Két nap múlva karácsony, mégis mi főiskolai és egyetemi hallgatók benne vagyunk a vizsgaidőszak sűrűjében sajnos. De hát ez már csak így van. Én megszoktam, és igyekszem úgy időzíteni a szóbeli és írásbeli megmozdulásokat, hogy ne zavarjanak be a karácsonyi programomba. Ez most is sikerült, de csak az utolsó pillanatban. Lényeg, hogy az utolsó vizsgám 22-én volt, majd pedig ötödikén januárban újra kezdődik a számonkérések hada. Már előre aggódom.

Minden félévben gondolkodom azon, hogy van-e valami jó módszer arra, hogy hatékonyabb legyek. Igazából elég jól tanulok, de mégis azt érzem, hogy a hatékonyságommal problémák vannak.

Mintha a Partvonal kiadó a Mikulás képében meghallotta volna a problémámat, rendelkezésemre bocsátott egy könyvet a témával kapcsolatban. Nagyon - nagyon örültem neki, és hálás köszönet illeti meg őket a rugalmasságukért és kedvességükért ezúton is.

Na szóval hozzájutottam Christian Gruning - Az eredményes tanulás titka c. tanulást segítő könyvhöz.


Olvastam már én ilyesfajta könyveket, nem is egyet. De volt, amiben egyetlen jó tanácsot sem adtak, vagy amiben csupa olyasmi volt, amit akár én is írhattam volna. Így ezt a kötetet izgatottan kezdtem el olvasni, és az átvételétől számított haza buszozásom alatt természetesen el is olvastam. 171 számozott oldalt tartalmaz, tehát nem túl vastag, viszont telis tele van minden földi jóval.

Először is azt kell tudni, hogy Christian Grüning  valami ügyes gyerek lehet, mert már a joghallgatói pályafutása alatt kialakította a megfelelő tanulási stratégiát, és azt oktatni is kezdte, létrehozott egy továbbképzéssel foglalkozó egyesületet. Jelenleg vezeti a vállalkozását, egyetemi docens valamint gazdasági mediátor is egy személyben. Ráadásul a fotója tanúsága szerint még mindig nagyon fiatal. :-))

Forrás: www.akademie-gruening.de

A könyv alcíme: Hogyan javíthatunk olvasási és tanulási képességeinken?

Hát az olvasási képességeimmel annyira nincs gond, de azért nem ugrottam át ezt a részt sem, főleg, hogy nagyon jó gyakorlati tanácsokat kaptam a struktúráló olvasással, az olvasási sebesség növelésével kapcsolatban.

Amikor a memorizálási technikák jöttek, akkor már sok újat tudott mondani a szerző. Érdekes technikákat vonultatott fel, vannak köztük számomra érdekesek, de olyanok is, amit mindenképpen ki fogok próbálni. Megtanít a szerző felismerni azt is, hogy milyen típusú tanulók vagyunk: vizuális, auditív avagy kinesztetikus, és minden típushoz ad tanulási tanácsokat. Én egyébként vizuális vagyok, de ezt eddig is tudtam, viszont megerősített ebben.

A könyv egyébként számtalan ábrát is tartalmaz, melyek segítségével sokkal jobban megérthetük a szerző mondanivalóját.

Érdemes beszerezni ezt a kötetet, és bár nem regény, azért néha ilyesmit is kell olvasni. Főleg, annak érdemes, akinek gondjai lehetnek a tanulással és olvasással. Én már pár embernek személyesen is ajánlgattam, hátha segít. Úgy érzem, engem előbbre vitt, már a 22-i vizsgámom is próbáltam alkalmazni a könyvben foglaltakat. A stresszkezelés kapcsán sikerült is. Remélem a vizsga is ilyen sikeres lesz.

Legközelebb Mike Evans Hogyan vizsgázz sikeresen? c. könyvét szeretném elolvasni...csak hogy bővítsem az ismereteimet. :-)

Jó tanulást, eredményes vizsgázást kívánok mindenkinek!