Nem túl régen böngésztem egy honlapot, a www.dialogcampus.hu-t. Az ember azt gondolná, hogy ennek a kiadónak csak tankönyves projektjei vannak...pedig nem. Sokféle témában válogathatunk kedvünkre a kiadványok között. Például ifjúsági regényeik is vannak, melyeken rögtön megakadt a szemem, pedig már nem vagyok egy nagy ifjúság...:-)

Nem csak megakadt a köteten a szemem, de volt szerencsém olvasni is az SMS könyvek sorozat egy kötetét Fedina Lídia tollából. Még nem hallottam az írónőről, de szerencsére némi információhoz hozzájuthatunk a kötet végén lévő fülecskéről. Többek között azt is megtudhatjuk, hogy Lídia gyógyszerész is az írás mellett, elárulja, hogy miket ír, hogy mit szeret a világon a legjobban, hogy mi a hobbija, és minden kedves olvasónak biztosan válaszol, ha írnak neki. Nagyon szimpatikus hozzáállás ez mindenképpen. :-) Legalábbis engem meggyőzött.

A Klaudia és az új gimi kötetet kézbe véve első - de tényleg csak legelső - blikkre azt gondoltam, hogy egy Édesvölgyi suli jellegű könyv lesz majd. Nem az lett, és ez egy cseppet sem von le az értékéből, habár bevallottan nagy Sweet Valley-fan vagyok. :-)


A kötet tinikről szól, a mai magyarországon, pontosabban Budapesten játszódik. Klaudia családjával költözik oda, mert édesapja munkája oda szólítja őket. A gyerekek, Klau és az öccse persze nem szívesen mennek, de hát ebben a korban az embernek nincs igazán beleszólása a dolgokba, mint tudjuk. Mindenesetre a költözés megtörténik, és elkezdődik a suli. Főhősünk csinosan szeretne érkezni, édesanyja is segít neki ebben, de egy fatális véletlen folytán az új osztályfőnök már az első percben görbén néz rá. Megszégyeníti, bántja, piszkálja, Klaudia (aki egyébként Péterffy Mária, de állítólag annyira hasonlít egy bizonyos Claudia nevű topmodellre, hogy ráragadt e becenév...) ezt nagyon rosszul viseli.

Ráadásul úgy érzi, hogy régi barátnői sem állnak már kifejezetten mellette. Ezt abból tudja, hogy néha-néha jönnek csak azokra a fránya sms-ekre válaszok, melyeket elküldözget.

A nagyvárosban sem fenékig tejfel az élet, meg kell küzdeniük az előítéletekkel, a rosszindulatú osztálytársakkal, és még az kisöccs, Marci is komoly bajba kerül...

Klaudia osztályába jár Marietta is, aki egy nagyszájú és nagyon népszerű lány, még pasija is van Géb személyében, de úgy tűnik, Gébnek megakad a szeme az új lányon. Ezt persze Marietta sem hagyhatja ennyiben, úgyhogy kifundál valamit... hogy mit, azt már olvassátok el ti magatok kedves ifjúság. Szerintem érdemes.

Ezen kívül érdemes felfigyelni a Dialóg Campus kiadóra is, hiszen egyre erősebb az ifjúsági vonal náluk, Dialóg Junior név alatt több hasonló jellegű kötet is napvilágot látott már. Ezek a könyvek a következőek:

- Kika - Lara válaszúton

- Ulla Mothes - Egy kiállítás titkai

- Kika - A felejthetetlen osztálykirándulás

- Regine Fiedler - Repülj, rigóm, repülj!

A kötetet mind átlagban olyan 150 oldalasok, egy magamfajta "gyorsolvasónak" rövid élvezetet nyújt, ám azoknak a fiataloknak, akik lassabban olvasnak, és kikapcsolódásként szeretnének szórakoztató ifjúsági könyveket olvasni, telitalálat lehet, még ajándékként is. Ráadásul, ha megszerettétek Klaudiát, akkor találkozhattok vele a következő kötetben, melynek címe: Szerelem a láthatáron

Egyébként még valamit kifelejtettem...

Biztos megfordult a fejetekben, hogy miért is SMS könyvek a sorozat címe? Hát azért, mert a mobiltelefonok a mai világban alaptartozéknak számítanak már mindenkinél, és különösen a fiataloknál fontos kommunikációs csatornák. Ezekben a kötetekben pedig mindig nagy szerepet kapnak a mobilon küldött sms-ek. Hát ezért...

A kötet adatai:

Kiadó: Dialóg Campus Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

Borító: puhatáblás, ragasztott

ISBN: 978-963-9950-94-8

Ár: 1980 ft

Oldalszám: 142 oldal

Forrás: kiadótól