedvencebb részem - nem is én lennék, ha nem ez lenne - a könyvesboltokról szól. Konkétabban Török András felsorolja nekünk azon könyvesboltokat, melyeket mindenképpen érdemes megnézni, még ha nem is esnek útba. :-) Hát persze, hogy legközelebb ezt tervezem fő programnak Budapesten. :-)))

A könyv adatai:

Kiadó: Park Kiadó

Kiadás éve: 2012

Oldalszám: 540 p

ISBN: 978-963-530-976-4

Illusztráció: színes és fekete-fehér illusztrációk

Borító: füles, kartonált

Fogyasztói ár: 4500 Ft helyett most 20% kedvezménnyel, 3600 Ft-ért kapható, de szerintem a 4500-at is simán megéri! :-)

Ismertető a könyvről a kiadó oldaláról:

„Talán Szerb Antal gyönyörűséges könyve, a Budapesti kalauz Marslakók számára 1935-ös megjelenése óta nem jelent meg ennyire egyéni útikönyv a piacon.” Nicholas Parsons, Holmi, 2006

„Könyvedet remeknek és igen olvasmányosnak találtam, s a helyenként felbukkanó „fecsegés”, „belterj”, barátoknak bókolás nekem is kedves gyöngém, l. összes műveimet.”
Térey János szerzőhöz írott levele (írógéppel, az ékezetek kézzel javítva), 2000

Ez a könyv arra való, hogy átadja a szülővárosérzést minden nem budapesti magyarnak, éljenek Magyarország határain belül vagy kívül. Tárgya nem több és nem kevesebb, mint a város- és életszeretet. Budapestet egyszerre kezeli műtárgynak, jó barátnak, élettérnek, élvezeti cikknek, büszkélkedni- és szörnyülködnivalónak. Kedves olvasók, sose felejtsék: ez a város nem csak a budapestieké.

Török András 1986-ban kezdte írni Budapest: A Critical Guide című, sok nyelven, sok kiadást megért könyvét, amely hamar népszerű lett a budapestiek körében is. A kifejezetten magyaroknak szóló Nagy Budapest Könyv első kiadása 1998-ban jelent meg. A jelen, harmadik, teljesen átdolgozott kiadás az eddigieknél sokkal nagyobb figyelmet fordít a modern városra, az ezredforduló óta bekövetkezett építészeti, kulturális és társadalmi fejleményekre. Egyébiránt ez a könyv kollektív alkotás, a szerző az első két kiadás olvasóinak több száz észrevételét szívlelte meg. Az önét is várja, nyájas új olvasó."

David Servan-Schreiber - A rák ellen

Nem túl régen ismerkedtem meg David Servan-Schreiberrel, aki agykutató, pszichiáterprofesszor, egyetemi oktató. Sajnos csak volt...31 éves korában diagnosztizáltak nála egy agydaganatot, mely feladta neki a leckét. Sokat küzdött, volt idő, mikor úgy tűnt, hogy győzött, de sajnos a betegség újra felütötte a fejét, és David elveszítette a küzdelmet. Személyével egy értékes embert veszített el a világ. Amikor először olvastam tőle, akkor teljesen magával ragadott a személyisége, életszemlélete, élni akarása...az utolsó könyvét tanulmányoztam, a Búcsúzni többször is lehet címűt. A könyv kiadás után ment el...

Már akkor tudtam, hogy mindent el szeretnék olvasni, amit csak írt, így nagyon vágytam a Rák ellen c. kötetére, melyhez volt szerencsém hozzájutni. Jó ideje elolvastam már, de csak most álltam neki, hogy írjak is róla. Most, amikor már harmadszor forgatom. Ebből is látszik, hogy valóságos Biblia lett belőle. A rák elleni életmód és az egészséges életmód bibliája. Legalábbis nekem, de szerintem, ha más is olvasná, ugyanígy érezne. Talán nem véletlen, hogy a kötetet 33 nyelven adták ki, és több mint egy millió eladott példány van belőle világszerte.

A borítóján azon kívül, hogy David képét láthatjuk, van egy mondat, amit mindenkinek eszébe kéne vésnie:

"Mindannyiunkban vannak rákos sejtek. De nem mindenki lesz rákos."


Én hiszek ebben, és próbálok eszerint élni. A rák nem örökölhető betegség, azonban a hajlam örökölhető. Ezt mondta nekem egy orvos, miután édesanyám meghalt. Ezzel talán figyelmeztetni akart. Bár ha nem mondja, attól én még óvatos vagyok. Szeretnék mindent megtenni annak érdekében, hogy nálam ne üsse fel a fejét ez a kegyetlen betegség.

Nem vagyok orvos, ezért nem szeretnék orvosi szakkifejezésekkel dobálózni, mert úgyis bárki bele tudna abba kötni. Inkább csak az érzéseimet írnám meg a könyvvel kapcsolatban, illetve arról beszélnék, hogy mi mindent tanultam Davidtől.

A könyv azért is tetszett, mert nagyon sokat ír a szerző magáról, hogy hogyan élt azelőtt, hogy beteg lett volna, és hogy dolgozta fel azt, hogy végülis ő is "beállt a sorba" Ez nem jó dolog, de valahogy mégis vigaszt nyújthat a betegeknek, hogy a rák nem válogat. Gondolom mindenkinek, aki csak beteg, megfordult a fejében, hogy "Mért pont én??". Na ebből a könyvből ők is láthatják, hogy a betegség nem válogat. Megtámadja az egyébként is betegeket, és az egészségeseket, az időseket és a fiatalokat, a gazdagokat és a szegényeket, az orvosokat és az egyszerű munkásokat is.

A könyvben sok szó esik a statisztikákról, érdekes látni, hogy azok hogyan alakulnak. Viszont az egyik kedvenc fejezetem az, ami a rák gyenge pontjairól szól. Érdekes, ismeretterjesztő és érthető mindaz, amit David megoszt velünk. Sőt még egy egérrel is megismertet, aki folyamatosan túléli a rákos daganatot, aki tulajdonképpen túléli a rákot. Nagyon hasznosak voltak számomra azok a táblázatok, ahol a szerző pontról pontra összeszedi, hogy mi az ami küzdésre ösztönzi az immunsejtjeinket, és mi az, ami hátráltatja a működésüket. Hogy mi mindent tehetünk a mindennapi életünk folyamán, hogy mit fogyasszunk, és mit ne. Mindezt annak a tükrében, hogy hogy segítsünk önmagunkon és az esetleges küzdelmünkben. Az meg, hogy egy teljes fejezetet szán David a rák ellen ható élelmiszereknek, csak hab a tortán.

De nem csak az étkezéshez nyújt segítséget a kötet, hanem az életmódhoz is. Elmondja, hogy miben lenne jó változtatni, és mit kellene tenni ahhoz, hogy a betegség ellen hatékonyabban felvehessük a versenyt. Persze saját példáján keresztül tanácsot ad abban is, hogy miképp mondhatjuk el a családunknak, barátainknak a rossz hírt, ha az már bekövetkezett. Nagyon jó, hogy rengeteg példával mutatja az utat.

Én azt mondom, hogy érdemes volna mindenkinek elolvasnia. Betegnek, egészségesnek egyaránt. Ha pedig már betegek vagyunk, nem szabad homokba dugnunk a fejünket, hanem ötvözni kell a hagyomásnyos orvoslást a keleti tanokkal. Hiszem, hogy ettől nagyobb sikert várhatunk...

Davidtől sokféle félelemről olvashatuk könyvéből. Az egyik, ami nagyon megfogott, a következő:

"A félbehagyott történetektől való félelem:

A halál az utolsó utazás. Csak akkor távozhatunk békében, ha elbúcsúztunk. De sajnos nagyon nehéz becsukni a könyvet az utolsó oldal előtt, lemondani a beteljesületlen vágyakról, az utazással kapcsolatos álmokról vagy a valaha fontos, mégis túl hamar megszakított kapcsolatokról...."

A szerző könyvével nagyszerű örökséget hagyott ránk. A kételkedők mondhatják, hogy hiába dolgozott ki egy rendszert ez az ember, mégis meghalt. Ez így van, de az életét meghosszabbította, és mindent megtett azért, hogy tartalmasan éljen. Ez nagyon fontos, és ez kell, hogy lebegjen a szemünk előtt. Hogy mindent megtettünk...

A könyvért hálás köszönet illeti meg a Park könyvkiadót.

A kötet adatai:

Eredeti cím:Anticancer: A New Way of Life

Fordította: Gyárfás Éva

Kiadó: Park Könyvkiadó

Kiadás éve: 2009

Oldalszám:354 p

Borító: füles, kartonált

ISBN:978-963-530-829-3

Fogyasztói ár:3500 ft (De a kiadó honlapján megvásárolhatjátok 2800 forintért is!)

Forrás: recenziós példány, magánkönyvtár

Fülszöveg:

"A szerző tehetséges és ígéretes agykutatónak indult, 31 éves korában azonban kiderült, hogy agydaganata van. Személyes hangvételű, mélyen megindító könyvében nem csupán a rákkal vívott küzdelmét kísérhetjük végig, de tanúi lehetünk annak a gyökeres átalakulásnak is, ahogyan a hagyományos orvostudomány kizárólagos hívéből az embert testi-lelki egységében szemlélő orvossá vált, aki felismerte: testünk természetes védekező rendszereinek sokoldalú mozgósításával igenis leküzdhető (sőt megelőzhető) a rák.

Könyvéből többek között megtudhatjuk:

- hogyan ötvözhetők a hagyományos orvosi kezelések az alternatív gyógyító eljárásokkal
- hogyan állítsuk össze étrendünket úgy, hogy kerüljük a rákkeltő ételeket, ugyanakkor növeljük a rák ellen ható, az immunrendszert erősítő élelmiszerek mennyiségét
- hogyan szűrjük ki környezetünkből a veszélyes anyagokat: rákkeltő háztartási szerek és helyettesítőik
- miképpen küzdhetjük le a rákkal szembeni tehetetlenség érzését, serkenthetjük pszichésen immunrendszerünk erőit, szerezhetjük vissza testi-lelki egyensúlyunkat
- milyen nagy szerepe van a rák elleni védekezésben a testmozgásnak, a jógának és a meditációnak

A szerző magyarázatai világosak és közérthetőek, érveléseit a legfrissebb tudományos adatokkal támasztja alá. Könyve egyszerre személyes hangvételű memoár, nívós ismeretterjesztő munka és önsegítő irodalom.

"A rák elsősorban nem genetikai eredetű – az életmódunkkal függ össze."

Park kiadós új információk ...

Természetesen egyik kedvenc kiadóm, a Park kiadó is kint lesz a jövő heti Könyvhét rendezvényen a budapesti Vörösmarty téren.

Szeretném Veletek megosztani a kiadó által szervezett programokat, dedikálási lehetőségeket, és azt a plusz infót, hogy mindenkit szeretettel várnak! :-)

Kezdjük mindjárt a dedikálások helyszíneivel. Tudni kell, hogy a kiadó a XXI. század Kiadóval szorosan együttműködik, és az ő köteteiket is terjeszti, így a dedikálások során találkozhattok XXI. század Kiadó-s szerzőkkel is.

Dedikálások

Park Könyvkiadó standjánál:

Június 8., péntek

16 óra: Hegyi Barbara, az Abraka babra szerzője

17 óra: Nagy Szilvia és Szabó Anna Eszter, az Egyetemista lány támogatót keres szerzőpárosa

18 óra: Aczél Endre – Török Péter, Acélsodrony Sport 1962-1989

Június 9., szombat

11 óra: Papp Diána, a Szerdán habcsók írónője

14 óra: Tóth Gábor Ákos, az Édesvízi mediterrán írója

15 óra: Török András, a Budapest könyv szerzője

22 óra, Könyvek éjszakája: Kordos Szabolcs, a Luxushotel, Hungary szerzője

Június 10., vasárnap

11 óra: Kordos Szabolcs, a Luxushotel, Hungary szerzője

14 óra: Varga G. Gábor, A Malév-sztori szerzője

Bookline standjánál

Június 8., péntek

17 óra: Papp Diána, a Szerdán habcsók szerzője

Libri standjánál:

Június 9., szombat

15 óra: Hegyi Barbara, az Abraka babra szerzője

Június 10., vasárnap

15 óra: Török András, a Budapest könyv szerzője

Írók boltjánál:

Június 9., szombat

16.30 óra: Török András, a Budapest könyv szerzője

A Budapest könyv, melyet Török András több helyszínen is dedikál a Könyvhéten, június 6-án mutatkozik be majd a Pintér Antik-ban Budapesten a Falk Miksa u. 10 szám alatt, 18 órakor.

A kötetből részleteket olvas fel Seress Zoltán színművész, valamint a könyvről Lévai Balázs és Tönkő Vera beszélget majd.

A könyv magyar, német, angol nyelvű kiadása kedvezményes áron megvásárolható a bemutató helyszínén, és ha a leendő vásárlók magukkal hozzák a kötet egy régebbi kiadását, akkor kiemelt kedvezménnyel juthatnak hozzá az újhoz.

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás