Nos igen. Ilyen jellegű könyvet még nem olvastam,mint a Tiszta szex. Soma  Mamagésával már találkoztam eddigi olvasós karrierem alatt, megismertem őszinte hangvételét, bátran kimondott szavait, véleményét, de ez a bátorság és önvallomás, ami e kötet lapjain olvasható, megdöbbentő volt számomra. Nem rossz értelemben döbbentem meg, mert őszintén szólva csodálom és csodáltam Somát ez után a kötet után...

A szerző...a kép forrása a www.day.hu oldal.

Csodáltam azt a fajta szókimondást, melynek ő birtokában van, a felszabadító szavait, a talán vakmerően bátor megnyilvánulásait, mert azért valljuk be, akármennyire is felvilágosult életet élünk, a szex témája - főként ilyen mélységben, ahogy Soma beszél róla - mind a mai napig tabu. Az átlagember nem szokott a házaséletéről, a szexualitásáról, annak fejlődéséről beszélni nagyközönség előtt. Maximum a barátnőjével tárgyalja meg az ember lánya (vagy a pszichológusával), de az idő múlásával, ahogy a szingli lét ideje eltelik, azt tapasztalom, hogy egyre kevésbé téma ez. A szex két ember közös élményévé, "titkává" válik.

Soma megemlíti könyvében, hogy a férjével, a gyermekeivel, azokkal, akik fontosak számára, megbeszélte a kötet tartalmát, hogy ne érje őket úgymond meglepetés, és a szerettei nem is lepődtek meg, elfogadták mindazt, amit a szerző leírt. Kell ahhoz egy liberális légkör a családban, hogy egy fiatal felnőtt ne botránkozzon meg a szülei múltján. Másrészt viszont miért is tenné? Hiszen a szülői pár is volt egyszer fiatal...

Mindenesetre Soma úgy ír a maga szexualitásáról, éréséről, fejlődéséről, hogy közben tanácsol is. Tanácsot ad egyes, szexualitással kapcsolatos problémák esetén a megoldásra, vagy arra, hogy ő mit érez megoldásnak.

Véleményem szerint biztos lesznek olyanok, akiket mélyen megbotránkoztat a téma, hiszen még a Harry Pottert is sokan károsnak tartották (én abszolút nem). Ám mielőtt támadni kezdenék Soma könyvét, érdemes elgondolkodni azon, hogy mit írt le: nem csupán "szexkönyvet" írt, hanem egy gyógyító, tanító, ismeretterjesztő munkát is. Még mielőtt valaki közbeszólna, nem, nem a szexet tanítja...sok minden mást. Különösen szeretem a kiadványban azt, ahogy híres könyvekre, írókra, pszichológusokra hivatkozik. Pl. Erich Fromm, Freud, Pál apostol, Feldmár András...(hogy csak néhány nevet említsek) Élveztem azt olvasás közben, hogy mikor ezeket a neveket emlegette a szerző, tudtam, hová tegyem őket...Persze ehhez azért kellett az is, hogy 4 félév lezárása után most fogok szigorlatozni pszichológiából, most vizsgáztam pszichiátriából és érdekelnek az ilyen jellegű könyvek is, nem egyet olvastam már belőlük.

Soma sokszor említi az NLC-n végzett "misszióját", nem véletlenül. Tanácsadó munkája ott is nagyon fontos. Tapasztalt külső szemlélőként, pszichológusként próbál segíteni a hozzá fordulóknak.

Ez a kötet is egy segítség...Mindenkinek, aki elolvassa, elfogadja. Somától bővebb segítséget kaphattok, ha felmentek a www.somamamagesa.hu oldalra is.


Ja és a végére jegyezném meg, hogy nagyon tetszett a kötet borítója, amit órákig el tudnék nézegetni. :-Ö

A könyv egyébként most jelent meg a Jaffa kiadó gondozásában, és remélem még több kötetet lesz szerencsém olvasni a kiadó kínálatából.