Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Vekerdy Tamás - Kicsikről nagyoknak

Mindig is sokat foglalkoztam a kislányommal, most pedig szinte mindennapos téma az óvoda kérdése, ugyanis októberben lesz három éves nagylány őkelme.

Már beírattuk egy oviba a közeli városba, de a falunkban is van egy ovi, ami esélyes lehet. Egyszerűbb lenne a dolog, csak arról kell megbizonyosodnom, hogy mindig lesz ki érte megy, hiszen már én is dolgozom. Szóval ilyesmiről agyalgatok nap mint nap, és talán ez is az oka annak, hogy már régen nem írtam Nektek. :-)

Hogy miért is jutott eszembe az alsóbb oktatás kérdése? Természetesen azért, mert ismét volt szerencsém egy gyermekneveléssel kapcsolatos könyvet olvasni.

Nagyon szeretem Vekerdy Tamást, és ha az ő tollából bukkanok valami írásra, biztos, hogy elolvasom, áttanulmányozom. Ezzel a kötettel sem volt másként, mikor megpillantottam a Park Kiadó gondozásában megjelent Kicsikről nagyoknak 1. A kisgyerekkor c. könyvet, azonnal magaménak akartam. Szerencsére így is lett, és amint a kezembe vettem, azonmód el is olvastam. (Nem volt ez olyan nagy kaland, hiszen a kötet 148 oldalas.)


Nagyon sokat adott nekem ismét Vekerdy, és a szemlélete sokban megegyezik az én gyermeknevelési elveimmel, így sokszor "aha-élményem" volt a könyv bújása közben.

Vekerdy úr sorba veszi a gyermeki életkorokkal kapcsolatos dolgokat, az abból adódó problémákat, és a nevelés során felmerülő esetleges gondokat, így a bizonytalan, illetve az információra éhes szülők választ kapnak kérdéseikre.

A könyv beszélgetésekből áll össze, pontosabban 13 beszélgetésből, és a végére eljutunk az iskolás korhoz, amiről már egy következő könyv szól.

Szerzőnk rengeteg példát vonultat fel az egyes szituációk kapcsán, és az különösen tetszik, hogy nagy hangsúlyt fektet a mesélésre.

A könyvben számtalan mondókát, rigmust is találunk, melyet beilleszthetünk a mindennapjainkba kisgyerekünkkel. Sőt, még dalok is vannak a könyvben, bár azt kell mondjam, hogy jobb, ha nem hallotta senki, mikor a kották alapján elénekeltem (csak magamnak) egyik-másik ismeretlen éneket...De ez nem Vekerdy hibája, hanem az én kottaolvasási tudásom nemlétének tudható be. :-))

Mindenesetre szuper kis gyermeknevelési kötettel találkozhattam, és a Waldorf-pedagógiával gyakran azonosuló szerző (aki azt mondja, hogy ha most írná a művét, még sokkal waldorfosabbra venné a figurát) nagyon sokat tanított nekem.

Engedjétek tehát meg magatoknak, hogy Ti is tanuljatok Vekerdy Tamás tudásából.

A kötet adatai:

Kiadó: Park kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2008

Oldalszám: 148 p

ISBN: 978-963-530-804-0

ISSN: 0865-0705

Sorozatcím:  Hétköznapi pszichológia

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 1900 ft

Forrás: kiadótól

Martos Tamás - Pillanatfelvételek

Szeretem a pszichológiát, s bár előre nem látott betegség miatt nem tudtam letenni az ilyen tárgyú vizsgámat, ennek ellenére szívesen olvasok a témában a tanultakhoz.

Nem tudom ismeritek-e a Képmás Könyveket? És a www.kepmas.hu internetes magazint? Én nem is olyan régen ismerkedtem meg az oldallal, és a Képmás Könyvek sorozatban megjelent Pillanatfelvételek c. kötettel.

Amikor első alkalommal felmentem az oldara, nagyon megtetszett a tartalom. Tele van jobbnál jobb, érdekesebbnél érdekesebb cikkekkel, tényleg érdemes tanulmányozni őket néhanapján. Az oldal "alcíme", a Család magazin...és valóban. Elsősorban a családdal kapcsolatos publikációkat találunk az oldalon, ezért nem feltétlenül tizenéves ifjúság számára dolgoznak a szerkesztők, ám az ennél idősebb korosztály rengeteg olvasnivalót találhat magának.

Nekem most a kedvenc cikkem a béranyaság legalizálásával kapcsolatos bulgáriai tiltakozásról szól, és itt olvashatjátok.

Na de térjünk vissza a Pillanatfelvételekre.


Eddigi életem során nem ismertem sem személyesen, sem írása alapján Martos Tamást, aki komoly szakember, pszichológus, pszichodráma vezető, adjunktus a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Mentálhigiéné Intézetében. Ráadásul családban él, és négy gyermekes apaként éli mindennapjait. Épp ezért is hiteles a könyve.

A Képmás családmagazinban már három éve publikál, s innen származott az ötlet, hogy kiadásra kerül a Pillanatfelvételek c. mű.

A könyv alcíme: Hogyan (ne) veszekedjünk a párunkkal? Találó. :-)) Nekem nagyon tetszett, hogy rövid párbeszédes vitaszituációkat írt le a szerző, és döbbenetes, hogy hányszor arra eszméltem az olvasás során, hogy aha...így én is szoktam veszekedni. A legjobb az egészben az, hogy a párbeszédek kielemzése során tanácsokat, ötleteket is kapunk, hogy hogyan kellett volna, lehetett volna másként csinálni, és más kimenetelt adni az adott szituációnak.

A dialógusok Szám Katitól származnak, és azokból a levelekből, melyeket a Családmagazin számára juttattak el az érdeklődők, segítségkérők.

A kötet tele van találó karikatúrákkal is, melyek Szűcs Édua keze munkáját dícsérik.

Nagy hasznára lehet az embernek, ha elolvassa ezt a könyvet. Nekem legalábbis hasznos volt. Csak egy gondom van vele...ha veszekszek, nem biztos, hogy végig tudom gondolni, hogy hogy kéne másként csinálnom. :-))

Mindenesetre olvassátok el, tanuljatok a felvázolt szituációkból.

A könyv adatai:

Szerző: Martos Tamás

Cím: Pillanatfelvételek - Hogyan (ne) veszekedjünk a párunkal?

Dialógusok: Szám Kati

Karikatúrák: Szűcs Édua

Borító: puhatáblás, ragasztókötött

Oldalszám:150 p

ISBN:9789638945006

Kiadó: Képmás 2002 Kft.

Kiadás éve: 2011

Fogyasztói ár: 2250 ft

Forrás: kiadótól

Barbara Pease - Allan Pease - Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?

Néha szoktam írni pár szót a tanulmányaimról. Egy bizonyos társadalomtanulmányt hallgatok, amely elég gyakorlatorientált. Mostanában valamelyik félévben, Csabi barátomnak javasolta valamelyik oktató a Pease házaspár kötetét elolvasásra, Csabi pedig nekem, mivel én nem hallottam eme nagybecsű ajánlást. Ez persze csak annyit jelent, hogy valószínűleg éppen lógtam...vagy ilyesmi. :-)


Amikor a Park Kiadó lehetővé tette, hogy elolvassam a Hétköznapi pszichológia 50. kötetét, kaptam az alkalmon, és abszolút nem bántam meg...

Barbara és Allan Pease szerzőpárossal már találkoztam olvasmányaim során, de írni még nem írtam róluk, pedig olvastam a Karácsonyi fegyverszünet c. kötetüket. (Ebből is látszik, milyen állandó elmaradásban vagyok, már ami az írást illeti.) Ez a könyv is tetszett, és hasznos olvasmánynak bizonyult, és ha egy kicsit összeszedtem magam, és nincs ez a hajtás, ami most bizony van az életemben, akkor írok róla. Remélem hamarosan bekövetkezik, bár a karácsony még messze van. :-) Épp emiatt voltam biztos abban, hogy ez a kötet is tetszeni fog.

Nehéz egy pszichológiai témájú könyvről írni, hiszen ez nem regény, nincs konkrét cselekménye, amelynek van végkifejletje, és ami izgatná az ember fantáziáját, de én nem  csak regényeket szoktam olvasni.

Ez inkább egy szakkönyvnek nevezhető, egy tanácsadókönyv, melynek segítségével jobban megismerhetjük úgy a párunk viselkedését, mint önmagunkét is.  Ahogy ezt a kötetet olvastam, sok mindenre választ kaptam akár a saját, akár a barátnőim viselkedésének kapcsán. :-) Mindezt nagyon humoros köntösbe bújtatva.

A szerzőpáros példaszituációkon keresztül mutat be egy adott élethelyzetet, magyarázatot ad, majd tájékoztat arról is, hogy az adott szituból hogy lehetett volna jobban kijönni.


Döbbenetes, hogy a könyvet forgatva mennyi "aha" élményem volt. :-)

Olvashatunk a kötetben a férfiak "őrült" vágyáról a távirányítóval kapcsolatban, s arról is, hogy a srácok mért nem kérnek soha segítséget, ha eltévednek. (Sőt, ők nem is tévednek el, csak alternatív útvonalat keresnek a szerzők szerint.) Tanulmányozhatjuk külső szemlélőként a zsörtölődő anyákat és feleségeket, megtanulhatjuk a technikákat, melyekkel elkerülhetjük a zsörtölődés csapdáját. Olvashatunk arról, hogy miért lóg kocsányon a fiúk szeme más nő láttán, illetve az anyóssal kapcsolatos témákkal is foglalkozik a könyv.

Ezeken kívül még számtalan és a mindennapi életben előforduló viselkedésbeli szituációra válszt kaphatunk 356 oldalon.

Nekem ez a kötet nagyon hasznos volt, remélem a jó tanácsokat a mindennapok hajtása közben, élesben is alkalmazni tudom majd.

Szeretettel ajánlom minden érdeklődőnek, és ezúton is köszönet illeti meg a Park Kiadót.


Személyiségelméletek

Személyiséglélektan tanulmányaim egyik fő kötelező olvasmánya ez a könyv. Én kis naív azt hittem, mikor megláttam, hogy "ó, hát ez egy nap alatt kivégzem". Hát nem így történt. Heteken keresztül olvastam, rágtam át magam rajta, pedig csak 175 oldalról szól. De mivel a tanárnő sokkolt bennünket azzal, hogy borzasztó nehéz lesz a vizsga, és következő félévben pszichológia szigorlat vár rám, így megpróbáltam figyelmesen olvasni, jegyzetelni. Majd meglátjuk hogy mi lett az eredménye az időtöltésnek.

David Peck és David Whitlow könyvét egyébként szintén a könyvtárból szereztem meg. Szerettem volna megvásárolni a saját könyvtáram részére, de nem nagyon találtam meg sehol, így megelégedtem a könyvtári példánnyal.

Nemek igenje

A Nők Lapja Café-t gyakran olvasgatom, és ott sokszor találkozom Soma Mamagésa alias Spitzer Gyöngyi írásaival. Sokan fordulnak hozzá segítségért, valahogy természetes érzéke van a pszichológia iránt, amellett, hogy tanulta is azt egy miskolci intézményben. (utána néztem)

Szóval a könyvtárban a kezembe akadt ez a vékonyka kötet, és arra gondoltam, miért is ne…

Nem bántam meg. Soma érdekfeszítően, és humorosan ír. Beleszövi a személyiségét is a történetekbe. A könyv a féltékenység, a önállóság, az újdonságokkal kapcsolatos élményeket helyezi a középpontba. Csupa csupa pszichológia. Nekem nagyon tetszett. Különösen tetszett a középkorú szűz hölgyemény története, aki nagy-nagy változásokon megy keresztül. J

A hivatalos ajánló a www.bookline.hu oldalról:

„Nem tudom megmondani, honnan jött és jön az a hatalmas hajtóerő, ami tulajdonképpen egész fiatal korom óta arra ösztönöz, hogy segítsek másokat felszabadítani, vagy ráébreszteni arra, hogyan könnyíthetnek az életükön. (Ezt nyilván a saját életemben kellett először megélnem, szükségem is volt rá…) Ehhez kaptam még egy jó adag gondoskodásszükségletet is. (Úgyhogy ezek után joggal el is neveztem magam „mamagésának.”)

Évtizedek óta leginkább a szabad akarat és a Sors egymáshoz való viszonya és ennek a megélése foglalkoztat. Végletesen habzsoltam mindazt, amit nőként megélhettem. Így hát megéltem saját magam felszabadítását is. Eleinte ösztönösen, később tudatosan, és igen intenzíven tettem azért, hogy Igen-t mondjak a saját nemiségemre, és kiteljesedjek nőiségemben. Az élettapasztalat mellé jöttek a különféle spirituális beállítottságú olvasmányok (amióta az eszemet tudom, mindig vonzódtam a transzcendentálishoz…), az elmúlt 6 évben pedig a pszichológia tanulmányok is. Ezt a hármat ebben a könyvben, amiben egy mese-novellám, majd 3 előadásom hangzik el, én úgy mixelem össze, mint a fondüben az összeolvasztott sajtokat.

Könyvemnek azt a címet adtam, hogy: Nemek IGENje. Mert mennyi mindenre mondunk nemet, és persze igent is, együtt, mi emberek, és különállóan férfiak és nők!

Az első rész egy mesenovella-féle, a könyv további része pedig 3 előadást fog csokorba. Az elsőben a féltékenységre és a birtoklásra mondunk nemet, illetve igent mindarra, ami segít kilépni ebből. A másodikban az önállóság és önállótlanság, a harmadikban pedig az új, az új dolgok megélése, és az újra való megnyílás a témám.

Bár ezek időben is különálló előadások voltak, mégis szoros összefüggésben állnak egymással, ami a fejezetek olvasása során ki is derül majd.

Szándékom szerint a három előadás úgy van felépítve, hogy a végén erőt kapjunk ahhoz, hogy igent mondjunk mindarra, ami a szabad akarat törekvése által közelebb vihet minket önmagunkhoz, női és férfi létünk örömteli megéléséhez a jelenben. „

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás