Csütörtökön azt hiszem, nagy vagányan megígértem a facebook-on, hogy én aztán most már minden nap, nap mint nap írok legalább egy postot, hogy a nagymértékű lemaradásomat behozzam. A nagy ígéretre ráadásként aznap meg is írtam három bejegyzést. Jött a péntek, és nullára futottam...:-) Aztán utána még inkább...Megbízhatatlan vagyok, igaz? Ezért is álltam neki most mindenképpen írni, és Sansom új könyvét választottam az írásra, A bosszú nyilait. Ennek is több oka van. Az első az, hogy nagyon tetszett, és szeretem a történelmi jellegű regényeket, a második az, hogy már jó pár hete elolvastam, de nem került sor az elmúlt időszakban felsorolt okok miatt az írásra.

Szóval Sansom...már találkoztunk egyszer az Agave Könyvek egyik sikerszerzőjével. Sajnos csak egyszer, de más már többször is olvashatott tőle könyvet, hiszen az írótól már megjelent a Kard által, a Sötét tűz, Az uralkodó és az Apokalipszis is. Nekem az első regényem az Apokalipszis volt, és azzal meg lettem győzve. ("jó magyarosan" mondva. :-))

Nagy boldogan fogtam most bele A bosszú nyilaiba, főleg mert az is tetszett, hogy jó vaskos kötetet kaptam kézben. Pontosabban 613 oldalasat. Az is tetszett, hogy a kötet bár egy sorozat részének számít, mégis olvasható önmagában is, s ez így volt az Apokalipszissel is szerencsére.


Eme mű főhőse ismételten az a Matthew Shardlake, akit már régebben is megismerhettünk, s ő ismételten nyomoz különféle ügyekben, melyek során egyre veszélyesebb kalandokba bonyolódik hősünk, sokszor az élete is veszélyben forog. Mivel történelmi háttérbe ágyazott krimiről van szó, így szót kell ejtenem erről a háttérről is. A sztori 1545 nyarán játszódik, amikor VIII. Henrik (az én kedvenc angol királyom...:-) Nem mintha valami nagyon szimpatikus lenne, de mégis szeretem.) uralkodik a szigetország trónján. Előzőleg Franciaországot támadta, a franciák pedig viszont támadnának. A király és csapatai a Portsmouth-i kikötőben várja az ellenség hadiflottáját.

Matthew pártfogója Parr Katalin, Henrikünk felesége, s ő adja a férfi számára azt a megbízást, melytől a életveszély mindennapossá válik számára.

A történet valahogy lassan indul be, de ahogy Shardlake egyre közelebb kerül a nyomozásban a megoldáshoz, egyre izgalmasabbá válik. Az biztos, hogy azok az olvasók, akik szeretik a történelmi témájú köteteket, ez a könyv telitalálat lesz, hiszen rendkívül sok mindent megtudhatunk az akkor történtekről, betekintést nyerhetünk, a királyukért harcolni kész sereg mindennapjaiba is, azon kívül, hogy Shardlake személyében megismerünk egy zseniális "nyomozót".

Egyszóval ajánlom mindenkinek, hogy mélyedjen bele Sansom munkásságába. Érdemes.

Néhány infó pedig a szerzőről, az Agave Könyvek honlapjáról kimásolva:


"C. J. Sansom angol regényíró, 1952-ben született. A birminghami egyetemen történelemből először bölcsészdiplomát, majd PhD-fokozatot szerzett. Később átképezte magát ügyvéddé, egy ideig Sussexben praktizált, jelenleg is ott él. Munkájával azért hagyott fel, hogy minden idejét az írásnak szentelhesse. A Shardlake-sorozat a Kard által című, 2003-ban megjelent nagy sikerű regényével indult útjára, amelynek a Sötét tűz című folytatása 2005-ben elnyerte a brit Crime Writers’ Association (CWA) legjobb történelmi krimijéért járó Ellis Peters Historical Dagger-díját. Két évvel később Az uralkodót is jelölték, ezúttal a Dagger In The Library-díjra. Sansom szívesen kísérletezik új műfajokkal is: két történelmi krimije közt között időt talált arra is, hogy 2006-ban megírja Winter in Madrid című regényét, amely kémtörténet, és a spanyol polgárháború után, 1940-ben játszódik.

A Shardlake-sorozatból eddig öt rész látott napvilágot, az utolsó kötet (Heartstone) 2010 szeptemberében jelent meg Nagy-Britanniában. A BBC már megrendelte a Kard által filmadaptációját, amelyben Shardlake szerepét a tervek szerint Kenneth Branagh fogja játszani."