Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Gábor Felicia - Csángó vagyok

Könyvtárban jártomban mindig megnézem az új könyvek polcát, megnézem, hogy az egyéb, kiemelt polcokon vannak-e olyan könyvek, amiket még nem olvastam, és érdekelnének. Mostanában csak a szakdolim miatti kutatás okán jártam eme kedvenc helyemen, de sajnos mindig el-elcsábultam, sőt odáig fajultak a dolgok, hogy az öcsém könyvtári kölcsönzőjegyére is hoztam ki könyveket. Sőt még az övét is teljesen "leterheltem".

A facebookos oldalamon feltettem a kérdést, hogy a hamarosan írandó bejegyzések közül melyik könyvről szóljon az első. Két drága emberke szavazása nyomán Karen Marie Moning Rossz hold kelt fel c. könyve győzött, és most arról kellene írnom.

Ennek ellenére írok most Gábor Felicia könyvéről, azon egyszerű oknál fogva, mert mennem kell délután a könyvtárba, és vissza kell vinnem. Így bocsi lányok, első lett Felicia, utána már tényleg jön Moning, majd az Outlander 2. :-))

Szóval ez a könyv, a Csángó vagyok, valami megmagyarázhatatlan okból vonzott, vonzotta a kezemet, hogy emeljem le a könyvtár polcáról, és vonzotta a szívemet is. Nem tudom megmondani, hogy miért. Talán mert érdeklődöm a csángó hagyományok iránt, szeretnék elmenni Csángóföldre is. Erdélyben sokszor jártam már, vannak ott barátaim, akik mindig nagyon hiányoznak, ha egy ideje már nem jártam náluk. (ahogy most is) De a csángó falvakig még sosem jutottam.

A rukkolán is happoltam egy csángó népszokásokkal kapcsolatos könyvet, alig várom, hogy megérkezzen végre, és most itt van Gábor Felicia könyve, ami talán memoárnak, önéletrajznak tekinthető, de ebben nem vagyok olyan nagyon biztos.

A képen a szerző szerepel, a forrás pedig itt található.

Mindenesetre nagyon hamar kiolvastam, és mikor végeztem vele, egy ideig csak néztem ki a fejemből, nem is tudtam más olvasmányba kezdeni, annyira bennem volt még Felicia mint kicsi lány, mint iskolás a messzi csíkszeredai iskolában, amiért küzdött,  s mint felnőtt ember.

Nagyon szépen ír, megható olvasni a "szenvedéseiket" a szegénységük miatt, és az a legérdekesebb, hogy ezt ők nem is fogták fel "szenvedésként". Egyszerűen szegények voltak, kevés dologra jutott pénz náluk, így sok mindent ami esetleg luxusnak számíthat, nem is ismertek, így nem hiányzott nekik.

Nem volt könnyű olvasmány, főleg azért, mert tele volt párbeszédekkel Felicsi édesanyjával, nagyapjával, apjával, s ők mind mind csángóul beszéltek. Szép lassan kellett olvasnom ilyenkor a sorokat, hogy megértsem, miről is van szó. Persze sikerült.

Tetszett ez a könyv, pedig "csak" egy lány életét meséli el, elsősorban a múltra koncentrálva, s kevésbé a jelenben. De épp ez volt benne a jó. Megismerhettük belőle a csángó nép kultúrájának egy darabját, a mindennapi életüket, mely bizony nehéz.

Akit a téma egy kicsit is érdekel, az mindenképpen olvassa el a művet, s ha bele akarna jobban merülni a csángó nyelvbe, akkor a kötetben még egy rövid szótárat is találhat.

A kötet adatai:

Kiadó: Hargita Kiadóhivatal

Kiadás helye: Csíkszereda

Kiadás éve: 2008

Borító: Keménytáblás, fűzött

Oldalszám: 173 p

ISBN: 973-868-769-1

Forrás: könyvtár

Olvassátok el a Csángó himnuszt is, amely megtalálható Felicia könyvének legelején is:

"Csángó magyar, csángó magyar
Mivé lettél csángó magyar
Ágról szakadt madár vagy te
Elfeledve, elfeledve.

Egy pusztába telepedtél
Melyet országnak neveztél
Most se, országod se hazád
Melyet országnak neveztél

Idegen nyelv beborít, nyom
Olasz papocskák nyakadon
Nem tudsz énekelni, gyónni
Anyád nyelvén imádkozni.

Én Istenem hová leszünk,
Gyermekeink, s münk elveszünk
Melyet apáink őriztek
Elpusztítják szép nyelvünket.

Halljuk áll még Magyarország
Úristenünk Te is megáld,
Hogy rajtunk könyörüljenek,
Elveszni ne engedjenek.

Mert münk is magyarok vagyunk,
Még Ázsiából szakadtunk,
Úristen sorsunkon segíts,
Csángó magyart el ne veszítsd!"

W. Somerset Maugham - A legsötétebb óra

Legnagyobb sajnálatomra most először olvastam Maugham kötetet, de nem utoljára.

A Partvonal kiadványa A legsötétebb óra nagy élményt nyújtott a számomra, tényleg nagyon tetszett.


Viszonylag sok szépirodalmat olvastam régebben, s most is előfordul néha, de egyre kevesebb alkalommal, így izgalommal álltam neki az olvasásnak, hisz a történet nem csupán egy második világháborús történet, inkább családregény, s a családregények egyébként is a kedvenceim.

Az kifejezetten tetszett a könyvben, hogy bár a történelem jelen volt benne jócskán, mégis az emberi kapcsolatokon volt a hangsúly, a történelem inkább csak háttérszerepet kapott.

A sztori szereplői a Hendersson család tagjai voltak, mely család egy ősi nemesi dinasztia leágazása.

Összetartó, egymást szerető társaság, különféle személyiségekkel. Vegyük pl. a csúnya Jane-t, akinek az életében a legfontosabb az "arca", azaz a sminkeskofferja. Nap mint nap kifesti, kimázolja magát mint egy bohóc, ő ebből meríti az erejét. Férjével a hatalmas és kövér  Ian-nel állandó szócsatában állnak, számomra megdöbbentő kifejezésekkel és sértésekkel illetik egymást, mégis mély köztük a ragaszkodás.

Roger, a másik testvér mintegy példakép a többiek számára. Komoly és titkos munkát végez a hadsereg számára, s köztiszteletben áll. Keveset van otthon, nem egy kifejezetten családcentrikus ember. Feleségével May-jel látszólag harmonikusan élnek, bár gyerekük nincs. Házasságuk előre elrendezett házasság volt, kisgyermek koruk óta ismerik egymást.

Jim a középső fiú pacifista, retteg attól, hogy be kell vonulnia a háborúba, és bár katonacsaládból származik, nem hazudtolja meg önmagát, csak polgári szolgálatot vállal. Szerelmes Dorába, az árva osztrák lányba, aki a fiú családjával él, ám Dora nem , illetve nem úgy viszonozza Jim érzéseit, ahogy azt ő szeretné.

Érdekes volt látni, hogy a származása ellenére mennyire óvja és védelmezi a Hendersson család, szinte burkot von köré, nem kételkednek benne egy percre sem. Akkor még nem tudják, hogy micsoda veszteségeket okoz nekik majd a lány...

A Hendersson házaspárnak van még egy gyermeke, a kis Tommy, aki isteníti a bátyját Rogert, és követné őt bárhová is menne.

A családi szálakat bonyolítja még Roger barátja Dick Murray jelenléte, aki a birtokot igazgatja, és aki szép csendesen beleszeret az egyik női családtagba...

Ahogy már említettem az írásom elején, nekem nagyon tetszett ez a könyv, és biztos vagyok abban, hogy sor kerül még az újraolvasására, illetve keresni fogom a szerző köynveit. (A Molyról kaptam már kölcsönadási ajánlatot, amiért örök hálám, élni fogok vele, valamint apum polcán is felfedeztem két Maugham könyvet...hogy ezt eddig mért nem vettem észre? :-) )

A kiadványt hálásan köszönöm a Partvonal kiadónak!

Láng Zsolt - A föld állatai

Nagyon régóta készül ez a bejegyzés, és úgy háromnegyed részben már karácsony előtt készen volt. Valahogy megfeledkeztem róla, így most gyorsan pótolom a hiányosságot.

Tudom, szégyen és gyalázat...

Ezt a kötetet egyébként Pável közreműködésével kaptam kézhez a Kalligram kiadó jóvoltából. Köszönöm. Pávelnek pedig lógok egy sörrel, de ahogy elnézem, hogy mennyit késtem, inkább egy láda sör járna neki...:-)

Mikor nézegettem a kiadó honlapját, többször is visszatértem erre a kötetre, talán mert erdélyi magyar író, Láng Zsolt írta, talán mert egy nehéz kor mindennapjait meséli el...nem tudom. Mindenesetre nagy örömmel vettem végül kézbe a Bestiárium Transylvaniae IV. kötetét.


Nem tudom, hogy mire számítotam, mikor nézegettem, de érdekesnek tűnt, hogy a Ceausescu diktatúra korszakáról olvassak egy tinilány szemszögéből.

Különös könyv volt, nem egyszerű olvasmány, sokszor vissza-vissza kellett lapoznom egyes oldalakra, hogy fel tudjam fogni mit is akar az író. Bori, a főszereplő leányzó biztos pont volt számomra. Külön érdekes volt, hogy az író hol egy patkánycsalád, hol Bori elszabadult kutyája, hol egy róka gondolatait is megosztotta velünk. Ezt eléggé groteszknek találtam, ilyesmivel még nem találkoztam olvasmányaim során.

Bori egyébként egy hétköznapi kamaszlány, akinek a gondolatai nagyon gyakran a szex körül forogtak. Gyakran jártunk az agyában, ahonnan megtudhattuk, mekkora szexuális kíváncsiság fűti őt. Betekinthettünk a szexuális fantáziálásaiba is.

Abszurd világ volt maga a lány iskolai környezete is, s az, ahogy pl. egy történelmi pillanatot eljátszanak a gyerekek. Mennyi indulat, mennyi szenvedély volt a játékukban, milyen apró dolgokon tudtak összevitatkozni.

A kedvenc részem a könyvben az első pár oldal volt, ahol csupa párbeszédből ismerhettünk meg két fiút, akik együtt halásznak, és beszélgetnek. Szövegükön nagyokat kacagtam.

Összességében azt mondhatom, hogy nem volt rossz könyv, egy általam kevésbé ismert világba láthattam be, és talán nem is jó időszakomban olvastam. Érdekes volna a sorozat első három részét is elolvasni, úgy talán még jobban be tudnám fogadni a történteket.

A szerző, Láng Zsolt. Forrás: www.kalligram.com

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás