Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Máté Ferenc - Toszkána hegyei

Kb. egy hete voltam a könyvtárban utoljára, amikor Erikával, a könyvtárosok gyöngyével beszélgettem.

Mindenféle volt a téma, de főleg a könyvek. Természetesen. :-)

Ki is kölcsönöztem Máté Ferenc két könyvét, és ő (Erika, nem pedig Máté Ferenc) rákérdezett, hogy az első részét a sorozatnak olvastam-e. Mondtam, hogy nem, de kiderült az is, hogy (nem emlékszem) vagy nincs meg a könyvtárban, vagy pedig nem volt bent. Erikánál viszont volt egy otthon, ő is úgy kölcsönözte, de volt olyan drága, hogy odaadta nekem egy gyors olvasásra, úgyhogy elégedetten személeltem a felhozatalt, amit hazacipeltem.

Mivel kölcsönkönyv a Toszkána hegyei, azon nyomban neki is láttam olvasni, és viszonylag hamar be is fejeztem.

Szeretem az utazásokról szóló könyveket, meg azokat, amelyekben a szerző új helyre költözik, és elmeséli a kalandjait. Lásd: Frances Mayes. (Az ő könyveit egyszerűen imádom.)

Így már a kötet elején tudtam, hogy Máté Ferenc az én emberem lesz. A szerző egyébként magyar származású, Nagyváradon született, majd Budapesten élt, utána pedig 56-ban Kanadába emigrált. Kalandos élete volt, és 1971-ben megismerte feleségét Candace-t, aki festőművész. Mikor 1987-ben Toszkánában jártak, úgy döntöttek, letelepednek Olaszországban.


Forrás

Az ő "honfoglalásukról" szól ez a könyv.

Gyakorlatilag ott voltam velük én is a toszkán vidéken, ahogy megtaláltál álmaik házát, és nagyon szórakoztatott az olasz mentalitás, ahogy az ingatlanvásárlást kezelik. :-)

Különösebb történés nem volt a könyvben, inkább csak a mindennapokról szólt, de ha ez érdekel valakit, akkor szórakoztató és pihentető olvasmány lehet. Nekem az is nagyon tetszett benne, hogy a szerző sokat ír a gasztronómiáról. Néha bizony kedvet kaptam kiruccanni olvasás közben az erdőbe és szervasgombára vadászni. :-))

Egy dolgot nem annyira szerettem a könyvben, ez pedig az volt, hogy a végén található egy receptgyűjtemény. Konkrétan nem ezzel volt bajom, hiszen imádom a recepteket böngészni. Inkább az ütött szíven, hogy csupa olyan reci volt felsorolva, melyet soha az életben nem készítenék el, de meg sem ennék...máj, bárány, bélszín, vaddisznó...láthatjátok, nem vagyok egy nagy húsevő, bármiféle belsőséggel pedig ki lehet üldözni a világból. Viszont, mikor a vaddisznós receptet olvastam, eszembe jutott nem túl régi "kalandunk". Utaztunk Kőszegre autóval, és az úttest közepén egy nagy kan vaddisznó (gondolom őt hívják vadkannak. :D) sétálgatott. Hatalmas volt, csúnya volt, és félelmetes. Mivel időben lefékeztünk, nem lett baj, őkelme pedig szerencsésen átjutott a túloldalra. Akkor már csak azon kellett imádkoznunk, hogy ne legyen kedve visszafordulni. :-)) Az mondjuk egy másodpercig sem fordult meg a fejemben, hogy megegyem...ahogy ezelőtt és ezután sem fog soha.

Mindenesetre Máté Ferenc a könyvével kellemes perceket, órákat szerzett nekem, és minden érdeklődőnek szeretetettel ajánlom művét.


A könyv adatai:

Eredeti cím: The Hills of Tuscany

Fordította: György Bernadett

Kiadó: Media Lumnia

Kiadás éve:  2007

Borító: keménytáblás, fűzött

Oldalszám: 304 p

ISBN: 978-963-87519-2-8

Ár: nem ismert, legalábbis számomra nem, mert nem volt rajta a borítón

Forrás: Könyvtár

Frances Mayes - Édes élet Itáliában

Nem olyan régen, végre egy régi vágyam, és  olvashattam Frances Mayes könyveit, kezdve a Napsütötte Toszkánával, s folytatva az Édes élet Itáliában-nal. (Ráadásul meg tudtam szerezni még egy könyvét, az Egy év a világban c. kötetet is.)

Azt hiszem beleszerettem Toszkánába, pedig eddig nem igazán gondolkodtam azon, hogy oda kéne mennem… Ám most már úgy érzem, hogy minden nyaramat ott tölteném a Toszkán vidéken, ahogy azt az írónő is teszi.

Ebben a kötetben is Cortonáról mesél elsősorban Mayes. Már nagyon jó barátaik is vannak a környéken, vacsoráról vacsorára járnak, sütnek, főznek, tovább újítják a még felújítandó dolgokat Bramasole-n.


Szuper jó recepteket is találhatunk a könyvben, ahogy azt a szerzőtől megszokhattuk már.

Alig várom Mayes szakácskönyveit is. Abban aztán biztps tömegesen találnék jobbnál jobb ételleírásokat.

Visszatérve az Édes életre, valóban kitűnik Mayes soraiból a dolce vita életérzés. Napfény, barátok, finom ételek és…utazás.

Talán még nem említetem, hogy a szerző és férje imádnak utazni is, s ebben a kötetben beszámolnak pl. a szicíliai kiruccanásukról. Nagyon izgalmas volt olvasni, hogy milyennek látták azt a vidéket. Csak most  nagyon sajnálom, hogy nem akarták megnézni a Palermói Kapucinus Kriptát, melyet én egyszer látni szeretnék.

Utaznak a Veneto tartományban is, ahol különféle borokkal ismerkednek és a Trasimeno-tó környékét is bebarangolják.

Azt gondolom, hogy Mayes könyvét nem szabadna kihagyni senkinek. Én nagyon szerettem eddig mindet és remélem, hogy a még hiányzó köteteket is meg tudom szerezni.

A könyv adatai:

Eredeti cím: Bella Tuscany

Fordította: Sümegi Balázs

Kiadó: Tericum kiadó

Kiadás éve: 2003

Oldalszám: 308 p

ISBN: 9638453680

Forrás: kőszegi könyvtár

Borító: keménytáblás, fűzött, védőborítóval

Fogyasztói ár: 2470 ft

A bejegyzés gépelését hálásan köszönöm Raritas-nak!

Frances Mayes - Napsütötte Toszkána

Nyár van, és nagyon meleg...az emberről szakad a víz, és mintha a számítógép és az internetszolgáltatás is haldokolna ettől a magas hőmérséklettől. Valahogy - bár vírusom nincs - a gépem mégis lassú, alig tölt be, a net is szakadozik már egy hete, úgyhogy alig bírtam bármit is csinálni itt a gép előtt. Így viszont kicsit több időm maradt magára a kedvenc tevékenységemre, az olvasásra.

Jártam könyvtárba, jutottam hozzá új könyvekhez is, nem mondhatom, hogy nincs mit olvasnom. Lassan úgy járok, hogy a random.org segítségével sorsolom ki, hogy mit olvassak. Mert rá kell jönnöm, hogy úgy, hogy egyszerre hatszáz kötetet olvasok, nem nagyon jutok előbbre. Pedig ezt csinálom...jelenleg kb. 20 könyvemben van könyvjelző, és majdnem minden nap előveszem majdnem mindegyiket...Beteges...tudom.

Mindenesetre most vissza kell, hogy térjünk az új kedvencemre...ja, hogy még nem mondtam, hogy ez a könyv az lett? Hát akkor most mondom. Frances Mayes Napsütötte Toszkánája nagyon megfogott...kedvem lenne egy Toszkán barangolásra, egy házikó vásárlására az olajfaligetek között.

:-)

Engem mindig is vonzott a vidék...főleg a külföldi vidék, legyen szó Toszkánáról, vagy másról. Imádom olvasni az olyan köteteket, amelyek nem csak az útleírásról, vagy a főzésről szólnak, hanem a könyv helyszínén folyó életről, a mindennapokról. Mayes könyve épp ezért volt telitalálat a számomra, és most mondom, hogy az összes általa írt művet el szeretném olvasni mielőbb.

Erre a könyvre egyébként a könyvtárban bukkantam rá, és persze jött velem haza. Akkor még úgy éreztem, hogy elég, ha elolvasom...Most már úgy érzem, hogy nem akarom visszavinni...vagy inkább akarok magamnak egy sajátot....Remélem lesz módom rá, hogy beszerezzek egy példányt.

Szóval a könyv főszereplője egy amerikai pár, akik nem túl régen vannak együtt. (A szerzőről és a párjáról Edről beszélek.) Közös erővel sokat utaznak, egyébként San Fransisco a lakhelyük, ott dolgoznak az egyetemen. Már évek óta keresnek egy megfelelőnek tűnő nyaralót az olasz vidékeken, de sehol semmi...majd megpillantják Bramasole-t, melybe azonnal beleszeretnek, ám úgy tűnik, hogy álmaikból semmi sem lesz. Végül aztán sikerül szert tenniük rá, és megkezdődnek a felújítások, a kalandok az olívaolajjal, a munkásokkal, és végeredményben önmagukkal is.

Először nyaralónak szánták a birtokot, majd egyre több időt töltöttek ott... a helyükben én örökre ott ragadtam volna. :-) (Bár valamikor dolgozni is kell...és a munka őket Amerikához kötötte)

Mindenesetre imádtam a könyv minden egyes sorát, s nagyon várom a szerzőnő többi könyvét is. Jelenlegi terveim pedig azok, hogy a Napsütötte Toszkánában leírt recepteket kipróbálom. :-)

A könyv adatai:

Eredeti cím: Under the Toscan sun

Kiadó: Tericum kiadó

Kiadás ideje:2002

Oldalszám: 331

ISBN: 9789638453532

Fogyasztói ár: 2970 Ft

Forrás: könyvtár, remélem nem sokára magánkönyvtár. :-)

A szerzőnő további köteteit is kereshetitek a kiadónál:

- Napsütötte Szakácskönyv

- Mindennapok Toszkánában

- Vigyük haza Toszkánát

- Egy év a világban

- Szép Toszkána

- Édes élet Itáliában

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás