Mostanában igencsak rákaptam a magyar szerzők műveire, régebben, vagyis a mostanában előtt nem fordult elő ilyen rendszerességgel az, hogy hazánlánya vagy fia könyvét olvastam volna. Ha előfordult, akkor az nem tudatos volt, most pedig az. Tudatosan próbálom felfedezni az új megjelenéseket, az elsőkönyveseket, a sokszoros könyveseket is.

Így bukkantam rá Hidasi Juditra és a könyvére is, ami néhány hónapja jelent meg a Gabo Kiadó jóvoltából.

Nagyon vágytam rá, pedig csak az alábbi kis "ismertetőt" olvastam belőle:

"Találkozhatsz tizenöt évesen életed szerelmével?

És mi történtik akkor, ha egy szörnyű tragédia folytán el kell válnotok egymástól?

Ha újra látjátok egymást, az életetek már nem lesz ugyanaz..."

Szerencsére adódott a lehetőség, én pedig azonnyomban, izibe elolvastam a kötetet, nem is tettem le, amíg a végére nem értem. Az, hogy csak most írok róla, azért van, mert 1. el vagyok havazva, 2. megvártam, míg kicsit lecseng a dolog és kevesebb blogger ír róla.

De most itt vagyok vele, és meg sem állok addig, amíg nem mesélek róla Nektek.

Ismeritek egyébként a szerzőt, Hidasi Juditot?

Ő újságíró, több magazinnak, internetes újságnak is publikált, volt szerkesztő , PR-os, tv-s szerkesztőként is tevékenykedett. Ha közelebbről is szeretnétek megismerni a kötetet, akkor érdemes felmenni a könyv oldalára, illetve többet megtudhattok a szerzőről is, ha olvassátok a blogját.


Amikor elolvastam a könyvet, napokig csak rágódtam rajta, képtelen lettem volna nekikezdeni az írásnak még akkor is, ha időmilliomos lennék. Valahogy végig kellett gondolnom az abban leírtakat. Néha fura "aha" élményeim is voltak, mikor a 15 éves Vera beszélt, vagy viselkedett. Valahogy magamra ismertem. Abban persze nem, ahogy a családja viselkedett vele, vagy a beharangozóban ismertetett tragédiához sem volt hasonló élményem szerencsére, de azért mégis voltak bevillanások. :-) Ez nagyon - nagyon tetszett, mert olyannál vált a könyv, mintha csak és kizárólag nekem íródott volna. :-)

Szóval a kötet főhőse Vera, aki elkényeztetett, szép lány, mindenki ismeri, szereti, igazán jó élete van. Szülei ugyanis a városban ismert emberek, anyja ügyvéd, az apja pedig a középiskola kosárcsapatának edzője. Így már valamennyire érthető Vera kiváltságos élete, ha én nem is értek vele egyet.

Van a lánynak egy barátnője, vele szokott lógni,Tündének hívják a lányt, akinek nehéz életében barátnője a fény. Tündén kívül Vera igazából csak fiúkkal lóg, jár szórakozni. A bandába tartozik egy csendes, komoly fiú is, Csengery Bálint, aki megszereti Verát, s egy igazi tiniszerelem bontakozik ki a szemünk előtt...Sajnos sokáig nem tarthat, mert bekövetkezik ama bizonyos tragédia, amiről már olvashattatok, és Vera tulajdonképpen elmenekül a városból...

15 évvel később találkozunk vele ismét, látjuk, hogy milyen élete lett, mennyire semmitmondóak a napjai, mennyire egyedül él. Olvashatunk a kínlódásáról, a sorsáról, de a tragédiáról csak a könyv végén kapunk teljes képet...

Újra találkozik Bálinttal, aki már, mint komoly orvos kerül a látószögünkbe.

A könyv alapkérdése pedig felmerül, mi lesz a két emberrel? Egy nagy szerelem után magyarázkodás nélkül eltűnni milyen dolog? És Bálint hogy dolgozta fel Vera "lelépését"? Egyáltalán van még remény az újrakezdésre? És arra, hogy Vera ismét családtagokra leljen?

Mindezekre a kérdésekre megkapjuk a választ a könyvből, és még valami sokkal többet ad... Valami megmagyarázhatatlan érzést...Nekem nagyon tetszett, és remélem Nektek is fog, akik majd elolvassátok a kötetet.

A mű adatai:

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás éve: 2012

ISBN: 978-963-689-557-0

Ár: 2990 ft

Borító: kemény táblás, védőborítóval

Forrás: kiadótól