Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Fábián Janka - Adél és Aliz

Szeretem Fábián Janka könyveit. Gyakorlatilag majdnem mindet olvastam, csak egyet nem, az pedig a Lotti öröksége. Pedig ez a kötet is a polcomon figyel, dedikálva is van, de mégsem sikerült még neki kezdenem. (Felírom az olvasásra váró könyveim listájára...)

Most viszont a könyvtárból sikerült megszereznem Erika hathatós közreműködésével az Adél és Alízt. Nagyon örültem neki, és a hazahozataltól számított néhány napon belül bele is vágtam, és gyorsan elolvastam.


Több oka is volt a gyorsaságomnak. Egyrészt szerettem volna hamar visszaszolgáltatni, hogy a többi olvasó is mielőbb kézbe vehesse, másrészt nem volt annyira hosszú, hogy sokáig elpiszmogjak rajta, harmadrészt pedig nagyon tetszett, így éjjel addig olvastam, amíg be nem sikerült fejeznem.

Nem tudom mi a titka Jankának, mindenesetre valahogy nagyon jól ír. Ahogy olvasok, úgy érzem, hogy jelen vagyok a történetben, látom magam előtt a szereplőket, azonosulni tudok velük valamilyen szinten.

Ez a könyv valahogy mégsem volt számomra olyan Fábián Jankás. Ennek ellenére nagyon tetszett, ahogy már mondtam. :-)

A cím, Adél és Alíz a két főhősre utal, Adélra és Alízra. :-) A két kislánnyal egy bentlakásos iskolában találkozunk először, ám a könyv prológusa első látásra nem kapcsolódik a történethez, de azért majd később rájövük, hogy igenis fontos jelenetet tartalmaz. De térjünk csak vissza a két leányzóhoz.

Adél fekete ruhában jelenik meg az iskolában édesanyjával, mivel édesapja meghalt a Lenin-fiúk "áldásos közreműködése" folytán. Komor a lány, de mégis vadóc, és féltékenységet érez a többi lány iránt, ez az érzés erősebben fellobban benne, amikor megpillantja Alízt, a gyönyörű szőke kislányt, akinek az élete számára csak vágyálom maradhat. Mindenféle csínyt eszel ki, hogy az osztálytársa életét megkeserítse. Ilyen "csíny" az is, mikor levágja Alíz haját...

Aztán történik valami, és a két lány végül összebarátkozik, és elválaszthatatlanokká válnak. Telnek az évek, de Adélban még mindig benne van az a gondolat, hogy barátnője túl jó, még mindig féltékeny rá. Hogy barátnőjét kevésbé "jónak" lássa, kitervel valamit, ezt szisztematikusan végre is hajtja, s az idő múlásával a lányok többek lesznek mint barátnők...

A történet többi szereplője is jelentős szerepet kap, kezdve a lányok fiatal és egyedülálló osztályfőnökétől, Terka nénitől, folytatva Alíz testvéréig, Andorig. A Kőrösi Pálma igazgatóasszony által "Pálma-háznak" csúfolt intézményben zajlik az élet, és az éles szemű igazgatóasszonynak fogalma sincs arról, hogy "kígyót melenget a keblén". A már emlegetett kígyó nem más, mint a jóképű kertészfiú, Iván, aki titkolja sötét múltját, ám úgy tűnik folyton rosszban sántikál. Összeszűri a levet akivel csak lehet, politikai tevékenységekbe is belekeveredik, és egy idő után rájövünk, egy egyes szálakat bizony Groó Adél irányít...

Őszintén szólva igencsak úgy érzem, hogy Szendrey Alicenek akkor megpecsételődött a sorsa, mikor belépett az intézmény kapuján, és világossá vált számomra, hogy semmi jót nem ígér Adéllal való kapcsolata. De hát a lány a regény elején igencsak ártatlan, tisztaszívű teremtés, aki előtt csak az lebeg, hogy jobbá, szebbé, könnyebbé tegye barátnője életét.

Olvasás közben csodálkoztam, hogy egyes szereplők mennyire megváltoztak a regény folyamán, és köztük Ivánról mennyit változott a véleményem. Az elején kifejezetten utáltam, nem tudtam azonosulni vele, ám a könyv vége felé jobb véleménnyel voltam róla...jó hatással volt rá valaki... és azt is meglátjuk majd, hogy Kőrösi Pálma sosem hitte azt, hogy a fiú rossz ember lenne...

Annyit írnék még erről a könyvről, de nem tudok. Egyszerűen azért nem megy, mert izgalmas, érdekes, és úgy követik egymást az események, hogy nem tudok úgy kiragadni rendesen szakaszokat belőle, hogy ne áruljak el stratégiai fontosságú történéseket. :-))

Egyszóval nekem nagyon tetszett ez a könyv, és szerintem a Fábián Janka rajongók sem fognak csalódni. Aki pedig ezzel a kötettel kezdi a Fábián-korszakát, az -biztos vagyok abban, hogy - a többi könyvét is kézbe veszi majd.

Az írónő...forrás itt.

A kötet adatai:

Kiadó: Ulpius-ház Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2013

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 332 p

ISBN: 978-963-254-689-6

Ára: 3499 ft

Forrás: kőszegi könyvtár

Helene Walterskirchen - A harmadik évezred hercegnői

Nagyon vártam a mai napot.

Egyrészt, mert ma nem dolgozom, másrészt mert találkozom egy régi barátnőmmel egy fél órára, és lenne még két programom.

Nagyon fontos lett volna a pakolászás itthon, de eléggé behavaztam ezzel is, úgyhogy sajnos csilli-villi rend nem lesz itthon. :-(

A program, amit vártam, az a Leiner Laura dedikálás, amely 13:00-kor kezdődik a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Egész eddig úgy volt, hogy megyek, de mégsem...Egyszerűen nem tudtam összehozni a dolgokat, és nem sikerült átalakítani a programjaimat. Sajnos...úgyhogy nem leszek ott. Azzal vígasztalom magam, hogy biztos nagyon kitűnnék a sok tinilány közül. :-) Este is lesz egy program, könyvtározós, ezt is nagyon várom, és ezt nem fogom elszalasztani, az tuti.

Mindez előtt azonban megyek még könyvtárba, méghozzá a kőszegibe. :-)) Ahol a drága könyvtároslányok (Erika :D) kitették a múltkori Sándor Anikós író-olvasótalálkozóról szóló blogbejegyzésemet kinyomtatva a "faliújságra", úgyhogy aki nem olvassa a blogot, az olvashatja a bejegyzést papír alapon is. :-) Nagyon megleptek ezzel az "ajándékkal" és igazán jól esett. :-))

Ahogy említettem, beugrom a könyvtárba és van néhány lejárt könyvem, amit vissza kellene vinni, de írni is kéne róluk...Így döntöttem el, hogy írok most Nektek gyorsan A harmadik évezred hercegnői c. kötetről.


Amint sokan tudjátok rólam, szeretem a történelmi témájú regényeket, a történelmi alakokról szóló életrajzokat, a királyi családok sztorijait. Épp emiatt is várom mindig, hogy hozzájuthassak egy-egy kötethez a Gabo Kiadó Királyi Házak sorozatából. Az utóbbi időben kettő ilyen könyv is a birtokomba került, egyik ez, a most nevezett kötet, a másik pedig Vilmos és Harry hercegekről szóló iromány.

Meg nem tudnám mondani, mennyire lehetnek népszerűek e remek sorozat részei, számomra azonban alapművek, és igyekszem mindegyiket áttanulmányozni.

Ez a kötet most nem a régmúlt idők főurairól szól, hanem nőkről, asszonyokról a jelenkorból, ahogy ezt a kötet címe is mutatja. Hercegnőkről olvashatunk benne, olyanokról is, akik híresek, akiknek nevét szinte mindenki ismeri, és olyanokról is, akikről talán még csak nem is hallottunk.

A műben az alább felsorolt hölgyek kaptak helyet, az ő életükről, mindennapjaikról, tevékenységeikről olvashatunk:

- Anna angliai hercegnő

- Mária Eleonóra liechtensteini hercegnő

- Christina Salm-Salm hercegnő

- Konstanza Löwenstein hercegnő

- Julia Katharina anhalti hercegnő

- Heide Hohenzollern hercegné

- Marie Louise Castell-Castell hercegné, Waldeck és Pyrmont hercegnője

- Isabella von Garzuly, született Hohenlohe-Langenburg hercegnő

- Gabriela Habsburg császári hercegnő és Ausztria főhercegnője

- Elisabeth szász weimar-eisenachi hercegnő

- Isabel Löwenstein hercegné

- Viktória svéd királyi hercegnő

Számomra mindig is különleges élmény volt betekinteni az arisztokrata családok életébe legalább egy-egy fejezet erejéig, és élvezet volt olvasni, hogy miben hasonlítanak és miben különböznek a mindennapok asszonyaitól. Természetesen nem lennék ember, ha nem találtam volna köztük különösen szimpatikusat, ám bevallom a felsorolásban olyan hercegnő is helyet kapott, akivel én biztos, hogy nem találnám meg a közös hangot.

Mindenesetre érdekes és olvasmányos élettörténetek ezek, olvassátok a sorozatot bizalommal!

A kötet adatai:

Eredeti cím: Prinzessinnen, Márchenfiguren im 2. Jahrtausend

Fordította: Kajtár Mária, Stépán Gábor

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Sorozat: Királyi házak

ISBN: 978-963-689-375-0

Oldalszám: 209 p

Borító: keménytáblás, védőborítóval

Ár: 2490 ft

Forrás: kőszegi könyvtár

Gabrielle Praschl-Bichler - Isten adjon tartós boldogságot

Az imént panaszkodtam a Facebookon a kedves ott lévő olvasóimnak, hogy nem tudok ma Nektek bejegyzést hozni, mert a blogger adatbázis hiba miatt nem engedi azt, hogy írással vezessem le a mai napon felgyülemlett, pszichológia szigorlat okozta feszültséget. Aztán most újból megpróbáltam a belépést, ne mondjátok azt, hogy nem vagyok kitartó...és íme sikeredett a dolog. :-))

Arra gondoltam, hogy jól kezdődjön az év, meg kezdjem is betartani a Lobo-féle várólista csökkentős kihívásomat, ma reggel elkezdek olvasni egy könyvet, ami a listámon szerepel, aztán meglátjuk, hogy mi sül ki belőle. Ráadásul a választott könyv címe is amolyan fogadalmas: Isten adjon tartós boldogságot.


Hát remélem, hogy a tartós boldogság meglesz nálunk, mindenesetre a könyv olvasását még ma be tudtam fejezni, így a Királyi Házak sorozat kötete lett idén, 2013-ban az első olvasott könyvem. :-)

Akik máskor is olvastak már, azok tudják talán, hogy mennyire szeretem a történelmi témájú köteteket, az informatív, életrajzi adatokkal teletűzdelt könyveket. Épp ezért is szeretem ezt a sorozatot, mely számtalan oldalról mutatja be a királyi házakat. Legyen szó párkapcsolatokról, merényletekről stb. Azért választottam e könyvet egyékbént a várólista csökkentéshez, mert már a múlt évben is a listán volt, és nem sikerült haladnom vele, és mert már egy ideje megvásároltam, és bármennyire is vágytam az olvasására, valahogy sehogy sem tudtam időt szakítani rá.

A könyv alcíme az alábbi:

Szerelmi történetek és házassági históriák a Habsburg-házból.

Három kedvenc uralkodóm van egyébként. :-)

- VIII. Henrik Angliából

- Mária Terézia és Ausztriai Erzsébet, azaz Sisi a Habsburgoktól.

Róluk akármennyit szívesen olvasok. Most, hogy az ünnepekben ismét lejátszották Isten tudja hányadszor a Sisi filmsorozatot, természetesen ismételten előtte lógtam. Rögzítettem is az adást, annak ellenére, hogy megvan a történet DVD-n is. :-) (Kicsit vagyok függő, igaz? :-))

Ahogy elmerültem a Habsburgok világában, eszembe jutott, hogy ha túl vagyok a kötelező dolgaimon, fel kellene frissítenem a Habsburgokkal kapcsolatos ismereteimet, és ezért is döntöttem úgy, hogy ezzel a könyvvel kezdem a 2013-as olvasásaimat.

Ahogy az alcím is mutatja, a kötet házassági históriákat, félrelépéseket, botrányos életeket mutat be.

A főszereplők pedig kedvenc Habsburgjaim közül ők:

- Ferenc József

- I. Ferenc Császár és gyermekei

- Mária Lujza, francia császárné

- Ferenc József fivérei

- Rudolf trónörökös

- Erzsébet főhercegnő, Rudolf trónörökös leánya

- Károly Lajos főherceg és fiai, Ferenc Ferdinánd, Ottó és Ferdinánd

- II. Lipót császár

- Szalvátor Lajos és Szalvátor János

- A toszkánai IV. Ferdinánd nagyherceg gyermekei

- I. Ferenc császár fivérei: Károly főherceg, József főherceg, János főherceg, Rainer főherceg és utódaik

- János főherceg

Szóval olvashatunk épp elég zaftos információt.

Bár sokat olvastam a Habsburgokról, de volt, amin én magam is meglepődtem. Ilyen dolog volt Erzsébet főhercegnő, Sisi és Ferenc József Császár unokája, Rudolf trónörökös gyermekének botrányos élete és kilengései. Érdekes tapasztalat volt olvasni róla, s miután tanulmányoztam az életét, nem vitás, hogy rajta is kijött a Wittelsbachok "átka".

Forrás

Forrás

A könyv egyébként azért is tetszett, mert tartalmazott részleges családfákat, s életrajzokat is, amelyek haszosnak bizonyultak. Ezeken kívül pedig voltak benne fotók, melyeket mindig nagyra becsülök.

Ajánlom szeretettel minden történelemszerető egyénnek az olvasást, mert érdemes.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Gott gebe, dass Glück andauere

Fordította: Meskó Krisztina

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 1998

ISBN: 963-8009-72-1

Borító. keménytáblás, fűzött, védőborítóval

Ár. 2190 ft

Oldalszám: 234 p

Forrás: magánkönyvtáram

Michelle Moran - Madame Tussaud

Már szinte ezer éve elolvastam ezt a kötetet, sőt inkább úgy mondanám, hogy azonnal, amint kézhez kaptam.

Vastagnak tűnt és legyőzhetetlennek, ám ennek ellenére hamar a végére értem, és ez főként annak köszönhető, hogy nagyon tetszett.


Szeretem a történelmet, szívesen barangolok régi idők sztorijai között, és ez a könyv épp ilyen volt számomra. Egy izgalmas, érdekes kirándulás.

Annak ellenére, hogy az angol történelmet jobban értékelem, mint a franciát, elmondhatom, hogy ezentúl nem teszek ilyen kijelentéseket, hanem többet olvasok a következő évben (ha lesz rá időm) a franciákról.

Ez a kötet azért is tetszett nagyon, mert egy hölgy életét, munkásságát mutatja be, és bár az "alcím" "A francia forradalom regénye" volt, ennek ellenére nagyon tetszett, hogy a mindennapi életre helyezte inkább a hangsúlyt a szerző. Könnyebb volt így olvasni, mintha valami "háborús" történettel ismerkednék.

A hölgy, aki a címszereplő azaz Madame Tussaud ma már egy híres asszony, elsősorban panoptikumáról ismeri a világ. Én nagyon vágyom arra, hogy elmehessek és közelebbről is megnézhessem az élethű viaszszobrokat, de még sajnos nem adatott meg a lehetőség erre. Remélem, hogy ez nem sokáig marad így.

De ki is volt Madame Tussoud? Egy leány, akit Marie Grosholtznak hívtak, és az 1700-as évek végén Párizsban élt és alkotott. Nagybátyja volt a mestere, tőle tanulta el a viaszszobor készítés minden csínját-bínját. Nagyon tehetséges volt, olyan kiállításokat szervezett és készített el, aminek mindenki a csodájára járt még abban az időben is. Akkoriban a nők még nem tudták magukat eltartani, nem volt lehetőségük igazán a jól kereső szakmákban elhelyezkedni, egy két kivétellel. De Marie-nek ez is sikerül, és bizony a munkája ami a hobbija is volt egyben, szépen hozott a konyhára. Ebben a viasz kiállításban az volt még a csodálatos, hogy mindig az éppen aktuális történéseket formázták meg a művészek. Legyen szó a királyi családdal történtekről, vagy a hírhedt bűnözőkről. Épp ezért volt talán annyira keresett és szerethető, hiszen abban az időben nem volt televízió, s főleg nem volt internet, az emberek többek között így tudtak meg sok mindent az éppen akkor történt fontos eseményekről.

Marie természetesen a politikában is részt vett, akarva-akaratlanul, hiszen munkásságával a politikai történéseket is "megformázza".

Híre megy a munkáinak a királyi udvarban is, ahonnan felkérést kap egy újabb kiállítás elkészítésére, és azzal, hogy a közelükbe kell költöznie a munkája miatt, sokan úgy érzik, hogy ki kell használni az így kapott kapcsolatrendszerét is.

Az tetszett még nagyon a könyvben, hogy Marie Antoinette-t is jobban megismerhetjük. Már említettem, hogy elsősorban angol történelem-párti vagyok, de kifejezetten szívesen olvasok még Mária Teréziáról és kiterjedt családjáról is. Marie Antoinette pedig Mária Terézia egyik "idegenbe szakadt" leánya volt, akit kritizáltak rengetegen a költekezései miatt is többek között. Furcsa volt ez nekem, hiszen egy királynétől elvárják, hogy mindig csinos legyen, szebbnél szebbek legyenek a ruhái pl. de ezt is az uralkodó feleségének szemére vetették...mondom, többek között.

Eddig a francia forradalommal nem igazán foglalkoztam a sulin kívül, most szinte újdonságnak hatott a történet, hiszen a középiskola is régen volt már. :-) Jól esett felidézni az ott tanultakat, és párhuzamba állítani a kötetben leírtakkal.

Egyszóval ez egy remek regény, érdemes vele foglalkozni, szerintem én még kézbe fogom venni máskor is.


Forrás

A kötet adatai:

Eredeti cím: Madame Tussaud

Fordította: Bozai Ágota

Kiadó: Geopen Kiadó

Kiadás éve: 2012

Kiadás helye: Budapest

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 3990 ft

Oldalszám: 582 p

ISBN: 978-963-9973-68-8

Forrás: kiadótól

Rory Clements - Bosszúálló

Nagy rajongója vagyok William Shakespeare munkásságának, úgy két évvel ezelőtt sikerült is beszereznem egy Shakespeare összes kötetet, bár használtan, de gyakorlatilag ki sem nyitott állapotban, melyben a nagy író összes, de tényleg az összes műve benne található, és ráadásul még gyönyörű is a könyv, nem csak hasznos a számomra. Lényeg az, hogy szeretem. :-)

Az Agave Könyvek kiadó gondozásában nem régen jelent meg a Bosszúállók, és szerettem volna elolvasni, bár már ezelőtt megjelent egy kötet a sorozatban, a Mártír, melyet szintén Rory Clements írt.


Hogy ennek a könyvnek mi a köze a bevezetőmben említett William Shakespeare-hez? Csak annyi, hogy Rory Clements könyveinek főhőse nem más, mint W.S. testvére, John, aki nyomoz, és akit nagyon megszerettem Clements történelmi krimije olvasása után. Olyan nagyon, hogy szeretném majd az első kötetet, a Mártírt is elolvasni, és minden ezután következő könyv is kell az írótól.

Rory Clements ügyben is szűz voltam.

Eddig minden Rory, akit ismertem, annak Rory Gilmore volt a neve....:-) Na de most elmondhatom, hogy végre "ismerek" egy másik Rory-t is, aki férfi, és aki a Bosszúálló c. kötetéért elnyerte az Ellis Peters-díjat, ami a legjobb történelmi kriminek jár minden évben. Nem csodálkozom, hogy megkapta, ugyanis, én eddig kizárólag Agatha Christie rajongó voltam, majd jöttek a skandináv krimik és íróik, de ezeken kívül nem igazán olvastam, csak néha napján egy-egy krimit. De ebbe a történetbe beleszerettem. Tetszett, hogy fordulatos, hogy pörgős, hogy olvasás közben gyakorlatilag az 1592-es évben érzem magam, érzem a szagokat és illatokat, hallom a kerekek "zúgását" (nem tudom, mit csináltak akkor a kerekek...csattogtak?) A szerző annyira jól ír, hogy az ember teljesen beleéli magát a történetbe.

Eddig még csak a körítésről írtam, szó sem esett a sztoriról, csak a főhősről. Azért néhány szóban ezt is ismertetném, hiszen fontos része a könyvnek. :-)

John Shakespeare (párszor mellékszereplőként egyékbént feltűnik a nagy kedvencem William is. :-))) jelenleg (1592-ben járunk) iskolamesterként keresi kenyerét, és él viszonylagos békében, amikor egy napon felkeresik, és egy szinte megoldhatatlannak tűnő ügyben kérik a segítségét. Azt túlzás volt állítanom, hogy a segítségét kérik, mert inkább azt kellett volna leírnom, hogy követelik...Mindenesetre ott a feladat, melyet Shakespeare Uramnak meg kell oldalnia. Hogy mi is ez? Roanoke szigetére vitt egy hajó egy sereg telepest, akik aztán szőrén szálán eltűntek, szinte minden nyom nélkül, majd egyesek látni véltek egy hölgyet London utcáin, aki a telepesek között volt, s most nem tudják mire vélni felbukkanását. Ám Londoban nem egyszerű felkutatni egy olyan nőt, aki nem akarja, hogy megtalálják, s így Johnnak nincs könnyű dolga. Már csak azért sincs, mert kétfelé "szolgál", egyrészt Essex grófjának dolgozik, másrészt viszont Sir Robert Cecil is számít a munkájára.

John meg is tesz mindent a siker érdekében, pedig már a családja élete is veszélyben forog, úgy a testvére William élete, ahogy a közvetlen vele együtt élő családtagjainak élete is.

Ahogy már írtam, a könyv tele van fordulatokkal, cselszövésekkel, izgalmakkal, persze némi szerelem is helyet kap a kötetben, és rengeteg gyilkosság, halál is felbukkan.

Nem is tudom megmondani kinek ajánlom inkább... mert bizony ezt a kötetet szívesen olvassa majd minden bizonnyal idős és fiatal, nő és férfi egyaránt...

A kötet adatai:

Eredeti cím:  Revenger

Fordította: Török Krisztina

Kiadó: Agave Könyvek

Kiadás éve: 2012

Kiadás helye: Budapest

Oldalszám: 465 p

ISBN: 978-615-504-9910

Ár: 2980 ft

Borító: puhatáblás, ragasztott

Forrás: Kiadótól

Trux Béla - A templomos lovag

Mostanában sokkal többet olvasok, mint írok, és ez így nincs jól. Többek között azért, mert inkább a szakdolgozatommal kellene foglalkoznom, mint az egyéb teendőkkel...de majd nem sokára. Most inkább meg kellene írnom az íróasztalomon pihenő, pontosan 8 könyvről szóló postomat, és még akkor sem értem utol magam, csak egy kicsit lélegzethez juttatna...

Így hát nagy elhatározás kellett ahhoz, hogy a kezemből letegyem az épp aktuális olvasmányomat, és billentyűzetet "ragadjak". Ez rosszul hangzik, pedig igazából olyan szívesen megosztom Veletek Trux Béla könyvéről a véleményemet. (Csak lenne valaki, aki gépelget nekem. :-)) Na mindegy is, vágjunk bele...)

Gondolom tudjátok páran, hogy írok a Könyvfalók blogba is, havi két alkalommal. Itteni "tagságomnak" köszönhetően jutottam a lehetőséghez, hogy elolvashattam A templomos lovag c. kötetet, mely az Akkon sorozat 1. része, és Trux Béla elsőkönyves író nagyszerű irománya.


Rengeteg helyen olvastam szinte egy időben a könyvről, és arra gondoltam, hogy vajon nekem is tetszeni fog-e? Vajon ugyanúgy elvarázsolódok a könyv olvasása közben, és a keresztes háborúk idején érzem-e magam?

A kérdésekre a válasz határozott igen.

A könyv nagyon tetszett, éppen nekem való olvasmány volt. Kellően vastag, történelmi háttér, szerelem, küzdelem...

Bár a háborúkat nagyon nem szeretem, és jobban kedvelem, ha egy könyvnek inkább csak a hátterét adja a harc, ebben a kötetben az sem zavart, hogy a történet szerves részét a keresztes háborúk adták. Valahogy így állt össze a kötet, így lett kerek egész a történet.

A főhős egy fiatal férfi, Tristan von Zorn, akit egy nagyon "jó fej" földesúrnak ismerhetünk meg a kötet elején. Rendesen bánik a birtokán élőkkel, tisztességes, nincs benne önzés.

Hamarosan megismerkedik egy régi "ismerős" lányával, Susanne-val, akit első látásra megszeret, amúgy lovagias módon. Meglátja, beleszeret, és gyakorlatilag pillanatok alatt az életét tudná adni érte. A lánynak persze ez nagyon tetszik, s találkozgatnak egy ideig, mert mindketten tudják, hogy eltérő származásuk miatt nem igazán lehetnek egy pár...

A lánynak "remek" ötlete támad, hogy megoldja ezt a problémát, és Tristant a szerelem nevében kéri, hogy tegye meg, amit ő kitalált. Tristan természetesen nem jön rá, hogy micsoda csapdába csalták, de annyira elvakult a szerelemtől, hogy igazából semmi sem akadályozhatja meg a tragédiát, mellyel a fiú elindul egy úton, menekül a múltja elől, és egy másik jövőt épít magának, melyben Susanne csak álmaiban létezhet...

Tristant hajtja a kétségbeesés, a bűntudat, s csatlakozik a Templomosokhoz, akik toboroznak, hogy induljanak Isten nevében a Szentföldre. Birtokait a Rendnek adja, felölti a társaság megszokott ruházatát, és kezdetét veszi a nagy kaland, ahol a harcok közben is új barátokra tesz szert, ismeretlen emberekkel találkozik, s felbukkan egy lány is, aki különös praktikákat űz...

A könyv 652 oldala közül egyiken sem unatkoztam. Izgalmas, pörgős, cselekménydús történetnek lehettem az olvasója. Sokan írtak a méltatásán kívül még a hibáiról is, de én mindig "egyszerű olvasóként" állok neki egy kötetnek, és nem a hibákat keresem. Így ha nem szembetűnőek azok, sokszor észre sem veszem őket. Pl. itt is így volt. Engem csak sodort magával a sztori, mit törődtem én a hibákkal?? Semmit. Csak olvastam és olvastam... Néha bizony undorodtam is a leírtakról. Egy emlékezetes ilyen rész volt, mikor a részeg Enzoról olvashattam, aki képes volt megerőszakolni a saját lányát, aki hiába is próbált védekezni, s az anyjának is hiába mondta el a dolgokat másnap. A nő csak a részegsége miatt "bántotta" az urát...azért amit a lányukkal tett...hát el sem hitte Angelica panaszát... félkegyelműnek gondolta...Később a lány meghalt, magzatával együtt, melynek tulajdon apja volt a nemzője, és Enzo beállt a Keresztesek közé, így nem kellett a családja szemébe néznie.

Mindenesetre szeretettel ajánlom mindnyájatoknak ezt a könyvet, sőt a szerző azt ígérte, hogy karácsonyra itt lesz a következő rész is, úgyhogy azt is olvassátok el szaporán.

Még annyit írnék, hogy ne csak a történetet méltassam, a kiadónak, az ABA könyvkiadónak is kijár a dicsőítés, hiszen nagyon jó minőségű könyvet adtak ki. Én személy szerint azt szeretem, ha egy könyv puha táblás, így könnyebben gyűröm bele a táskáimba, viszont így könnyebben is sérül. Ezt a köynvet nem kíméltem, mégis alig látszik rajta, hogy forgattam, sőt a gerince egy kicsit sem tört meg. Könnyen forgatható, olvasható, igényes kiadvány, remélem, hogy a következő rész is ilyen lesz, mind belsőleg, mind pedig külsőleg.

A könyv adatai:

Kiadó: ABA Könyvkiadó - Atlantic Press

Kiadás éve: 2012

Oldalszám: 652 p

Borítás: puha, ragasztott

ISBN: 978-615-503-364-3

Ára: 3499 ft

Forrás: kiadótól

C.J. Sansom - A bosszú nyilai

Csütörtökön azt hiszem, nagy vagányan megígértem a facebook-on, hogy én aztán most már minden nap, nap mint nap írok legalább egy postot, hogy a nagymértékű lemaradásomat behozzam. A nagy ígéretre ráadásként aznap meg is írtam három bejegyzést. Jött a péntek, és nullára futottam...:-) Aztán utána még inkább...Megbízhatatlan vagyok, igaz? Ezért is álltam neki most mindenképpen írni, és Sansom új könyvét választottam az írásra, A bosszú nyilait. Ennek is több oka van. Az első az, hogy nagyon tetszett, és szeretem a történelmi jellegű regényeket, a második az, hogy már jó pár hete elolvastam, de nem került sor az elmúlt időszakban felsorolt okok miatt az írásra.

Szóval Sansom...már találkoztunk egyszer az Agave Könyvek egyik sikerszerzőjével. Sajnos csak egyszer, de más már többször is olvashatott tőle könyvet, hiszen az írótól már megjelent a Kard által, a Sötét tűz, Az uralkodó és az Apokalipszis is. Nekem az első regényem az Apokalipszis volt, és azzal meg lettem győzve. ("jó magyarosan" mondva. :-))

Nagy boldogan fogtam most bele A bosszú nyilaiba, főleg mert az is tetszett, hogy jó vaskos kötetet kaptam kézben. Pontosabban 613 oldalasat. Az is tetszett, hogy a kötet bár egy sorozat részének számít, mégis olvasható önmagában is, s ez így volt az Apokalipszissel is szerencsére.


Eme mű főhőse ismételten az a Matthew Shardlake, akit már régebben is megismerhettünk, s ő ismételten nyomoz különféle ügyekben, melyek során egyre veszélyesebb kalandokba bonyolódik hősünk, sokszor az élete is veszélyben forog. Mivel történelmi háttérbe ágyazott krimiről van szó, így szót kell ejtenem erről a háttérről is. A sztori 1545 nyarán játszódik, amikor VIII. Henrik (az én kedvenc angol királyom...:-) Nem mintha valami nagyon szimpatikus lenne, de mégis szeretem.) uralkodik a szigetország trónján. Előzőleg Franciaországot támadta, a franciák pedig viszont támadnának. A király és csapatai a Portsmouth-i kikötőben várja az ellenség hadiflottáját.

Matthew pártfogója Parr Katalin, Henrikünk felesége, s ő adja a férfi számára azt a megbízást, melytől a életveszély mindennapossá válik számára.

A történet valahogy lassan indul be, de ahogy Shardlake egyre közelebb kerül a nyomozásban a megoldáshoz, egyre izgalmasabbá válik. Az biztos, hogy azok az olvasók, akik szeretik a történelmi témájú köteteket, ez a könyv telitalálat lesz, hiszen rendkívül sok mindent megtudhatunk az akkor történtekről, betekintést nyerhetünk, a királyukért harcolni kész sereg mindennapjaiba is, azon kívül, hogy Shardlake személyében megismerünk egy zseniális "nyomozót".

Egyszóval ajánlom mindenkinek, hogy mélyedjen bele Sansom munkásságába. Érdemes.

Néhány infó pedig a szerzőről, az Agave Könyvek honlapjáról kimásolva:


"C. J. Sansom angol regényíró, 1952-ben született. A birminghami egyetemen történelemből először bölcsészdiplomát, majd PhD-fokozatot szerzett. Később átképezte magát ügyvéddé, egy ideig Sussexben praktizált, jelenleg is ott él. Munkájával azért hagyott fel, hogy minden idejét az írásnak szentelhesse. A Shardlake-sorozat a Kard által című, 2003-ban megjelent nagy sikerű regényével indult útjára, amelynek a Sötét tűz című folytatása 2005-ben elnyerte a brit Crime Writers’ Association (CWA) legjobb történelmi krimijéért járó Ellis Peters Historical Dagger-díját. Két évvel később Az uralkodót is jelölték, ezúttal a Dagger In The Library-díjra. Sansom szívesen kísérletezik új műfajokkal is: két történelmi krimije közt között időt talált arra is, hogy 2006-ban megírja Winter in Madrid című regényét, amely kémtörténet, és a spanyol polgárháború után, 1940-ben játszódik.

A Shardlake-sorozatból eddig öt rész látott napvilágot, az utolsó kötet (Heartstone) 2010 szeptemberében jelent meg Nagy-Britanniában. A BBC már megrendelte a Kard által filmadaptációját, amelyben Shardlake szerepét a tervek szerint Kenneth Branagh fogja játszani."

M.C. Scott - A római kém

Egy ideje már vágytam régebbi korokban játszódó történetekre, de valahogy mindig "friss" olvasmány akadt a kezembe. Tudjátok, olyan igazán régen játszódó érdekelt volna...Sajnos az Agave Könyveknél kiadott Saylor művek kimaradtak eddig az életemből (remélem nem örökre), pedig nagyon dícsérték pl. a Róma c. kötetet is, és ezt a könyvet olvasva már előmelegítették a szemeiket A római kémre. Na nekem nem volt összehasonlítási alapom, régen olvastam már ilyen ókori időkről, így egyszerűen belefogtam, és bizony alig bírtam letenni, bár az, hogy írjak róla, nehezebb tészta volt, különböző magánjellegű dolgok miatt. Ám miután "kivégeztem" a történetet, utána is magamban hordoztam a szereplők emlékét.

Bár az Ókori Rómában nem éltem, (nem vagyok vámpír...) mégis a könyvet olvasgatva abban a korban éreztem magamat. Éreztem a szagokat, az illatokat, a fogathajtó versenyek izgalmát, a kémek  dobogó szíve bennem dobogott egy-egy neccesebb helyzet kapcsán. Tehát teljes mértékben bele tudtam magam élni a történetbe. Ez nagy szó, mert sokszor van úgy, hogy bár imádom a sztorit, mégsem élem bele magam, hanem csak olvasom külső szemlélőként. Itt én is egy voltam a szereplők közül valahogy, és 579 oldalon keresztül velük együtt lélegeztem.

A könyvnek a szememben több főszereplője is volt, nem is tudom eldönteni, melyiket szerettem meg jobban. Panterát a tapasztalt kémet, és számomra jóképű férfit, aki az első családjának önkezével vetett életet, mert akkor azt kellett tenni? Vagy Ajax-ot a kicsit furcsa kinézetű fogathajtó férfit? Nem tudom. Az biztos, hogy Math-t nagyon szerettem. Hogy ne szerettem volna, hiszen kisfiú még, alig 10 éves, és gyerek létére komoly feladatokat kap. Sokszor sajnáltam, sokszor megsimogattam lélekben a buksiját. Leginkább azt sajnáltam, hogy sosem lehetett olyan gyermekkora mint a mai kortársainak. Hiszen ő kémnek"tanult", emellett még tehetséges zsebtolvaj is volt, a többi "szakmájáról" meg ne is beszéljünk. Voltak olyan pillanatok a könyvben, mikor rákiabáltam volna legszívesebben Hannah-ra, a gyógyító asszonyra, hogy figyeljen jobban a gyerekre. Pedig figyelt ő. Amennyire tudott ebben a zűrzavaros korban, amikor a világ legtermészetesebb dolgának tűnt az azonos neműek szerelme, az, hogy az idős emberek fiatal fiúkkal szórakoznak...Emiatt nem éltem volna akkor, de nem ítéltem el senkit és semmit, mert ez a kor sajátosságának tűnik (sajnos). Volt, hogy szabályosan forgott a gyomrom, és szívesen kiszúrtam volna Néró szemét, amikor Math társaságában fürdőzött. Valami pedofil öregnek képzeltem, és undorított, amit csinált. Pedig nem is csinált akkor éppen semmit. De akart...én tudom, hogy akart. :-)

Mindenesetre a könyvet olvasva voltak olyan részek, amelyek alatt szárnyaltam, és voltak, melyeknél a gyomrom is forgott. Érdekes dolgokat is tanultam belőle, pl. azt, hogy egy harcos égi temetését hogyan rendezték meg akkoriban.

Idézet következik:

"Elmentünk együtt, hogy megnézzük apám holttestét - mondta. - Pantera arra gondolt, hogy ma, valamikor később, építhetnék egy magas emelvényt, és ráfektethetnénk, hogy a varjak és a hollók lassanként elcsipegethessék a testét. "

Jajaj! Biztos megtisztelő a dolog, de én nem akarnám így végezni. A kelleténél is jobban belegondoltam azt hiszem.

Egyébként a történet főként a Róma leégetéséről szóló jóslat körül zajlik. Néró kémekkek próbálja meg kideríteni, hogy mi s hogy lesz a jóslat szerint, közben pedig zajlanak a sokszor kegyetlen fogathajtó versenyek, melyekkel a jónépet szórakoztatják. Kiderül, hogy a jóslatot a szibilláktól csak a tiszta lelkű emberek tudhatják meg....

Nekem nagyon tetszett a történet, úgy vélem, sokak kedvencévé válhat, ha nem riadnak meg az oldalszámtól és az igényes kemény kötésű borítótól, melytől még vaskosabbnak tűnik a könyv.

Megrettenni nem kell, de olvasni igen. Ajánlom szeretettel mindenkinek, az Agave Könyveket pedig hálás köszönet illeti meg a könyvért.

Fábián Janka - Emma szerelme

Nagyon szeretem a családregényeket, és imádom a történelmi sztorikat is. Ha van benne egy kis romantika is, akkor az már csak hab a tortán.

Ilyennek ígérkezett még a múlt évben Fábián Janka regényciklusa is. (Már régen olvastam ezt a kötetet, a második részt is, csak az írás róla elmaradt...most pótolom, és nagyon szeretném elolvasni a ciklus harmadik részét is. )

Az Emma szerelme a trilógia első kötete, amely a kiadó szerint "egy békebelli romantikus családregény". Az Ulpius-ház kiadó jelentette meg 2011-ben hatalmas PR kampány mellett. Talán emiatt az őrületes reklám miatt is, hogy még a csapból is Fábián Janka folyt, nehezen szántam rá magam a könyv olvasására. (Egyet fizet kettőt vihet akció keretén belül vettem meg a Librinél...)


Amikor viszont végre belevágtam, egyszerűen nem bírtam letenni. Pillanatok alatt beleszerettem a történetbe, a szereplőkbe, és csak sodort magával a sztori. Amint vége lett, elkeseredtem, hogy nem tudok azonnal hozzájutni a második részhez. (Amely probléma azóta már megoldódott...most ugye a harmadik kötetre vágyódom, ami már régen megjelent, csak a pénztárcám nem engedi meg jelenleg a vásárlását.)


A történet tele van esendő, de nagyon szerethető szereplőkkel. Oldalról oldalra haladva egyre jobban belebonyolódtam az életükbe, egyre kíváncsibb voltama sorsukra. Mintha én is egy ember lettem volna közülük. Mintha személyesen magam is átéltem volna a történetet. Mindez Fábián Janka csodálatos mesélőkéjének köszönhető.

Amennyire féltem a sztori elején a magyar szereplőktől, és attól, hogy nem fogom megszokni azt, hogy magyar neveket kell megjegyeznem, annyira nem okozott mindez problémát.

A sok dícséret után felvázolnám néhány szóban a történetet.

Könyvünk 1907 nyarán kezdődik, Emma, a főhős még kislány, az Orient Expresszen (de szeretnék felülni rá...) robog édesapjával Budapest felé. Írja a naplóját s nem is sejti, hogy hamarosan megváltozik az élete.

Apja Kóthay Évára bízza Balatonkörtvélyesen a kislányt, mert kiderül, hogy halálos beteg, Éva pedig fiatalkori barátja felesége, nem mellesleg a férfi régi nagy szerelme.

Emma nem könnyen, de beilleszkedik a balatoni település életébe, még az Anna bálon is részt vesz. Közben hazautazik Gábor, Éva néni Franciaországba szakadt gyerekorvos fia, akiről csúnya pletykákat terjesztenek. Ezekben a pletykákban szerepel Emma világszép édesanyja is, akit a kislány fiatalon elveszített. Mindezért Emma Gábort hibáztatja...

Ennek ellenére a fiatalok sorsa összefonódik egymással és a történelmi eseményekkel, mint pl. az I. Világháború borzalmaival.

Én imádtam a könyvet, és alig várom, hogy adandó alkalommal az egész trilógiát dedikáltathassam az írónővel személyesen. (Egyébként megvan a Német lány c. könyve, az dedikált példány. :-)) )

A szerző...forrás: www.libri.hu

A szerző honlapját az alábbi linken találhatjátok: www.fabianjanka.hu

Szerelmetes Orsikám

Ismét egy csíkos lányregény kacsintott rám a könyvtár polcáról.

Rájöttem, hogy Kőszegi Imre műve valahogy kimaradt eddig az életemből. Épp ezért határoztam el, hogy velem jön, elolvasom gyorsan. Aztán túl gyorsan nem ment a dolog, mivel a kötet egy csíkos könyvhöz képest nagyon vastag, 587 oldalas.

Kőszegi főhőse Orsika, aki a nagy hírű Kanizsai család egyik utolsó sarja. Szülei meghaltak, Ferkó nevű bátyjával együtt Kanizsai Dorottya nagyasszony gondjaira bízzák, s a kanizsai kastélyból a sárvári várba költöznek.

A korszakot átszövi a politika, az ország 2-3 részre szakad, egyszerre több királya is van a magyaroknak, s a nagyurak sakkbábuként a táblán próbálnak boldogulni.

Orsikát 6 évesen eljegyzik Nádasdy Tamás királyi titoknokkal, majd mikor betölti a 14. életévét, hozzá is adják a férfihoz. A lány az esküvőre már beleszeret leendő urába, úgyhogy nem probléma neki szerencsére ez a házasság. Tamás szereti az ő szerelmetes Orsikáját, ám az országos ügyek gyakran elszólítják asszonya szoknyája mellől.

Arról sokat beszélgetnek, hogy Sárvárt a magyar kultúra központjává szeretnék tenni. Ám Tamásnak nem jut erre ideje, így Orsika nem volt rest, és elkezdi szervezni, tervezni, forszírozni a sárvári könyvnyomtatás lehetőségeit. Végül 1541-ben Orsika által lesz kézzel fogható az első magyar nyelvű könyv.

Ezt a csíkos könyvet teljesen átjárja a történelem, nagyon sokat tanulhatunk belőle, ha figyelmesen tanulmányozzuk, ami néha nem könnyű, mert imitt-amott elég tömény. Úgyhogy én azt mondom, hogy a történelemrajongóknak kötelező, igazi siker lehet a történet.

Nekem mindenesetre nagyon tetszett. :-)

A kép forrása: www.sulinet.hu

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás