Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Orson Scott Card - Bűvölet - Raritas újra jelentkezik...

Drága barátnőm Raritas már írt a blogomra klassz bejegyzéseket, és most ismét megkértem, hogy színesítse már kicsit a hétköznapokat. Megtette, és egy olyan könyvet ajánl most Nektek, amit nekem is ajánlgatott elolvasásra. Én odáig még nem jutottam el, hogy elolvassam a könyvet, de az ajánló miatt nagyobb kedvvel fogok nekiállni.


Egyszóval köszöntsük együtt Raritast!

"Újból köszönöm a lehetőséget, hogy vendégbloggerként írhatok ide Nektek. Az utóbbi időszakban kissé mozgalmasan teltek a napjaim. Legelőször is lett munkám, ami ugyebár, mint minden rendes ember idejét a felére csökkenti. Nyáron pedig pont a kedvenc blogíróm hathatós közreműködésével kérte meg a kezem életem Szerelme. Ennek a lánykérésnek Félcsi is tanúja volt. :)

Könyvolvasásra kevesebb időm jut, mint általában. Ennek ellenére egy-két kuriózum kell a lelkemnek, hiszen pihentet, kikapcsol. Észrevettem, hogy a könnyedebb, fantáziadúsabb témák kötnek le. Nem csodálom, hiszen mindennapjaimat átitatja a nagybetűs élet. Olyan sorsokat látok, amik engem megviselnek. Családgondozóként dolgozom, gondolom nem kell ecsetelni miért is ódzkodom egy keményebb munkanap után a lélektipró, mélyenszántó könyvek olvasásától.

Tudható,hogy szívem csücske a fantasy irodalom. Orson Scott Card Bűvöletét szeretném Nektek bemutatni. Műfaját tekintve fantasy, de nem az a tipikus "gyűrűkurás". Tavaly ismertem meg az írói munkásságát, amikor egyik könyvét megfilmesítették. Ez pedig a Végjáték című film (és könyv), ami első "nézetben" tetszett, olvasatban pedig szerelem lett. Bár a Végjáték inkább sci-fi.

Card nem éppen hagyományos írói készletekkel rendelkezik...imádja az életből vett dolgokat, történeteket, helyzeteket belevinni irományaiba. Szereti, ha karakterei emberiek, emberi gondolatokkal, tettekkel és hibákkal. Az író remekül bánik a humorral, a drámával és az apró csavarokkal történeteiben. Mindig jó helyen vannak a poénok, a csipkelődések, netán a komolyabb mondanivalók. Nem érezhető egyetlen erőltetett gondolat.  Sorai izgalmasak, intelligensek, érzelmekkel teliek.

A Bűvölet című könyvére a neten akadtam rá. Egyik ismerősöm küldte át nekem pdf formátumban. Sok könyvet olvasok a számítógépen (éééééssss naaaaagyon szeretnék egy ebook olvasót, főleg azóta amióta Félcsi Kindle-jét kipróbáltam egy náluk töltött nyári vakáció alkalmával). Egyre többet, mert van egy "dílerem", aki ellát szuper elektronikus könyvekkel.

Vissza a Bűvölethez. Már a történet leírása is felkeltette az érdeklődésem. Az egyik régi mesét dolgozta újra fel más szemszögből, pluszban hozzákevert egy kis orosz népmesét. Ez a könyvkoktél könnyen fogyasztható és az utána lévő bűvölet sem marad el, ezt garantálom. :)

Card nem követi a nyugati kultúrák által megszabott kliséket, mégis sejthető a boldog végkimenetel. Remek ajánlást ad maga az író is könyvéhez.

"A nyugati történetek azzal érnek véget, hogy a szereplők összeházasodnak, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Az orosz tündérmesék jóval túltesznek ezen: van bennük árulás, házasságtörés, gyilkosság, mindez abban a romantikus házasságban, amelybe a mese vándora belekeveredett. Csipkerózsika története az angoloknál és a franciáknál boldognak ér véget, de ez itt Oroszország. Csak egy bolond akarná átélni a tündérmesék orosz változatait."

Akiknek találkozni kell, azok találkozni is fognak. A főhős, a 10 éves Iván (sejthető ugye, orosz fiúról van szó) szülei úgy döntenek, hogy boldogulásuk tekintetében Amerikába disszidálnak. Ebben segítségükre siet az ukrajnai Marek kuzin. Nála bújnak el, amíg az okmányokra várnak.Iván a kuzin tanyája mellett lévő erdőben barangolva rálel egy tisztásra és a közepén lévő kőemelvényre. Amint megpróbálja megközelíteni, feltámad a szél és a kőemelvény körül szakadék tátong. A szakadék alját vastagon borítja avar, alatta valami közelít a fiú felé. A srác beijed és elmenekül. Gyermeki öntudata megpróbálja megvédeni ettől az élménytől, mégis évekig visszatér álmaiban, kitörölhetetlenül.

Amerikába érve Iván szépen fejlődik. Egyetemista lesz, ószlávul tanul (apuka ószláv szakos egyetemi tanár), sportol (gát ugrik, remekül dob) kitűnő tanuló. Diploma megszerzése előtt beleszeret egy amerikai lányba, eljegyzik egymást. Ivánt édesanyjához különleges viszony fűzi. Amikor bemutatja a menyasszonyát anyukájának, csak annyit közöl vele, hogy valami nem stimmel körülöttük. Doktori diplomamunkájához a fiú visszautazik egy évre Oroszországba anyagot gyűjteni.

Oroszországban visszatérnek az emlékek, amiket igyekezett eltemetni magában. Történetesen a kis tisztás és az "álom", miszerint a tisztás közepén egy kőoltáron feküdt egy alak. Nem hagyja nyugodni a dolog, meglátogatja Maker kuzint Ukrajnában és persze újból felkeresi az erdei tisztást. Ott volt a kőemelvény, de amint közelít felé, feltámad a szél, az avar alatt valami közelít felé. Az avar alól egy óriási medve akarja elkapni Ivánt, de a fiú kicselezi és átugorja a szakadékot. Az emelvényen egy alvó nő fekszik, csodálatosan szép. A medve, ami nem szép, felmászott utána az emelvényre. Iván egy merész tettel megcsókolta az alvó szépséget. Igen, jól sejtettétek. Felébredt a fiatal lány. Meglepő módon ószlávul kezdett el beszélni és minden nő vágyát rebegi : Iván ott helyben egyezzen bele, hogy feleségül veszi, mert ha nem, menten megöli őket a medve. Miután igent dadogott a halálra vált srác, kiderül, hogy a lány Katyerina, Tajna királyság hercegnője és Baba Jaga varázsolta el őt, őrévé téve a medvét. Mindaddig alvásra ítéltetett, míg egy férfi fel nem ébreszti egy csókkal és feleségül nem kéri. Mint kiderül a későbbiekben, csupán ezer évet aludt át a szépséges "Csipkerózsika". A villámeljegyzésből felocsúdva Katyerina kézen fogja vőlegényét, egy megjelenő varázshídon átvezeti az ő idejébe (ezer évvel ezelőtt) és világába, Tajna királyságba.

Ezek után kezdődnek az izgalmasabb dolgok. Milyen is az, ha egy gyors lánykérésből kényszerházasság lesz. Közben az egészet megfűszerezi a trónért harcoló Katyerina és a boszorkány viszonya. Hogy ne legyen egyszerű a helyzetük, Ivánnak be kell illeszkedni a "barbár" világba, el kell fogadtatnia magát, mint leendő királyt. Közöttük feszül egy évezred tudása, a kor jelleme és a  kultúra.

Card remekül ismeri az emberi természetet, jellemeket és játszik velük. Tükröt tud tartani eléjük (elénk is!!!), meg tudja változtatni az érzelmeinket, kötődésünket a karakterekhez. Bepillantást enged látni az álarcaik mögé, amik izgalmasak és új megközelítésbe helyezi a tetteiket, mondanivalójukat. Bátran ajánlom azoknak a könyvet, akik könnyed, mégis tartalmas olvasmányra vágynak."

Köszönöm szépen Raritas ezt a jó kis postot, és várlak vissza máskor is!

Raritas a vendégblogger jelenti: J. Goldenlane - Isteni balhé

Ahogy a Facebookon már említettem Nektek, egy kis újdonsággal szeretném megzavarni az állóvizet. Jobban mondva több újdonságot szeretnék bevezetni, melyek közül az első, a vendég-bloggerem, Raritas bemutatkozó írása.  Mikor elkezdtem puhítani a drágát, hogy írjon nekem, akkor arra gondoltam, hogy hetente jelentkezni fog, de legalább két hetente egy-egy irománnyal, de most még nem tudom hogyan tovább, mit vállal.

Mindenesetre fogadjátok szeretettel írását...

"Egy igen kedves ismerősöm bogarat csempészett a hallójáratomba, miszerint fogjak bele a számomra kedvelt könyveim ismertetésébe. Őszinte leszek, soha nem csináltam még ilyet, blogot is maximum magam örömére írtam. De próba cseresznye. :-)

A könyvek szeretetét Édesapámtól vettem át. Emlékszem, a hálószobájukban volt egy plafonig érő könyvespolc, tele jobbnál jobb és izgalmasabb borítóképekkel rendelkező olvasmányokkal. Még azokat a kis fura bogarakat nem ismertem, később tanultam meg, hogy nem bántanak, sőt… egy teljesen más világba kalauzolnak el. Szinte mindenevő vagyok, de kedvenceim a fantasy, ezeknek a paródiája, a misztikus könyvek, horror, thiller, némi sci-fi is. Ezeken kívül kedvenc íróim (kötelező darab) Móricz, Mikszáth, és Móra (három M! ♥). Egyelőre a már olvasott, igen kedvelt íróimtól szeretnék nektek csemegézni. Beszerzésük is különleges helyet kíván (interneten rendelés, vagy számos fantasy könyveket is árusító bolt, pl. Szellemlovas-reklám helye, itt nem csak jó dolgokra lelhettek, hanem különleges kiadásokra is, főleg a fantasy műfaj kedvelőinek).

Nos, első kis bejegyzésem kiről és miről is szóljon?

Annyi író lenne…

Talán ildomos egy magyar (hölgy) szerzővel kezdenem. J Ő Goldman Júlia, írói álneve: J. Goldenlane. Civil foglalkozása matematikus és programozó. Kicsit messze áll a foglalkozása az irodalomtól, megesik, de ő nem is kimondott fantasy-t ír, hanem egyszerűen letehetetlen, egyedi stílusú, sajátságos humorral rendelkező szuper regényeket. Úgy jellemezném, hogy ő a magyar fantasztikus irodalom Vavyan Fable-e, akinek Rejtő Jenő a példaképe.

Első könyve, amit sikerült dedikáltan megszereznem, az Isteni balhé címet kapta. 2001-ben jelent meg a Beholder kiadó égisze alatt, cirka 256 oldal. A történet is furcsa módon mesélődik el, hiszen hol az egyik, hol a másik főszereplő mondja el a szitukat, persze saját szemszögéből. Szépen követni lehet az eseményeket és jókat lehet derülni az akciókkal tarkított helyzeteken, főleg úgy, hogy nem mindig van egyetértés a hősök között. :-)

Adott két főszereplő. Thanit, a leányzót az utca nevelte, ergo: piszkos, rongyos, csibész, cseles, cserfes és szabad szájú, csaló, hazudozó, tolvaj és ennek fejében mindig bajba kerül. Vagy megfojtaná az ember, vagy imádná, hiszen olyan ártatlannak tudja magát mutatni. Ha elfogják, meglóg, megszökik… netán egymás ellen uszítja az ellenfeleket, a lényeg az, hogyan tudja a maga számára előteremteni a legelőnyösebb helyzeteket. Az istenek is kedvelhetik, mert oltári nagy szerencsével és némi furfanggal oldja meg a gondokat, és old kereket. Általában a saját feje után megy, legtöbbször rossz irányba. A másik szereplő Q AlAquim, Frej-jah isten szent lovagja, irtó helyes, nők álma, tetőtől talpig úriember, nemes családdal a háttérben. A rendházától kap egy küldetést, miszerint Daalt, a hatalmas sárkányt le kell győznie, de előtte még fel kell kutatnia a társát, akit az istene jelölt ki számára. Véletlenül… netán direkt, ki tudja, összekerül ez a két fiatal. Q megmenti Thanit egy újabb alapos veréstől, persze a lányka kizsebeli. Q erre felajánlja segítségét, vacsorát, szállást, és a rendháza támogatását, de közben titkon tudja, hogy a lányt jelölte ki számára istene, mert a szent medálja jelzett neki. A kis tolvajuk lába alatt égett a talaj, így beleegyezik, hogy elkíséri Q-t. Ráadásul tudta, hogy a lovagja megvédi, netán kiváltja, esetleg kifizeti az általa okozott károkat, szóval mellette biztonságban lesz.

Innentől kezdve szerencsétlen Q a fejét fogja, többször felsóhajtva kérdőre vonja Frej-jaht és rendületlenül menti meg Thanit. A rendházban megerősítik őket, bizony nekik kell legyőzni a süsüt. Thaniból lovaginát próbálnak faragni, igen kevés sikerrel. Megismervén a képességeit, egyre jobban sürgetik őket a harcra. Idegesítő nőszemély Q szemében, viszont maga is meglepődik azon, ha nincs mellette félti, sőt, hiányzik neki a lány. Többet nem írok a történetről, csak annyit, hogy a végén megjelenik az igazi társ is. :-)

Imádtam ezt a könyvet. Tele van humoros, aranyos történetekkel, némi romantikával, persze a kihagyhatatlan szent küldetéssel. Könnyed, laza olvasmány, de inkább kalandregénynek mondanám némi fantasztikus elemmel. Csak ajánlani tudom azok számára, akik szeretik ezt a műfajt.  Később megjelent Pokoli balhé címen a folytatása. De arról a könyvről majd később. :-)

A könyv adatai:

Borítót rajzolta:       Boros Zoltán és Szikszai Gábor
Kiadta: Beholder
Terjedelem:     256 oldal
A megjelenés dátuma:    2001

"Ez a regény nem nyert Hugo díjat.
Nebula díjat sem.
Ez a regény egy percig sem vezette a New York-i bestseller-listákat.
Erről a regényről nem nyilatkozott elismerően a Washington Post.
Ezt a regényt még senki sem hasonlította a Gyűrűk Urához, ami teljesen
érthető, mivel egyáltalán nem hasonlít rá.
Ez a regény egyszerűen csak jó.
Én legalábbis kedvelem."

J. Goldenlane

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás