Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia - Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel

 

Amikor megtudtam, hogy megjelenik ez a könyv, és ilyen címmel lép a nagyközönség elé, arra gondoltam, hogy ez az a kötet, amit nekem kellett volna megírnom. Na nem azért, mert a szerzőpáros rosszul írt volna. Korántsem. Csak épp nekem is bőven lenne mondanivalóm a témában. És ez egy izgalmas, de egyben félelmetes téma. Bár gyerekekkel is foglalkozom a napi munkaidőmben, de ettől függetlenül is érdekel a kérdés, mint szülőt. Vajon mit csinál a gyerekem szombat éjjel? Mondjuk az enyém éppen alszik olyankor, és ez biztos, mivel csak négy éves, de feltételezem, hogy számtalan felelős szülőnek megfordul ez a kérdés a fejében. Azoknak, akik tinédzsereket nevelnek, és azoknak is, akiknek a gyereke lassan-lassan nő bele a kamaszkorba.

Szóval a kötet a tinédzser-korosztály szórakozási szokásait veszi górcső alá. Bemutatja riportszerű beszélgetéseken keresztül, hogy mivel foglalkoznak gyerekeink, mit csinálnak, amikor a haveroknál lógnak, és mikor megkérdezzük tőlük, hogy mi volt az este, ők rávágják, hogy semmi. Mikor megkérdezzük, hogy mi van veled, ők erre szintén azt felelik, hogy semmi.

Pedig dehogy semmi. Sőt nagyon sok minden történik velük, és én csak remélni merem, hogy vannak kivételek, sőt sok kivétel van, és az én lányom is az lesz. Egy nagy kivétel.

Mindebből gondolom rájöttetek, hogy eléggé „megrázott” az, amiket a könyvben olvastam. Pedig nem kellett volna, hiszen van egy tinikorú unokaöcsém, és tudok/hallottam egyet s mást korosztályának viselt dolgairól, illetve ahogy említettem már foglalkozom ilyen korú gyerekekkel is.

Ha eddig nem sejtettétek volna, nem a cigi a legnagyobb probléma…és talán nem is a smink. Elsősorban a lányokon, de akár a fiúkon is…

Ennél nagyobb bajok is vannak. Beszélek itt arról, hogy például vannak már 15 évesen masszív alkoholista fiatalok, akik otthon eljátszák a mintagyereket, vagy beszélhetnék a szexfüggőkről, akik szerintem inkább „csak” kapcsolatfüggők, és a ragaszkodásukból kifolyólag szexelnek mindenkivel, mert addig legalább úgy érzik, hogy szeretik őket.

Döbbenetes számomra például az, ahogy a tinilányok viselkednek. Nem leszek álszent, én is sminkeltem, már amennyire az anyukám engedte (jobbára nem engedte…én meg csináltam titokban…), de a lányok mostanában olyanok mint a minifelnőttek, azokból is inkább a rosszabb hírűekre gondolok…10 kg smink, festett haj, olyan ruhák, amiket az én ifjúkoromban maximum a diszkóba vettünk fel (pedig annyira nem vagyok még öreg)…ők felveszik ezeket a cuccokat már a mindennapokra is. Természetes számukra, ha azzal dicsekednek, hogy kivel ki és mikor, valamint mit csinált. Itt pedig nem közös tanulásra gondolok egy fiúval vagy akár egy lánnyal…Gyakorlatilag olyan ez, mintha egyes fiatalokból kiveszett volna a gátlás. A könyv egyik szereplője például azt meséli, hogy a haverok összejárnak szexelni. Ha valakinek gusztusa támad a dologra, felhívja a többieket, hátha valakinek kedve van hozzá. Aztán teszik amit tenni kell ilyenkor, és utána tovább élik a kis életüket mint haverok. Az erről mesélő lány szerint ez a dolog nagyon jó, mert nincs kötelezettség, és még olyannal csinálja, akit ismer, nem össze-vissza mindenkivel. Az unalmat ezzel a tevékenységgel űzik el.

Sok tinédzser drogfüggő, de erről sokat hallunk úgyis, tehát az annyira nem ismeretlen terep a külső szemlélődőknek.  Ám a gruppenszex, a pornófüggőség talán nem annyira egyértelműen kapcsolható össze a tinikorral.

Ami nálam még kiverte a biztosítékot, az az volt, hogy egyes lányok, akik egyébként ártatlannak tűnnek, fehérneműs, sőt anélküli képeket készíttetnek, készítenek magukról, és küldözgetik a nekik tetsző srácnak. Hát hol élünk? Nem is értem miért van erre szükség? Ha ez másban is felmerül, hamar megkapja a választ. Egy kis tinilány szerint ezt azért kell csinálni, mert a srácok számára már mindenhol elérhető a pornó, a neten mindennel találkoznak amivel csak akarnak és mondhatni „versenyképesnek kell maradni”. Ezekkel az akciókkal veszik rá a srácokat, hogy velük, hús vér kiscsajokkal foglalkozzanak inkább. Na és a fiúk foglalkoznak is velük…ideig óráig. Egyébként a tinik – a kötet szerint – kedvelt hobbija a szexchat is, valamint az, hogy unatkozó idejükben átmennek egymáshoz és csak úgy kielégítik egymást a fiúkkal…

Nem is folytatom tovább a dolgok mesélését, mert még rengeteg minden lenne, amiről kifejthetném a véleményemet. Akit érdekel, az keresse ezt a kötetet, kösse fel a gatyáját, majd olvassa el, és vonja le a konzekvenciát. Hogy számomra mi lenne ez? Nem is tudom…talán, hogy a lányommal a föld alá költözünk. :-) Viccet félretéve, megdöbbentő dolgokat olvashatunk a könyvbe, és a dolgok szexuális aspektusa csak egy része a problémának.

A könyv adatai:

Kiadó: XXI. század Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

ISBN: 978-615-5373-17-6

Ajánló: minden szülőnek, és minden gyereknek, aki tanulni akar mások hibájából és aki hülyére veszi a szüleit. Elárulom, a szülők nem hülyék, ők is voltak fiatalok, így az átvágásuk nem feltétlenül célravezető.

Allah & Éva

Egy nem régen történt Alexandra könyvesboltba való beszabadulásomkor lett enyém e kötet.

211 oldalas, puha táblás, a Nyitott könyvműhely gondozásában jelent meg 2008-ban, és az Alexandrások 990 forintért nekem adták...

Nem bántam meg, hogy megvettem, hisz a céljaimnak tökéletesen megfelelt. A célom pedig az, hogy minél jobban megismerhessem a muzulmán emberek életét, mit miért tesznek, milyen az asszonyaik sorsa.

Ebben a riportkönyvnek is nevezhető kötetben válogatott rémségekkel találkoztam, már attól is megremeg a gyomrom, hogy ha egyikre másikra gondolkok. Borzasztó, hogy mi meg nem történhet a világban.

Íme egy idézet erős idegzetű olvasóimnak:

"A felfegyverzett férfiak öisszeverték őket...A következő 3 órában kínozták, késekkel szurkálták őket. Támadóik chilit és sót szórtak a sebeikbe. Sazia egyik szemét kiszúrták. Mindkettő lábát és karját eltörték. A "megbecstelenített" kaseli férfiak botokat és késeket dugtak Hasszán végbelébe. Nemi szervére benzint öntöttek...csak hallgatták az ifjú házaspár üvöltözését és sikoltozását anélkül, hogy bárki közbeavatkozott volna..."

Borzasztó.

A történet elszenvedői Sazia és Hasszán voltak, akiknek annyi volt a bűnük, hogy szerelmesek lettek egymásba, habár más törzshöz tartoztak, és megszöktek, hogy összeházasodjanak.

Mindez és még számtalan elképesztő brutalitás Pakisztánban történt és talán még történik napjainkban is.

Az írónő, Betsy Udink 2002 és 2005 között élt Pakisztánban, ahol kutatásba kezdett, és borzasztó szörnyűségekre bukkant, melyeket e kötet lapjain oszt meg velünk. Van itt szó becsületgyilkosságról, ottoni erőszakról, az iszlám által adott "női jogokról", vesével való hiteltörlesztésről...stb.

Szörnyű, de egyben érdekes és tanulságos olvasmány. Ezek után még jobban érdekel az a világ, és az ott élők miértjeimre adott válaszai...

Ti mit gondoltok mindkerről?

"Betsy Udink 2002 és 2005 között Pakisztánban élt. Az ottani mollák szerint az iszlám az egyetlen vallás a világon, mely valódi jogokat biztosít a nőknek. Udink vizsgálni kezdte a kérdést, de jogok helyett becsületgyilkosságok százaira bukkant. És megannyi további szörnyűségre, melyek korántsem a nők ideális helyzetére utalnak. Az Allah és Éva bepillantást nyújt annak az országnak a hétköznapjaiba, melyről általában csak „Öt nőt élve elástak Pakisztánban” típusú hírekből hallunk. Udink alaposan körülnéz a világ egyetlen iszlám köztársaságában, találkozik büszke, talpig kendőkbe burkolt muzulmán nőkkel, elmegy egy börtön női barakkjába, ahol embertelen körülmények közt tartják a mondvacsinált indokokkal letartóztatott nőket, találkozik emberekkel, akik az egyik veséjükkel fizetik meg tartozásukat."

Az idézet a www.nyitottkonyv.hu oldalról származik.

Segítség, társkereső lettem!

Czifra Éva könyvét a könyvtárból kölcsönöztem, és bár a legkevésbé sem vagyok szingli, mégis kíváncsi voltam, hogy mit tudnak mondani egy ilyen kötetben azoknak, akik bizony a magányosság óráival küzdenek.

Gyorsan átrágtam magam rajta, igazán nem volt vastag, viszont találtam benne jó, és esetenként hasznos dolgokat. El is mesélem az egyedülálló barátnőimnek, sőt A-nak talán meg is veszem a kötetet előbb utóbb.

Szóval jó ötletekkel van tele a könyv, és számtalan példát is felvonultat arra, hogy mikor mit kellen csinálni.

A szerzőnek sok tapasztalata van a társkeresésben, néhol az ő tapasztalatai is beleszövődnek a szövegben. (mellesleg megjegyezném, hogy elkezdtem írni én is ez irányú tapasztalataimról, és a barátnőiméről, de ezek szerint megelőztek...)

 

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás