Már említettem talán, hogy mennyire szerteágazó az ízlésem, ha az olvasásáról van szó. Persze vannak állandó kedvencek, de attól még érdekel a földrajz, a történelem, az okkult és a spiritualitás, a mezőgazdaság, a vallás és még sokáig sorolhatnám a sort.

Néhány napja fejeztem be egy számomra nagyon érdekes könyv olvasását, melyet a Könyvmolyképző Kiadótól kaptam, és aminek borzasztóan örültem.


Azt ugyebár tudjuk, hogy a kiadónak többféle sorozata, kategorizálása van, úgy mint a legismertebbek a Vörös pöttyös, az Arany pöttyös könyvek.  Ilyen kategória az általam még kevésbé ismert Sötét örvény.

Az ebbe a kategóriába tartozó könyveket a kiadó ajánlja "férfiaknak, erőslelkű nőknek" is, mert ezek a könyvek "szívdobogtató, torokszorító, sodró" művek, és "ütnek" is. Magyarán nem szerelmes románcokról van szó, hanem keményebb témákról.

Mikor Matt Baglio könyvét kézhez kaptam, megdobbant a szívem, ugyanis már régen szerettem volna ördögűzéssel kapcsolatban olvasni, és most előttem állt a lehetőség, hisz a kötet alcíme: A modern ördögűző születése.

Izgalommal kezdtem az olvasáshoz, és viszonylag hamar ki is "végzetem". Nagoyn tetszett annak ellenére, hogy ez nem regény a szó hagyományos értelmében. Inkább egy dokumentumkönyv, mely bevezet bennünket egy általában ismeretlen világba. Jelen esetben a katolikus vallás és az ördögűzés kapcsolatának világába.

Miután elolvastam a kötetet, sokat gondolkodtam a benne foglaltakon. Hit a természetfeletti dolgokkal kapcsolatban mindig is volt bennem, de most valahogy ez megerősödött. A könyvet telis tele ragasztgattam post-it-okkal, jelölőcimkékkel, hogy emlékezzek arra, mi mindennek akarok még utána nézni. Aztán rájöttem, hogy a kötet végén találunk egy nagyon részletes jegyzetes részt. Ezt kifejezetten imádtam, hiszen a szerző ily módon magyarázott meg  esetleg nem egészen egyértelmű, vagy további nyomozásra érdemes tényeket.

A vallásomat nem gyakorlom, de a mű segítségével újra érdekelni kezdett a katolicizmussal kapcsolatban jó pár dolog, és a sokat emlegetett Katolikus Egyház Katekizmusa c. könyv épp emiatt rákerült a beszerzésre váró könyveim listájára is. Hogy ne csak az én gondolataimat olvassátok, néhány szó a sztoriról:

Gary Thomas egy fiatalember, aki temetkezési vállalkozónak készül, végül aztán elcsábítja a vallás és pappá szentelik. Amerikai. A püspöke felkéri, hogy a "tanulmányi szabadságát" töltse Rómában, és ott tanulja ki az ördögűzés mesterségét. Gary atya így is cselekszik, s beiratkozik a kurzusra, ahol sok barátot szerez, valamint meggyőződik arról, hogy az ördög igenis létezik.

Carmina atya, egy neves római ördögűző a tanítványává fogadja, s mellette különféle élményekben lesz része, melyekben először csalódik, majd fokozatosna megváltozik a véleménye az eseményekről. Megpróbálja megtanulni azokat a praktikákat, melyek a jövőben az ő segítségére is lehetnek. (A hívőknek, de a szkeptikusoknak is érdekes élmény lehet egy ilyen ördögűzést megtapasztalni. Persze arra gondoltam, amikor csak külső szemlélő az ember, és nem belé bújt az ördög...:-))

Íme egy idézet a könyvből, amely alaposan elgondolkodtatott:

" A rossz egyenlő a jó hiányával, aminek rendes esetben minden dologban jelen kellene lennie."

Ez a könyv egy izgalmas, és ismeretterjesztő történet, aki a témáról érdeklődik, annak mindenképpen érdemes elolvasnia. Én találkoztam vele kapcsolatban különféle kritikákkal, elolvastam őket, és mindezek ellenére tartom a véleményemet.

A szerző. Forrás: www.mattbaglio.com

 

A szerző és a főszereplő. Forrás: www.movies.about.com


Köszönöm a könyvet a kiadónak!