Egy nem túl régi bejegyzésemben ódákat zengtem Ree Drummond könyvéről, és az új magyarországi kiadóról, a Pioneer Books-ról. A véleményem azóta sem változott. Sőt.

Nagyon szimpatikus számomra pl. a kiadó olvasókhoz való hozzáállása is. Nem tudom, tudjátok-e, de ha regisztráltok a honlapjukra (www.pioneerbooks.hu), akkor kaptok egy szép virágos könyvjelzőt. Ritkán tapasztal az ember ilyesféle kedves gesztust, s főleg azt, hogy egy szívélyes levél kíséretében érkezett az enyém.

A kiadó jóvoltából egyébként volt szerencsém megismerkedni egy számomra még ismeretlen író, Catherine Ryan Hyde munkásságának egy kis szegletével, konkrétan a "Számíthatsz rám!" című kötettel, amit ezúton is nagyon szeretnék megköszönni.

Forrás: http://www.catherineryanhyde.com

Előljáróban annyit mondanék, hogy keddi napon vettem kézbe a kötetet, és csütörtökön már el is kezdtem írni róla a bejegyzésemet Nektek. Ennek konrétan a részemről két oka is van. A legfontosabb az, hogy annyira tetszett a könyv, hogy alig bírtam letenni. A másik ok az volt, hogy a suliban voltam, és ez számomra 3,5 óra utazással jár, így időm is volt falni a betűket.

Azt hittem, beleszerettem Ree Drummond írásmódjába, és regényébe a tűsarkakról és a prériről, és hogy nem lesz egyszerű kizökkenteni a cowboy hangulatból, de mégis sikerült. Nem volt nehéz.

Ez a könyv alapvetően más. Más a hangulata, a témája, mégis hasonlóképpen bennem maradt a történet, mint a már említett másik köteté.


A Számíthatsz rám! főszereplője egy kislány, Grace, akinek drogfüggő az anyja, s egy olyan házban élnek, ahol a szomszédok alig-alig ismerik egymást, elmennek egymás mellett. A lányka, szívében a gyermeki kedvességgel és őszinteséggel próbál közeledni a szomszéd lakókhoz, akik valahogy mindnyájan a kislány hatása alá kerülnek. Legyen szó egy pánikrohamos, agorafóbiás férfiről, Billyről, egy afroamerikai körmöslányról, egy spanyol anyanyelvű fickóról, vagy a mogorva Mr. Lafertyről, akit mindenki utál. Még az emeleten lakó idős hölgy sem tudja kivonni magát Grace társaságából.

Mikor a gyermek anyja drogfüggősége miatt bajba kerül, és kishijján elviszik a gyermekvédelmisek, a ház lakói összefognak, és a segítségére sietnek.

Minden lakónak fel kell adnia valamit, változtatnia kell, közösséggé kell kovácsolódniuk a szeretett gyermek megmentése érdekében.

A könyvben történik tragédia, sorsok változnak, de az írónő tollából megtudhatjuk, mennyi mindent el lehet érni szeretet, megbecsülés és az összetartás erejével.

Mint már említettem, rám nagy hatással volt ez a könyv, és bár egy "női" kiadó adta ki, mégis azt gondolom, hogy férfiakat is érdekelheti a történet. Pl. Csabi hallgatótársam intenzíven érdeklődött a sztori és maga a könyv iránt.

Ha valaki még nem vette volna meg a családtagokank a karácsonyi ajándékot, úgy ezzel a könyvvel nem lőhet mellé.

Sok szeretettel ajánlom Nektek!