Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

L. Ritók Nóra - Láthatatlan Magyarország

 

Előre bocsátom, ez a könyv kötelező olvasmány kellene, hogy legyen. Fontos, hiánypótló mű, sok embernek felnyithatná a szemét, ha elolvasná.


Nem is tudom hol kezdjem…nem tudom hallottatok-e az Igazgyöngy Alapítványról. Na ennek az alapítványnak az alapítója L. Ritók Nóra. Pedagógus és képzőművész végzettségű szakember, aki az alapítvány vezetője is egy személyben, és egy olyan ember, aki követendő példa lehet mindnyájunk számára.

Nem titok, szociális munkás vagyok, napjaimat kitölti a rászorulókkal való foglalkozás, így nekem egyértelmű volt, hogy ezt a könyvet megjelenésekor azonnali hatállyal megveszem. Így is tettem, aznap sikerült beszerezni, mikor a főnökömmel és a kollégáimmal amolyan csapatépítő mozizásra mentünk. A film előtt még egyedül voltam, és szokás szerint a könyvesbolt felé vettem az irányt. Ott az eladólány segítségével előkerítettem a könyvet, fizettem és távoztam. Amíg a többieket vártam, máris elkezdtem olvasni. A mozi szuper volt, jól érzetem magamat, de a gondolataim nagy része a könyv körül járt. Azonban számtalan dolgom volt, így minden nap cipeltem magammal a kötetet, és végül december 31-én sikerült kiolvasnom. Ilyen még nem volt, hogy több mint két hétig tart számomra egy könyv, de ez nem egy egyszerű limonádé. Ez egy elgondolkodtató könyv, egy korrajz, egy olyan dokumentum, amelyben a szerző, Nóra leírja az Igazgyöngy Alapítvány tevékenységét, leírja azokat az emberfeletti küzdelmeket amelyekkel nap mint nap szembesülnek, és amelyekkel szeretnék elérni azt, hogy az ország egyes részein jelenlévő talán el sem képzelhető nyomor megszűnjön, vagy ha nem is szünne meg, legalább ne termelődjön újra.

Kelet-Magyarországon tevékenykedik az Alapítvány, szerencsére egyre nagyobb támogatottsággal veszi ki a részét a mindennapi küzdelmekből és kardoskodik olyan jobbára roma gyerekekért, akiről már mindenki lemondott. Az iskola, a társadalom, a közösség. Mindenki. Mert ezek a gyerekek nyomorban, nélkülözésben nőnek fel, az iskola képtelen őket a helyes útra terelni, ami nem is csoda, hiszen a kisgyermekeknek az otthonukban kellene szocializálódni, és megtanulni azokat a készségeket és elsajtítatni azokat a képességeket, melyek segítségével boldogulnak később a világban.

Azonban addig, amíg a nyomor újra és újra kitermeli önmagát, amíg családok kénytelenek alig harmincezer forintból élni, vagy akár csak a gyerekek után járó ellátásból, addig nem várhatjuk el, hogy a helyzet javuljon. Sokan el sem hinnék, hogy a XXI. Századi Magyarországon még mindig van olyan gyermek, aki örül egy narancsnak, akinek nincs része a Mikulás várás örömében, aki esténként elektromos áram hiányában a téli időszakban már este öt után a sötétben ül, akinek nincs mit ennie, nincs normális ruhája, cipője, iskolai felszerelésről már ne is beszéljünk.

Nóra ezekért a gyermekekért küzd, ezen gyerekek szüleit próbálja bevonni az alapítványi tevékenységekbe, mert hiszi, hogy munkájuk által könnyebb lehet az élet. Igyekszik az alapítvány képessé tenni a régió rászorulóit arra, hogy a lányoknak fiatalon nem kizárólag az anyaság legyen a karriercél, illetve a fiúk ne a bűnözéssel próbáljanak meg nevet szerezni maguknak.

Mint tudjuk, a tankötelezettség hazánkban ma 16 év és ezek a fiatalok amint elérik ezt a kort, már nem is járnak tovább iskolába. Sokszor 16 évesen is csak néhány általános osztálynyi végzettségük van, és nem várja őket más perspektíva, mint a közmunka, ha szerencséjük van. Ha nincs, még az sem, csak a nyomor, az éhezés.

Én az ország egy olyan részében élek és működöm szociális munkásként, ahol talán nem ilyen markánsak a problémák, de könnyelműség lenne azt mondani, hogy mifelénk nem fordulnak elő szélsőségek. De Keleten, az olyan településeken, ahol nincs munka, ahol a lakosságösszetétel szinte száz százaléka cigány állampolgárokból áll, bizony nagyon sok munka van, akár a felzárkóztatás, akár az iskoláztatás, akár a munkahelyteremtés kapcsán. Magam is szembesülök olyan sorsokkal, családokkal, ahol nincs tüzifa, ahol a gyerekek nem éppen jó példát tanulnak és visznek otthonról az életbe, de azt kell, hogy mondjam, hogy  még talán szakemberként is döbbenetes példákat hoz a szerző a dolgos hétköznapjaiból.

El tudom képzelni, hogy mennyi mindennel kell megküzdeniük, hiszen tisztában vagyok a forráshiánnyal. Tudom milyen az, ha nincs tüzifa néhány nappal karácsony előtt a mínuszokban, mikor a bankokkal és egyéb hitelezőkkel kell egyezkedni, hogy a sok tartozást próbáljuk valahogy kiegyenlíteni, mikor szinte üres a ház, amit a család magáénak mondhat, és mikor a használt, innen onnan begyűjtött ruha mekkora örömet tud okozni egy felnőtt embernek.

Nagyon nehéz a helyzet, pénz nincs, eszköz nincs amivel igazán tudnánk segíteni, de véleményem szerint az lenne a legnagyobb segítség, ha ezek az emberek lehetőséget kapnának a tisztességes munkára, és ott meg tudnának állapodni, ha képesek lennének arra, hogy bármit is tanultak és lestek el a szüleiktől, másfelé tudnák irányítani a sorsukat. Sokan nem értik meg azt, hogy egy magamfajta szakember minek is teszi magát oda, miért foglalkozik a nálánál elesettebbek sorsával. Erre nem tudom  a választ, csak azt tudom, hogy bármennyire nincs sikerélményem, bármennyire is sokat dolgozom, próbálkozom, néha sikeresen, néha kevésbé, mégis én szeretem a munkám, mondhatni erre születtem. Engem kikapcsol a sok sok tanulás, a családom, az állataim. Nem tudom, hogy L. Ritók Nórát mi kapcsolja ki. Remélem van neki valami, mert ezt az embertelen munkát csak úgy lehet végezni kiégés nélkül, ha van valami, ami boldogságot hoz. Majd írok neki és megkérdezem.

Update: nem kellett írnom neki. Rájöttem, hogy ő művész...rajzol, fest, szerintem ez neki az a tevékenység, amiben a munkája mellett kiteljesedik.

Összességében annyit mondhatok, hogy én, személy szerint hálásan köszönöm ezt a könyvet, lehet, hogy nem pozitív de egy élmény volt elolvasni, és remélem, hogy a döntéshozók kezébe is odakerül, és látják belőle a valós helyzetet.

Ami láthatatlan.

Itt ma Magyarországon.

 

A kötet adatai:

Szerző: L. Ritók Nóra

Könyv címe: Láthatatlan Magyarország

Kiadó: Tea Kiadó Kft.

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2017

ISBN: 9786158015547

Ár: 3990 forint

Forrás: magánkönyvtár

Barbara Pease - Allan Pease - Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?

Néha szoktam írni pár szót a tanulmányaimról. Egy bizonyos társadalomtanulmányt hallgatok, amely elég gyakorlatorientált. Mostanában valamelyik félévben, Csabi barátomnak javasolta valamelyik oktató a Pease házaspár kötetét elolvasásra, Csabi pedig nekem, mivel én nem hallottam eme nagybecsű ajánlást. Ez persze csak annyit jelent, hogy valószínűleg éppen lógtam...vagy ilyesmi. :-)


Amikor a Park Kiadó lehetővé tette, hogy elolvassam a Hétköznapi pszichológia 50. kötetét, kaptam az alkalmon, és abszolút nem bántam meg...

Barbara és Allan Pease szerzőpárossal már találkoztam olvasmányaim során, de írni még nem írtam róluk, pedig olvastam a Karácsonyi fegyverszünet c. kötetüket. (Ebből is látszik, milyen állandó elmaradásban vagyok, már ami az írást illeti.) Ez a könyv is tetszett, és hasznos olvasmánynak bizonyult, és ha egy kicsit összeszedtem magam, és nincs ez a hajtás, ami most bizony van az életemben, akkor írok róla. Remélem hamarosan bekövetkezik, bár a karácsony még messze van. :-) Épp emiatt voltam biztos abban, hogy ez a kötet is tetszeni fog.

Nehéz egy pszichológiai témájú könyvről írni, hiszen ez nem regény, nincs konkrét cselekménye, amelynek van végkifejletje, és ami izgatná az ember fantáziáját, de én nem  csak regényeket szoktam olvasni.

Ez inkább egy szakkönyvnek nevezhető, egy tanácsadókönyv, melynek segítségével jobban megismerhetjük úgy a párunk viselkedését, mint önmagunkét is.  Ahogy ezt a kötetet olvastam, sok mindenre választ kaptam akár a saját, akár a barátnőim viselkedésének kapcsán. :-) Mindezt nagyon humoros köntösbe bújtatva.

A szerzőpáros példaszituációkon keresztül mutat be egy adott élethelyzetet, magyarázatot ad, majd tájékoztat arról is, hogy az adott szituból hogy lehetett volna jobban kijönni.


Döbbenetes, hogy a könyvet forgatva mennyi "aha" élményem volt. :-)

Olvashatunk a kötetben a férfiak "őrült" vágyáról a távirányítóval kapcsolatban, s arról is, hogy a srácok mért nem kérnek soha segítséget, ha eltévednek. (Sőt, ők nem is tévednek el, csak alternatív útvonalat keresnek a szerzők szerint.) Tanulmányozhatjuk külső szemlélőként a zsörtölődő anyákat és feleségeket, megtanulhatjuk a technikákat, melyekkel elkerülhetjük a zsörtölődés csapdáját. Olvashatunk arról, hogy miért lóg kocsányon a fiúk szeme más nő láttán, illetve az anyóssal kapcsolatos témákkal is foglalkozik a könyv.

Ezeken kívül még számtalan és a mindennapi életben előforduló viselkedésbeli szituációra válszt kaphatunk 356 oldalon.

Nekem ez a kötet nagyon hasznos volt, remélem a jó tanácsokat a mindennapok hajtása közben, élesben is alkalmazni tudom majd.

Szeretettel ajánlom minden érdeklődőnek, és ezúton is köszönet illeti meg a Park Kiadót.


2012 januári olvasások

Mivel már február van, és volt egy csomó fogadalmam az új évre, bele is csapok a közepébe.

Ígértem magamnak, hogy minden hónap végén csinálok egy gyors összesítést azokról a könyvekről, amiket a hónap folyamán olvastam.

 A mostani lista nem lesz rövid, de ez a szakirodalmaknak is betudható!

Szóval:

- Erica Bauermeister - Ízek életre halálra

- Walter Lord - A Titanic pusztulása

- Wendy Wax - Bombasiker

- Susan Hill - A fekete ruhás nő

- A pszichiátria rövidített kézikönyve

- Jankonsky - Pszichiátria és humánum

- Pszichiátria és emberkép

- Paneth Gábor - A labirintus járataiban

- Jamison - Nyughatatlan lélek

- Jussi Adler-Olsen - Nyomtalanul

- Karin Alvtegen - Árnyak

- Audrey D. Milland - Ahonnan a szél fújt

- Pincus - Titkok a családban.

Ezek között vannak kölcsönkönyvek, recipéldányok, saját kötetek, könyvtári tulajdonok egyaránt.

Vicces egyébként, hogy ezek közül a könyvek közül 6 kötetet a pszichiátria szóbeli vizsgám miatt olvastam el, és aztán mégsem tudtam rajta részt venni. Ráadásul még két könyvet is olvastam a témában, de azok még a múlt évhez tartoznak.

- Pável Magda - Életesemények

- C. Katona - M. Robertson - Rövid pszichiátria

Összességében a mostani vizsgaidőszakomban sok szakirodalom kapott helyett az olvasmánylistámon. Őszinte leszek, némelyiket úgy olvastam, mintha kést tartottak volna a torkomhoz.

Szociálpolitika és finanszírozás tárgyamhoz az alábbi négy anyaggal találkoztam:

- Krémer B. - Bevezetés a szociálpolitikába

- Benedek-Firle-Scharle - A jóléti újraelosztás mértéke és hatékonysága

- Gáspár-Halász-Lepp-Gazdag - Az államháztartás működési problémái - International Center for Economic Growth

- Ferge Zs. - Ellenálló egyenlőtlenségek

- Gyulavári-Krémer - Miért áttekinthetetlen a pénzbeli szociális ellátások rendszere

Érdemes volt rajtuk átrágnom magamat, mert ötös lett a vizsgám...:-) Ne kérdezze senki, hogy csináltam, mert fogalmam sincs! :-))

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás