Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Ása Larsson - Kristálytemplom

Mikor krimiket olvasok, akkor örülök, ha a szerzőnél Jussi Adler Olsent olvasok például. Ha az ő könyve kerül a kezembe, biztos lehetek abban, hogy nagyon jó könyv került hozzám. Azonban ehhez hozzá kell tennem, hogy amióta sikerült több skandináv krimit olvasnom, rá kellett jönnöm, létezik élet a szerzőn túl is.

Most (vagyis már egy ideje...) olvastam egy számomra új szerzőtől egy kötetet, méghozzá Ása Larssontól a Kristálytemplomot. Ez után a történet után rádöbbentem, hogy most már nem tudom meghatározni, hogy melyik író a kedvencem a skandináv krimiírók közül. Ebből talán már láthatjátok is, hogy a Kristálytemplom nekem nagyon tetszett. Nem hiába kapta meg a svéd krimiakadémia díját. :-)


Az írónő Kirunában született, és a város felbukkant e könyvében is. Itt áll ugyanis a Kristálytemplom, mely egy új gyülekezet "imahelye". Itt találják meggyilkolva Viktor Strandgárdot, akinek nagy szerepe volt abban, hogy az Erő Forrása Gyülekezet elért oda, ahol most tart. Ő egyfajta szellemi vezető volt, és senki sem gondolt volna arra, hogy Viktornak lenne olyan ellensége, aki ilyen brutális tettre vetemedett volna. Pedig valaki megtette a dolgot, méghozzá elég véres módon.

A rendőrség persze nyomozni kezd.

Felbukkan a történetben egy ügyvédnő, bizonyos Rebecka Martinsson. Kirunában született, és már régóta nem él ott, hirtelen meg is zavarodik, mikor felhívja őt Viktor testvére Sanna, hogy jogi segítséget kérjen tőle, pedig a lány nem gyilkosságokkal foglalkozik. Rebecka nem tud nemet mondani a kérésre, megjelenik a tett helyszínén, és nyomozni kezd. Sorra eszébe jutnak gyermekkori és ifjúkori emlékei, melyeket tudatosan temetett el önmagában. Ahogy egyre előbbre jut a nyomozásban, rá kell jönnie, hogy az ő élete is veszélyben forog, ahogy Sanna és a gyerekei sincsenek biztonságban.

Többet nem szeretnék írni a történetről, mert félő, hogy túl sokat elárulok a cselekményből, és az nem lenne igazán jó. Szerintem olvassátok el! Fiúknak, lányoknak egyaránt izgalmas olvasmány lehet, és karácsonyi ajándéknak is megfelelő lenne.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Solstorm

Fordította: Erdődy Andrea

Kiadó: Animus Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2012

Oldalszám: 269 p

Borító: Puhatáblás, ragasztott

ISBN: 978-963-9563-63-6

Ár: 2980 ft

Forrás: kiadótól

Hjorth & Rosenfeldt - Ingovány

Lassan-lassan behozom magam, már ami a blogbejegyzéseket illeti, mert az olvasással, mint mindig jól haladok. :-) Szépen elém tettem a Moleskine-emet, és elhatároztam, hogy begépelgetem végre a már elkészült postokat, mert éppen itt az ideje, sőt, illetve már annyiszor megfogadtam, hogy naponta írok, amíg el nem fogynak a kész anyagok...Hát ezt a fogadalmamat sajnos nem igazán sikerül betartanom, pedig ez az egyetlen járható út a cél felé...Úgyhogy ismét megfogadom...:-))

Szóval jöjjön most az Ingovány...

(Vagyis csak a könyv jöjjön, mert én magam mindig félek attól, hogy kiránduláskor ingoványos területre tévedek, úgyhogy inkább ne jöjjön. :-))) )

Ahogy már többször is említettem, nagyon megszerettem a skandináv krimiket, szinte falom őket, amikhez hozzájutok. De valahogy megvannak a "bejáratott kedvencek", mint Jo Nesbo illetve Jussi Adler-Olsen. Mikor az Ingoványt a kezembe vettem, s elolvastam a szerzőt, rá kellett jönnöm, hogy nem csak egy szerzőről van szó, hanem kettőről, és egyik sem a kedvenceim közül való...Na...gondoltam, érdekes egy könyv lesz. Valahogy előítélet fogott el. Nem tudom miért, de megtörtént.

Leküzdöttem azonban, és nekiláttam az olvasásnak. És milyen jó, hogy ezt tettem...az Ingovány nagyon tetszett. Pörgős volt, izgalmas, fordulatos, meg még egy csomó kedvcsináló szót fel tudnék sorolni, de nem teszem. Egyszóval nagyon élvezetes olvasmány volt. (Csak azért nem fogom a szerzőket felsorolni a kedvenceim közé, mert szerintem nem bírom megjegyezni a nevüket...:-) Nem túl jó a névmemóriám sajnos. Illetve úgy tűnik, hogy Nesbo-t és Adler-Olsen-t senki nem tudja lezavarni a trónról. :-))

Egyébként nagyon csodálkoztam most is, mint minden alkalommal, mikor többszerzős művet veszek a kezembe, hogy az írók hogyan is tudnak ennyire egyforma stílusban írni...én a könyv lapjain sosem éreztem azt, hogy ezt az egyik, azt a fejezetet meg a másik szerző írta. Egyszerűen egy egységet alkottak. Ezek a szerzők vagy társak az életben, és azért ismerik annyira egymás gondolatait, vagy barátok...vagy fogalmam sincs kicsodák micsodák egymásnak, de hogy jól tudnak együtt működni, az már egyszer biztos...

A kötet egyébként egy debütáló kötet a szerzőpárosról, akik Sebastian Bergman kriminálpszichológus eseteit dolgozzák fel a sorozatukban, és ezt a sorozatot a svéd tévé a ZDF-fel együttműködve megfilmesít.


A történet ott kezdődik, hogy az erdőben egy cserkészekből álló gyerekcsoport megtalál egy holttestet, amit brutális kegyetlenséggel csonkítottak meg. Kiderül, hogy egy elit iskola tanulója a fiú (vagyis volt), és pár napja tűnt el. Valahogy a rendőrök nincsenek a helyzet magaslatán, nem is úgy nyomoznak, ahogy az elvárható lenne, nem is találják meg élve a srácot. Höglund felügyelő megjelenik Stockholmból a városba, és nyomozásba kezd, majd találkozik egy "régi" ismerőssel, Sebastian Bergmannal, aki felajánlja a segítségét a nyomozáshoz, amire nem számít senki...Arra szintén nem számítanak a rend őrei, hogy mennyire nehéz kibékülniük a kriminálpszichológus stílusával és munkájával, valamint arra sem, hogy egyre több ember kerül a képbe, akinek lehetett indítéka megölni a fiút...Persze közben más is meghal, nem természetes módon, így a nyomozók igazán nem unatkozhatnak...

Az Animus Kiadó 447 oldalas könyvét ajánlom minden krimiszeretőnek, s olyanoknak is, akik csak most ismerkednek a műfajjal.

Annyit még itt megjegyeznék, hogy érdemes meglátogatni a Kiadó megújult honlapját, mert igényes, könnyen átlátható, és jó kis könyvekkel gazdagíthatjuk a könyvtárunkat.

Jussi Adler-Olsen - Fácángyilkosok - A Q-ügyosztály esetei II.

Megszerettem a skandináv krimiket. Nem azért, mert krimik.

Azért, mert jók. Nagyon jók! Izgalmasak, és szerintem tökéletes húzás volt az Animus kiadótól, hogy belevágtak a skandináv krimi könyvek kiadásába.

Eddig egyébként azt hittem, hogy Jo Nesbo a kedvencem, de most azt hiszem, hogy Jussi Adler-Olsen az. :-))

Nevezett Adler-Olsentől eddig csak egy könyvet olvastam, melyből a Q-ügyosztályt ismerhettem meg, és az volt a kedvenc könyvem akkor léppen. De most, hogy a nyomozó ügyosztályról szóló második kötetet is elolvastam, már tényleg egyértelmű volt, hogy Jussi Adler-Olsen a kedvenc skandináv íróm. :-)


Nehezen írok most róla, mert a könyvvel történt egy kis malőr. Ugyanis a hétvégén a nagymamámnál voltam, és volt nálam 6 könyv. Ötöt kölcsönadásra vittem el a nagynénémnek, akivel a mamámnál találkoztunk. Nálam volt a Fácángyilkosok is, hiszen mindig magammal cipelem az aktuális olvasmányaimat. Na a nagynénim párja horgászni indult, összecsomagolta a kölcsönkönyveket, hogy ne a Szilvinek kelljen cipelnie, ha busszal hazamegy...Én pedig hazaindulásomkor kerestem a kötetet, ami szőrén szálán eltűnt...aztán kiderült, hogy nem eltűnt, hanem csak elment horgászni...:-))

Szóval most a könyv nélkül írok a könyvről. Most először...

Ahogy már említettem, nagyon tetszett a történet. Izgalmas, pörgős volt, örültem, hogy újra találkozhattam Carl Morck-kal. Szeretem ahogy nyomoz, érdekes az észjárása, ahogy az asszisztensének is, aki mindig másnak adja ki magát, mint ami...néha helyettesnek, néha ennek, annak...de nagyon hatékony a pasi.

Ebben a részben arról van szó, hogy még régebben meggyilkolnak egy jómódú testvérpárt, és furcsa módon hagyják a holttestüket az erdei házukban...Valahogy a testvérpár kapcsolatban volt egy elit iskolai klubbal, ahol a "klubtagok" mind a saját területükön vezetők, egymás között pedig undorítóan gusztustalan, és beteges dolgokat művelnek...(legalábbis szerintem) Persze nem buknak le, tudják nagyon jól, hogy ha egyik bukik, mind bukik. Volt egy lány, Kimmie, aki szintén tagja volt a bandának...de eltűnt...Őt most a csapat elszántan keresi. A nő csinos volt, gazdag, s ezzel nagyon ellentmondásos az a tény, mi szerint hajléktalanként járja a várost, kemény és nehéz sorsa volt, a banda férfitagjait előszeretettel látogatja, bizonyos szinten sakkban tartja őket., pszichésen is hat rájuk..Nem csoda, ha meg akarják találni...

A régi gyilkossági ügy újra előkerül, nyomozónk Morck és segédje Assad kezéből pedig nem kerül ki olyan ügy, amit így vagy úgy, de ne oldanának meg...

Ez most is így történik, s számtalan fordulat után megoldásra lelünk.

Ahogy már említettem, nagyon szeretem az írót, és alig várom a következő könyvét. Addig pedig számtalan skandináv krimi közül választhatunk, hiszen meglehetősen bőséges az Animus Kiadó kínálata. A könyvet pedig hálásan köszönöm nekik!

Jo Nesbo - Fejvadászok

Mostanában kezdtem el megismerkedni a skandináv irodalommal, jobban mondva a skandináv krimikkel, pedig Agatha Christie-n kívül nem igazán olvastam a témában.

Manapság viszont egyre szívesebben veszem kézbe a skandináv köteteket.

Legutóbb Jo Nesbo Fejvadászok című könyvét olvastam, és nagyon örülök, hogy tetszett ez a könyv, hiszen belekezdtem egy újabb Nesbo könyvbe, és tervezem a többi  magyarul megjelent művét is tanulmányozni az exsportoló írónak.

Ez a kötet egy 287 oldalas, izgalmas sztori. Nagyon szerettem minden oldalát, bár őszintén szólva találkoztam olyan mondatokkal is, amelyeket olvasva bizony olyan szinten fogott el a hányinger, hogy örültem,amiért nem ettem, és éppen a friss levegőn voltam...:-) Szóval Jo tud írni. Ha kell érdekfeszítően, ha kell izgalmasan, de ha kell, akkor gusztustalanul is. :-)


Forrás: www.norway.org.uk

A kötet főszereplője Roger Brown, aki fejvadász, a legjobb felsővezetőket válogatja ki különböző Norvég vagy nemzetközi cégeknek. Tökéletesen ért a pszichológiához és nagyon jó a szakmájában. Ám mindez nem elég neki. Van egy másodállása is, műkincstolvaj...és bizony ebben a szakmában is remekül helyt áll.

Feleségével különleges a kapcsolata, s az asszony egy művészeti galériát vezet, ahol megismeri Roger a legújabb áldozatát, aki állást is keres, Clas Greve-t. A férfinak a birtokában van egy híres festmény, s Roger ezt akarja...be is indítja a gépezetet, ám a működésébe hiba csúszik, az üldözőből üldözött lesz és fordítva...Érdekes macska - egér játéknak leszünk tanúi, és kiderül, hogy senki nem az, akinek látszik. Ahogy olvastam a történetet, egyre kíváncsibb lettem arra,  hogy végül mi is lesz a könyv vége...és számomra bizony meglepő lett...


Érdemes volt rászánni az időt, és hálás köszönet illeti meg az Animus Kiadót a könyvért.

Jussi Adler-Olsen - Nyomtalanul

Őszintén szólva eddig még nem igazán olvastam skandináv irodalmat, sőt semmit sem, kivéve persze a királyi családról szóló híreket. :-) De egyszer ugyebár mindent el kell kezdeni, és ez az elkezdet most jött el nálam, amikor is az Animus kiadó jóvoltából hozzájutottam 3 azaz három darab skandináv krimihez.

Kicsit megijedtem, hogy mi lesz, de azért tartós rémületbe nem estem. Fogtam inkább a külsőre legszimpatikusabbat, és belevágtam.

Volt néhány gondom olvasás közben, de a könyv által nyújtott élmény végülis kárpótolt.

Szóval az első blikkre legszimpatikusabbnak tűnt kötetet a Nyomtalanult választottam elsőnek. Jussi Adler-Olsen tollából származik. Mikor a szerző nevét elolvastam, kapásból zavarba jöttem, hiszen még arról sem volt fogalmam, hogy a Jussi vajon férfi vagy női név. Aztán ahogy forgattam, nézegettem a kötetet, észrevettem, hogy a borító fülszövegén egy szimpatikus úriember "mosolyog" rám, így hamar nyilvánvalóvá vált számomra, hogy Jussi bizony férfiú.


A szerző...Forrás: www.jussiadlerolsen.com

Tetszett még a könyvben - külsőségek tekintetében - hogy könnyű olvasni, kivánló minőségű a kötése, és hozzá csomagolt "könyvjelző" is van, ami más skandináv krimikkel ismeret meg bennünket. Azt, hogy kivánló a minősége a könyvnek, az igazolja leginkább, hogy én bizony nyűttem rendesen az alatt az 1-2 nap alatt, míg forgattam. Össze vissza hajtogattam, kifordítottam miközben babakocsi tolás közben is olvastam, és vele a kézben küzdöttem az olyan elemekkel, mint a szél, és a könyv bizony most is olyan állapotban van, mint ha vadi új lenne. Pedig tényleg nem kíméltem.


A post elején néhány gondról írtam. Vagy talán nem mondtam igazat, mert valójában 1 problémám volt, ami igazából marhaság. Ez az, hogy nem szeretem az "idegen hangzású" neveket. (Kivéve angolszász területről származók.) Jelen esetben a dán nevekről beszélek, melyekkel ugyanaz a gondom, mint a szerző nevével, egy ideig fogalmam sincs a szereplő neméről. Legalábbis addig, amíg nem egyértelműsíti azt a szerző. De ez legyen az én gondom, mert igazából egy ilyen jó könyv esetében ez nem lehet kritikai észrevétel.

A kötet főszereplője  egyébként  Carl Mork, egy kiégett nyomozó, akinek pszichológiai kezelésen kellene részt venniée, mert az egyik társa meghalt a legutolsó bevetésükön, a másik pedig kórházban lebénulva "lábadozik".

A rendőrségen legszívesebben félreállítanák, s ezt úgy oldják meg, hogy mikor megalakul a felderítetlen ügyekre szakosodott Q-ügyosztály, őt nevezik ki az élére, és mellé adnak egy arab származású sofőrt mindenesnek. Egyéb beosztott nincs, az ügyosztály így kezd el működni.

Találomra előhúznak egy ügyet, és boszorkányos aprólékossággal kezdenek rajta dolgozni. Merete egy fiatal politikusnő, aki egy balesetben elveszítette a szüleit, csak az öccse Uffe maradt neki, aki szintén a baleset következtében értelmi fogyatékos lett. Ez a nő, akinek az élete volt a munka, az öccse, évekkel ezelőtt eltűnt, szőrén szálán, nyomtalanul...

Mork és Assad kemény fába vágják a fejszéjüket, de ugye tudjuk hogy azok az ügyek, melyek felderítetlenek maradnak, sosem könnyűek.

A szerző bámulatosan csűri csavarja a dolgokat, a könyv elejétől a végéig leköti az olvasót. A végén pedig, amikor az ügy megoldódik, meglepődhetünk a befejezésen.

Összességében megállapíthatom, hogy zseniális a szerző, kár volt félnem a skandináv krimiktől és már előre várom a következőt. :-)

Köszönet a lehetőségért az Animus Kiadónak.

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás