Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Hahner Péter - Újabb 100 történelmi tévhit

Akik olvastak tegnap, vagy fognak az elkövetkezendő időkben, azok láthatták/láthatják, hogy szeretem Hahner Péter írásait, és a tegnapi napon meséltem a történelmi tévhitekről szóló könyvének első részéről. Az a kötet 2010-ben íródott, azonban 2011-ben szintén kiadásra került az Animus Kiadónál egy tévhites könyv, mégpedig az Újabb 100 történelmi tévhit avagy amit biztosan tudsz a történelemről - és mind rosszul tudod...c. kiadvány.

Hozzám egyszerre került mindkét kötet, és persze majdnem egy időben végeztem is velük, úgyhogy jó sok információ kavargott a fejemben, sok minden előjött történelmi tanulmányaimból, és sokat tanultam is, az újabb tévhitek kapcsán.

Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a szerző megírta ezt a két kötetet, hiszen sok fejben tisztába tette a dolgokat. Olyan infókat tudtam meg, amelyek néhol megdöbbentettek. Mondjuk be kell ismernem, volt olyan tévhit, amelyet én nem is hallottam ezidáig, de a könyv elolvasása után már biztos, hogy az adott témában már a valós dolgokat tudom.


Néhány cím a teljesség igénye nélkül természetesen (mind a 100-at csak nem sorolhatom fel. :-)), melyekről olvashattok a kötetben:

- A kínai Nagy Fal a Holdról is látható (na ez a kedvencem...az egyik)

- A vikingek szarvakat viseltek a sisakjukon

- Drakula képzeletbeli személy

- III. Richárd testileg-lelkileg torz szörnyeteg volt

- Dózsa Györgyöt tüzes trónra ültették

- XIV. Lajos nem mosakodott

- Éon lovag volt az első férfi aki megváltoztatta a nemét

- Robespierre volt a francia forradalmi diktatúra vezetője

- Haynaut élve boncolták fel

- Az amerikai cowboyok izgalmas életet éltek

- Jesse James aféle Robin Hood volt

- Az emberfeletti erejű Raszputyint háromszor kellett megölni

- Hitler zsidó volt

- Kádár János szerényen élt

- A 2001. szeptember 11-ei merényleg nem Oszama bin Laden műve

Látjátok, mennyi érdekességet tartalmaz a könyv? És ez tényleg mind semmi, mert 100 témában olvashattok, ha kézbe veszitek.

Én mindenesetre szívesen fogadnék még 100 tévhitet. :-)

A kötet adatai:

Kiadó: Animus Kiadó

Kiadás ideje: 2011

Kiadás helye: Budapest

Oldalszám: 366 p

ISBN: 978-963-324-029-8

Borító: keménytáblás, fűzött

Ára: 3490 ft

Forrás: kiadótól

Hahner Péter - 100 történelmi tévhit

Egy alkalommal már írtam Nektek Hahner Péterről, aki történész, a Pécsi Tudományegyetem Újkortörténeti Tanszékének vezetője.

Számomra ő AZ író, aki ismeretterjesztő könyveket ír nagyszerűen, érdekfeszítően, és izgalmasan.

A szerző...A kép forrása

Akkor írtam róla itt a blogon, amikor volt szerencsém elolvasni a Vadnyugat c. kötetét. Abban az időben szerelmesedtem bele a könyveibe, és nagyon szerettem volna a még a Vadnyugat előtt megjelent két kötetét, a 100 történelmi tévhitet és az Újabb 100 történelmi tévhitet elolvasni. Szerencsére a lehetőséget megkaptam, és ahogy a kezembe kerültek a könyvek, már faltam is a betűket. Más kérdés, hogy ezidáig nem volt időm írni róluk, de most bepótolom. (Készítettem egy beosztást, ami szerint fogok haladni az elolvasott könyvekről szóló postok írásával. Remélem sikerül is betartani.) Egyébként Hahner úrnak ismét megjelent egy könyve, az az amerikai elnökökről szól, és nem én lennék, ha nem vágynék arra is nagyon-nagyon. :-)

De most maradjunk a 100 történelmi tévhitnél, melynek a címe folytatódik így: avagy amit biztosan tudsz a történelemről - és mind rosszul tudod.

A szerzőtől már megszokhattam, hogy a könyvei általában több részből tevődnek össze, itt is így történt. A nagy téma a történelem, s a sok kicsi téma a 100 tévhit, amelyről eloszlatja a felhőket az agyunkban. Már akinek vannak felhők, mert be kell vallanom, nekem bizony voltak...néhány tévhitnél hangosan felkiálltottam, hogy ezt én miért is nem tudtam? Vagy miért is tanították ezt meg ezt másként az iskolában? Mindenesetre borzasztóan hasznos könyv volt ez számomra, és szerintem mindenkinek el kellene olvasnia, kezdve az általános iskolásoktól bezárólag a felnőttekig, hiszen mindenki találhat benne számára érdekes, figyelemfelkeltő dolgokat.


Néhány téma, amit Hahner Péter tisztába tesz bennünk:

- A rómaiak lerombolták Karthágót, s a helyét sóval hintették be

- Néró felgyújtatta Rómát

- A középkorban egyes urak erényövet helyeztek asszonyaikra (ez volt az egyik kedvencem! :-))

- Lucrezia Borgia romlott méregkeverő volt

- Mária Terézia nagyon szerette a magyar testőröket

- Napóleont megmérgezték Szent Ilona szigetén

- Erzsébet királyné emancipált, modern, érzelemdús asszony voltl

- Hitlernek csak egy heréje volt

- Bill Clinton és Monica Lewinsky szerelme jelentéktelen epizód volt

Szóval ezekhez hasonló, de jobbnál jobb történeteket olvashatunk a könyvben, és szerintem még karácsonyi ajándéknak is kívánló lehet az érdeklődők számára.

A kötet adatai:

Kiadó: Animus Kiadó

Kiadás éve: 2010

Kiadás helye: Budapest

Borító: Keménytáblás, fűzött

ISBN: 978-963-9884-95-3

Oldalszám: 319 p

Ár: 3290 ft

Forrás: kiadótól

Halász Péter - Második Avenue

Sokszor említettem már úgy emlékszem, mennyire szeretem (szeretném)  Amerikát. :-) Élvezem azokat a könyveket, tanulmányokat, blogokat, weboldalakat, melyek az amerikai álomról szólnak, illetve mindarról, amely ebből az álomból megvalósul. Szóval a való életről...

Nagyon feldobott a Park Kiadótól kapott lehetőség, hogy magamévá tehetem Halász Péter gondolatait az 56-os, Amerikába vándorolt magyarok mindennapjairól, és összességében azt mondhatom, hogy ismét bővült a kedvenc könyvem kategória...


Szinte faltam a betűket, közben összeszorult a szívem, és örültem a szereplőkkel együtt. Drukkoltam nekik, hogy be tudjanak illeszkedni, próbáltam gondolatban átélni mindazt, melyet ők is átéltek. Közben a családomra is gondoltam, hiszen köztük is van 56 után külföldre távozott emberke, bár az ő úticéljuk Ausztrália volt...

Ráadásul most voltam egy órán a fősulin, ahol a menekültekről, a menekültkérdésről tanultunk. A téma segített még jobban megérteni az 56-os diszidensek miértjeit.

A kötet főszereplői a Horváth szülők, Károly és Mária, és a három gyerek, Béla, Julis és János. Károly bátyja Miska már jó ideje az USÁ-ban lakik, évente kaptak tőle 1-1 levelet, ezekből merítettek erőt, mikor elhatározták, hogy mindent hátrahagyva elindulnak a nagy útra, az ismeretlenbe...

És megtették...szerencse kísérte útjukat, mindig találkoztak olyanokkal, akik valamilyen szinten előremozdították a sorsukat, ügyüket.

A könyv részletesen leírja, hogy jutott a család Amerikába, min mentek keresztül, amíg eljutottak a többi magyar közé a Camp Kilmerbe, ahol eltöltöttek egy rövid időt, mielőtt "kiengedték őket" a nagy világba az USÁ-ba.  Itt sok sok ismerőssel, akkori hírességgel találkoztak (pl. Jávor Pállal is), s megdöbbentette őket a viszonylagos gazdagság, ami a Camp Kilmerben várta őket, ahol magyar menekültként tényleg elképzelhetetlenül sok mindent megkaphattak, és meg is kaptak.

Ide jött Horváthékért Miska, az idősebb testvér, akinek a segítsége a család számára nélkülözhetetlen és felbecsülhetetlen volt, hiszen már jó ideje megtalálta a számítását New Yorkban, már a második, immár amerikai feleségét "fogyasztotta". (Az első sajnos meghalt, aki magyar származású volt.)

Miska hamar "sínre tette" a családot, segített Károlynak állást találni, más magyarokkal ismertette össze őket, lakás szerzett a Little Hungary-ként ismert 2nd Avenue-n is.

Érdekes volt végigélni a család tapasztalatait, a beilleszkedési nehézségeiket, a kínlódást az angol nyelvvel, a gyerekek sikereit, mert bizony ők hamar és könnyen otthon érezték magukat, gyorsan elkezdtek angolul fecsegni, s az életük is sikeressé vált. (Pl. Béla a Princeton-on tanult, Julcsa a Pan Am-nél lett stewardess, János pedig a hadseregbe állt be.)

Sajnos egyre kevesebben élnek az 56-osok közül, a leszármazottak pedig már nem tudnak úgy mesélni az élményeikről, ahogy a szüleik tudnának. Nagyon szerettem volna beszélgetni a családommal a kivándorlásukról, de nem vagyok biztos abban, hogy első kézből kaphatok még információkat.

Hálásan köszönöm az olvasás lehetőségét a Park Könyvkiadónak. Higyjétek el, ez a könyv nagy élmény volt, és még az angol nyelvtudásom is fejlődött ...:-) Szeretettel ajánlom minden érdeklődőnek!

Forrás: usa-utazas.blog.hu

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás