Az elmúlt időszakban a vizsgáimra készültem, és készülök is folyamatosan, mert nincs más választásom.

Viszont "tanulmányoztam" 3 könyvet, most kezdtem a negyediket.

Az Enzo, avagy az emberré válás művészete című Garth Stein kötetet tegnap éjjel fél 1-kor fejeztem be. Már ezer éve nálam volt, Erika kolléganőm tulajdona egyébként, de ő már régen elolvasta, ajánlgatta, de valami miatt nem kezdtem bele. Kár volt, mert előlépett a kedvenc könyveim soraiba. :-)

Nagyon jó volt az ötlet, nagyon tetszett az egész könyv felépítése. Megható, megrázó, néhol szórakoztató, és mindenképpen elgondolkoztató kötet. Azt hiszem szeretném megvenni magamnak is.

A kötet főszereplője és elbeszélője Enzo, a kutya, aki imádja gazdáját, annak feleségét, és a kis Zoét. Enzo okos, és bölcs, öreg és intelligens. Biztos abban, hogy ő más, mint a többi kutya. És valóban. Tudja, hogy emberként fog újra születni, ha egyszer már jön a vég, amiben persze biztos, hogy nemsokára itt lesz.

Elmeséli, hogyan került a gazdájához Dennyhez, hogy talált rá Denny Eve-re, akit elvett feleségül, és hogyan barátkozott össze Denny és Eve kislányával Zoéval. Megrázó volt számomra nagyon az a rész, mikor Enzo már tudta, hogy Eve nagyon beteg.

" Nem akartam, hogy Eve feleslegesen aggódjon. Mert addigra már kiszagoltam. Denny távollétében Eve etetett, és ahogy lehajolt, hogy elém tegye a tányéromat, az orrom közel került az arcához. Rossz illatot éreztem, mely rothadó fára, gombára, enyészetre emlékeztetett. Nedves, nyirkos enyészetre. A szag a füléből és a homloküregéből szivárgott elő. Valami volt Eve fejében, ami nem tartozott oda....Az én orrom ....jóval azelőtt kiszagolta a betegséget Eve agyában, hogy azt maga Eve észrevette volna."

Bekövetkezik, amire senki sem számított, Eve meghal, Denny egyedül marad Zoéval, ám az anyósa és az apósa mindent elkövet, hogy elvegyék tőle a kislányt.

Stein csodálatos érzékkel írja le a gyermekéért harcoló özvegy édesapa gondjait, megaláztatásait a kutyája szemszögéből.

Aztán meghal Enzo is, és valami történik...

Érdemes elolvasni mindenkinek. Egyébként karácsonyra is kitűnő ajándék lehet.

Ajánló a www.bookline.hu oldalról:

„Mongóliában, amikor egy kutya meghal, magasan a hegyekben temetik el, hogy az emberek ne taposhassanak a sírjára. A gazdája az eb fülébe súgja azon kívánságát, hogy a kutya a következő életében emberként térjen majd vissza. Azt mondják, nem minden kutya tér vissza emberként, csak azok, akik készen állnak erre.
Én készen állok.”

Enzo tudja, hogy ő nem olyan, mint a többi kutya. Megszólalna, ha tudna, de nincs egyebe, csak a gesztusai. Enzo igazi filozófus. Már öreg és beteg, de nem fél a haláltól, mivel meg van győződve arról, hogy halála után emberként fog újjászületni a földre.
Az egyszerre szívszorító és mulatságos, ugyanakkor gondolatébresztő regény egy család boldog és tragikus fordulatokban bővelkedő történetét meséli el. Szeretetről, hűségről, kitartásról és reményről szól. S mindezt egy emberi lélekkel megáldott kutya, Enzo meséli el nekünk.
Garth Stein regénye nem csak az Egyesült Államokban aratott sikert. A könyvet idáig húsz országban adták ki.