Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Orson Scott Card - Bűvölet - Raritas újra jelentkezik...

Drága barátnőm Raritas már írt a blogomra klassz bejegyzéseket, és most ismét megkértem, hogy színesítse már kicsit a hétköznapokat. Megtette, és egy olyan könyvet ajánl most Nektek, amit nekem is ajánlgatott elolvasásra. Én odáig még nem jutottam el, hogy elolvassam a könyvet, de az ajánló miatt nagyobb kedvvel fogok nekiállni.


Egyszóval köszöntsük együtt Raritast!

"Újból köszönöm a lehetőséget, hogy vendégbloggerként írhatok ide Nektek. Az utóbbi időszakban kissé mozgalmasan teltek a napjaim. Legelőször is lett munkám, ami ugyebár, mint minden rendes ember idejét a felére csökkenti. Nyáron pedig pont a kedvenc blogíróm hathatós közreműködésével kérte meg a kezem életem Szerelme. Ennek a lánykérésnek Félcsi is tanúja volt. :)

Könyvolvasásra kevesebb időm jut, mint általában. Ennek ellenére egy-két kuriózum kell a lelkemnek, hiszen pihentet, kikapcsol. Észrevettem, hogy a könnyedebb, fantáziadúsabb témák kötnek le. Nem csodálom, hiszen mindennapjaimat átitatja a nagybetűs élet. Olyan sorsokat látok, amik engem megviselnek. Családgondozóként dolgozom, gondolom nem kell ecsetelni miért is ódzkodom egy keményebb munkanap után a lélektipró, mélyenszántó könyvek olvasásától.

Tudható,hogy szívem csücske a fantasy irodalom. Orson Scott Card Bűvöletét szeretném Nektek bemutatni. Műfaját tekintve fantasy, de nem az a tipikus "gyűrűkurás". Tavaly ismertem meg az írói munkásságát, amikor egyik könyvét megfilmesítették. Ez pedig a Végjáték című film (és könyv), ami első "nézetben" tetszett, olvasatban pedig szerelem lett. Bár a Végjáték inkább sci-fi.

Card nem éppen hagyományos írói készletekkel rendelkezik...imádja az életből vett dolgokat, történeteket, helyzeteket belevinni irományaiba. Szereti, ha karakterei emberiek, emberi gondolatokkal, tettekkel és hibákkal. Az író remekül bánik a humorral, a drámával és az apró csavarokkal történeteiben. Mindig jó helyen vannak a poénok, a csipkelődések, netán a komolyabb mondanivalók. Nem érezhető egyetlen erőltetett gondolat.  Sorai izgalmasak, intelligensek, érzelmekkel teliek.

A Bűvölet című könyvére a neten akadtam rá. Egyik ismerősöm küldte át nekem pdf formátumban. Sok könyvet olvasok a számítógépen (éééééssss naaaaagyon szeretnék egy ebook olvasót, főleg azóta amióta Félcsi Kindle-jét kipróbáltam egy náluk töltött nyári vakáció alkalmával). Egyre többet, mert van egy "dílerem", aki ellát szuper elektronikus könyvekkel.

Vissza a Bűvölethez. Már a történet leírása is felkeltette az érdeklődésem. Az egyik régi mesét dolgozta újra fel más szemszögből, pluszban hozzákevert egy kis orosz népmesét. Ez a könyvkoktél könnyen fogyasztható és az utána lévő bűvölet sem marad el, ezt garantálom. :)

Card nem követi a nyugati kultúrák által megszabott kliséket, mégis sejthető a boldog végkimenetel. Remek ajánlást ad maga az író is könyvéhez.

"A nyugati történetek azzal érnek véget, hogy a szereplők összeházasodnak, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Az orosz tündérmesék jóval túltesznek ezen: van bennük árulás, házasságtörés, gyilkosság, mindez abban a romantikus házasságban, amelybe a mese vándora belekeveredett. Csipkerózsika története az angoloknál és a franciáknál boldognak ér véget, de ez itt Oroszország. Csak egy bolond akarná átélni a tündérmesék orosz változatait."

Akiknek találkozni kell, azok találkozni is fognak. A főhős, a 10 éves Iván (sejthető ugye, orosz fiúról van szó) szülei úgy döntenek, hogy boldogulásuk tekintetében Amerikába disszidálnak. Ebben segítségükre siet az ukrajnai Marek kuzin. Nála bújnak el, amíg az okmányokra várnak.Iván a kuzin tanyája mellett lévő erdőben barangolva rálel egy tisztásra és a közepén lévő kőemelvényre. Amint megpróbálja megközelíteni, feltámad a szél és a kőemelvény körül szakadék tátong. A szakadék alját vastagon borítja avar, alatta valami közelít a fiú felé. A srác beijed és elmenekül. Gyermeki öntudata megpróbálja megvédeni ettől az élménytől, mégis évekig visszatér álmaiban, kitörölhetetlenül.

Amerikába érve Iván szépen fejlődik. Egyetemista lesz, ószlávul tanul (apuka ószláv szakos egyetemi tanár), sportol (gát ugrik, remekül dob) kitűnő tanuló. Diploma megszerzése előtt beleszeret egy amerikai lányba, eljegyzik egymást. Ivánt édesanyjához különleges viszony fűzi. Amikor bemutatja a menyasszonyát anyukájának, csak annyit közöl vele, hogy valami nem stimmel körülöttük. Doktori diplomamunkájához a fiú visszautazik egy évre Oroszországba anyagot gyűjteni.

Oroszországban visszatérnek az emlékek, amiket igyekezett eltemetni magában. Történetesen a kis tisztás és az "álom", miszerint a tisztás közepén egy kőoltáron feküdt egy alak. Nem hagyja nyugodni a dolog, meglátogatja Maker kuzint Ukrajnában és persze újból felkeresi az erdei tisztást. Ott volt a kőemelvény, de amint közelít felé, feltámad a szél, az avar alatt valami közelít felé. Az avar alól egy óriási medve akarja elkapni Ivánt, de a fiú kicselezi és átugorja a szakadékot. Az emelvényen egy alvó nő fekszik, csodálatosan szép. A medve, ami nem szép, felmászott utána az emelvényre. Iván egy merész tettel megcsókolta az alvó szépséget. Igen, jól sejtettétek. Felébredt a fiatal lány. Meglepő módon ószlávul kezdett el beszélni és minden nő vágyát rebegi : Iván ott helyben egyezzen bele, hogy feleségül veszi, mert ha nem, menten megöli őket a medve. Miután igent dadogott a halálra vált srác, kiderül, hogy a lány Katyerina, Tajna királyság hercegnője és Baba Jaga varázsolta el őt, őrévé téve a medvét. Mindaddig alvásra ítéltetett, míg egy férfi fel nem ébreszti egy csókkal és feleségül nem kéri. Mint kiderül a későbbiekben, csupán ezer évet aludt át a szépséges "Csipkerózsika". A villámeljegyzésből felocsúdva Katyerina kézen fogja vőlegényét, egy megjelenő varázshídon átvezeti az ő idejébe (ezer évvel ezelőtt) és világába, Tajna királyságba.

Ezek után kezdődnek az izgalmasabb dolgok. Milyen is az, ha egy gyors lánykérésből kényszerházasság lesz. Közben az egészet megfűszerezi a trónért harcoló Katyerina és a boszorkány viszonya. Hogy ne legyen egyszerű a helyzetük, Ivánnak be kell illeszkedni a "barbár" világba, el kell fogadtatnia magát, mint leendő királyt. Közöttük feszül egy évezred tudása, a kor jelleme és a  kultúra.

Card remekül ismeri az emberi természetet, jellemeket és játszik velük. Tükröt tud tartani eléjük (elénk is!!!), meg tudja változtatni az érzelmeinket, kötődésünket a karakterekhez. Bepillantást enged látni az álarcaik mögé, amik izgalmasak és új megközelítésbe helyezi a tetteiket, mondanivalójukat. Bátran ajánlom azoknak a könyvet, akik könnyed, mégis tartalmas olvasmányra vágynak."

Köszönöm szépen Raritas ezt a jó kis postot, és várlak vissza máskor is!

Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás - SNiki tollából

Nem is olyan régen könyvcsere kapcsán megismerkedtem egy kedves fiatal lánnyal, SNikivel, s megkértem Őt, vendégbloggerként írjon Nektek valamit az aktuális kedvenc olvasmányai kapcsán.

Meg is tette, amit ezúton is nagyon köszönök Neki!

Fogadjátok szeretettel!

"Molyon nézelődtem a Pushing the Limits és a Tökéletes kémia után, úgy éreztem szüksége van romantikus szívemnek még egy YA történetre, hogy ezt a hónapot is jól kezdjem.

Az értékelések közt bukkantam erre a történetre, és nem bántam meg azt a 12 órát és egy félig álmatlan éjszakát amit rááldoztam a könyvre mert új kedvencet avattam.

Kezdjük a szereplőkkel:

Abby: Egy jókislány álcával szeretné elkendőzni azt, ami elöl elmenekült egy szó nélkül otthonról. Szimpatikus volt bár néha legszívesebben felpofoztam volna mikor nem látta a nyilvánvalót.

America: Ő Abby legjobb barátnője igazán szerethető karakter és ő Abby 'élő' lelkiismerete.

Shepley: A főhős legjobb barátja, America pasija, férfi létére igazán bölcsen kezelt minden hisztirohamot, amit America zúditott rá és mellete még Travist is képes volt támogatni, egyszóval szuper pasi.

Travis: Hát ő az egyik legellentmondásosabb ember akit 'ismerek'. Egyik pillanatban minden okés aztán meg kiborul és elkezd verekedni. De mikor minden jó köztük Abbyvel ő a világ legédesebb pasija.

Tetszett bármilyen őrül is volt és imádtam mikor a történet néhol klisés volt és néha túl sok volt az érzelem, de ha ezektől el tud vonatkoztatni az ember akkor egy szerethető ízig -vérig szerelmes storyt kap, ami tele van kedvesebbnél kedvesebb jelenettekkel, mint például ez is.


"… Menj haza. A szemöldökét ráncolta. – Te vagy az otthonom."

vagy ez:


"Tudod, miért akarlak? Nem tudtam, hogy elveszett voltam, míg te meg nem találtál. Nem tudtam, mi a magány, amíg az első éjszakát nem töltöttem nélküled egyedül az ágyban. Te vagy az egyetlen, aki tökéletes az életemben. Rád vártam, amióta csak élek…"


Egy szó mint száz nagyon szerettem hol sírtam, hol nevettem, de mindenképpen olvastatja magát a könyv.  Jövöre érkezik a Walking Disaster, ami Trav szemszögéből mutatja meg a történetet. Már alig várom. :)

SNiki"

A kötet adatai:

Kiadó: Maxim Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Oldalszám: 444 p

ISBN: 9789632612119

Borító: puhatáblás

Ár: 2999 ft

Fülszöveg:

"Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói kifogástalan rendben sorakoznak a szekrényében - azt hiszi, elegendő távolság választja el a múltjában rejlő sötétségtől. De amikor megérkezik a legjobb barátjával, Americával a főiskolára, az új élet felé vezető útja gyorsan megváltozik.
Travis izmos testét tetoválások borítják, tipikus laza srác, azt testesíti meg, amire Abbynek szüksége van - és amit szeretne elkerülni. Abby távolságtartása felkelti a kíváncsiságát és cselhez folyamodik egy egyszerű fogadás segítségével: ha ő veszít, önmegtartóztató marad egy hónapig, ha Abby marad alul a játszmában, Travisnél fog lakni ugyanennyi ideig. Travis nem is sejti, hogy a párjával hozta össze a sors, akármelyikük is nyer.
Szerelem és játék keveredik a népszerű írónő, Jamie McGuire regényében, amely a fiatal olvasók körében nagy népszerűségre számíthat. Ne hagyd ki, játszd meg te is a tétjeidet! Szerinted Abby nyer vagy Travis? Vagy ebben a játékban nincsenek vesztesek?"

John Caldwell - A káosz szava - Raritas tollából

Csak nyúztam és nyúztam kedves barátnőmet és vendégbloggeremet Raritast, hogy írjon már valamit, színesítsük az ő ízlésével az én blogomat. Végre megküldte a várva várt postot, amit most olvashattok el! :-) Köszönöm!

"Üdvözletem Nektek! :)

Régóta ígértem már kedvenc bloggeremnek, hogy írok ajánlást, de ezidáig sem ihletem, sem erőm, sem pedig időm nem volt. Elnézést is kérek Tőle itten hamarjában.

Sokáig tanakodtam mivel folytassam a könyvbemutatóim sorát. Végül odáig jutottam, hogy vacillálok két kedvenc íróm között. Egyik Terry Pratchett, másik pedig Nemes István. Mindkettő kiváló szerző, ráadásul egy komplett világot teremtettek meg a műveikben. Hosszadalmas blogra számíthattok, ha ők kerülnek bemutatásra. : )

Kezdeném a magyar fantasy íróval: Nemes Istvánnal. Sok írói álneve van, többek között Ő rejtőzik John Caldwell, Jeffrey Stone, Julie Scott (nem csak fantasy-t ír, romantikus regényeket is:P), Julia Gianelli (Szenvedélyek című filmsorozat) írók személyisége mögött és még sorolhatnám. Alkotótevékenysége termékeny, négy-ötszáz regénye jelent meg. Ezekből a Worluk világára épült és az arról szóló kötetek a kedvenceim. Worluk világa az örök Káosz és Rend harcát fogalja magába. Istenek játszanak a teremtményeikkel, néha leszállnak közéjük és jól megkeverik a lekvárt, ne adj isten a szerencsétlen lényt, akit előzőleg sikeresen belepottyantottak egy bilinyi …ba, még meg is löbögtetik.

Kezdeném ott, hogy Nemes István és még sok tehetséges író, akik kiegészítették ezt a világot, közel 100 regényt hoztak össze ebben a kicsinyke „sorozatban”. Hozzáteszem, még mindig folytatódik a történet…:) Számos kisregény, novella jelent meg róla ezen kívül. Aki meg szeretné venni az összes megjelent művet, készítheti a helyet a könyvespolcán (avagy szerezzen be egy új szekrényt: P). Az író főleg sci-fi, fantasy könyveket ír, ezek mellett fordít (ifjúsági vámpíros történetek, Clive Barker könyvek) és könyvkiadót is működtet (Cherubion Kiadó). Az életében bekövetkezett számos válság ellenére sem adja fel a harcot, rendületlenül ír és próbál talpon maradni.

Akkor lássunk hozzá a Worluk világán belül megalkotott Káosz-Ciklus első regényének bemutatásához. :)


Az ötlet egy régi szerepjátékból jött 1986-ban, akkor született meg a főhős, SkandarGraun karaktere-személyisége benne. 1990-ben jelent meg nyomtatásban a Káosz Szava című regénye. Mit is írjak, nagy sikere volt a magyar fantasy rajongók körében. : ) Kissé kaotikus rendben jelentek meg a hozzá kapcsolódó kötetek, de a fő szál akkor is Skandar Graun, félvér ork-ember harcos-pap története. Néhol humorral, néhol drámával fűszerezett a történet, mi tagadás, idővel megszerettem a heroisztikus, kétbalkezes, részeges, lökött orkszerzetet (aki olyan átéléssel tud udvarolni, hogy abba szó szerint elalél a női egyed…nah meg Skandi szagától is:P).

Az első kötet: A Káosz Szava. A történet pedig rém izgalmas. A kis kamasz félork és a nevelője Netarépp áldozatot akar bemutatni a Káosz Istenének, Yvorlnak. Már ég a máglya, a rajta lévő holttestről Skandar le akarja lopni a csizmát, mire szépen legördíti a tűzről az áldozatot. Őt nem érdeklik az istenek, ő harcosnak készül és ki akar irtani minden embert. A szüleit egy Peltár nevű ember gyilkolta meg, aki később a földrész legnagyobb mágusa lett. Bosszút esküszik, hogy mindenkit feláldoz a Káosznak, káoszt teremt, ahol jár, csak segítsen neki célja elérésében Yvorl. Ekkor a tűzben megjelenik neki az csontváz isten, Yvorl maga. Csak akkor hajlandó segíteni a félorknak, ha megszerzi a Káosz Szavát, ami egy varázslat. Peltár is kutatja, meg akarja semmisíteni. Ez a legnagyobb fegyver a Rend- hívők ellen.

Kicsit már korosabban és ügyesebben harcos-pappá fejleszti magát, elindul útitársakat keresni erre az útra. Eléggé szedett-vedett társulattal kerül kapcsolatba, de neki pont megfelel mindegyik. Nem hiába kapja Skandi a „Két lábon járó pestis” titulust, hiszen a harcokban, avagy egy-egy orgyilkos rásegítésével igen kevesen maradnak a történet végére. Szerelmes lesz egy Lucinda nevű félig ork, félig ember nősténybe is. Később vele is találkozhatunk a regények alatt, illetve jókat nevethetünk a románcukon. : ) Itt-ott fény derül a háttérben mozgolódó tényekre, kit mi vezérel, milyen alantas szándék, avagy segítő akarat. Történet csavarokban, intrikákban, KÁOSZban bővelkedik. Izgalmas olvasmány.

Lényegében SkandarGraun egy veszélyes pasas, a káosz-isten dobókockával dönti el a sorsát, ő pedig egy idő után csak túlélni akarja az egész murit. Fura a stílusa, szerethető karakter, belopta magát a szívembe (mindig is vonzottak a rosszfiús karakterek:P). Egy idő után egy csepp drámaiságot is ad a történethez az író. Szerintem nagyon kellett, így nem egy agyatlan háborús-véres-csirkebélszagúork történetét olvashatjuk, hanem kicsit közelebb engedte a szereplőt az olvasóhoz. Hozzáteszem, ugyanezt követi a többi karakterrel is. Megszeretjük, megutáljuk, esetleg szánalmat érzünk, drukkolunk nekik. Persze elsősorban az izgalmas és humoros részek miatt kedvelem. Annyira jó helyeken süti el a kis patronokat, minden egyes kis szótag a helyén van.

Idővel követte a folytatás: A Káosz Szíve kötet. Erről majd később adnék ízelítőt. : )

Összességében remekművet alkotott. Számomra mindegyik regénye kellemes kikapcsolódást jelentett. Azóta sajnos az addig begyűjtött könyveimet elvesztettem. Tervben van az újbóli megvételük. Sajnálom, mert az első két regénye dedikáltan volt meg. Viszont lassan új könyves szekrényt és szobát kell szereznem (ahol minden elfér kényelmesen), nem férnek már a polcokra a szerzeményeim. :P

A könyv adatai:

Kiadó: Cherubion kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2011

Oldalszám: 322 p

ISBN: 9789639566934

Illusztrálta: Szendrei Tibor

 

 

Christine Golden - A ködök vámpírja - Vendégbloggerem ismét jelentkezik...

Kedves Olvasóim!

Vendégbloggerem Raritas ismét megörvendeztetett egy bejegyzéssel bennünket! :-)

Fogadjátok sok szeretettel!

"Üdvözletem újra! :-)

Drága barátnőm unszolására és a pozitív visszajelzések miatt is belefogok egy újabb, általam kedvelt könyvecske ismertetésébe. Kicsit elmaradtam a munkáimmal, például Félcsi felé a gépeléssel, meg az ismertetők írásával is. Sulizom (nekem ebben a félévben lesz két szigorlatom), szerelmes lettem egy csodálatos srácba és jelenleg házfelújítást tartok. Mindenhol áll a por, épp csempézik a konyhát (fúró, csempevágó, kalapács hangja szól mellettem), szóval ideális a körülmény egy blogbejegyzéshez. :P

A következő általam választott könyv címe: Ködök vámpírja. Félcsi nagyon kedveli a vámpíros történeteket, gondoltam ezt is meg kellene ismernie! Sajnos nincs a könyvtáramban ez a kötet, kölcsön adtam valakinek… aztán nála is maradt. Már tudjátok, hogy szeretem a fantasy-t. A könyvek mellett film és számítógépes játék formájában is ismerkedem eme stílussal. Régebben volt egy jó számítógépre készült game, Ravenloft néven futott. Ködös, sötét, komor hangulatú horror és fantasy játékként tömegeket ültetett a monitor elé. Erre a világra számos a könyvsorozat is íródott. Nyugodtan ajánlom azoknak is, akik nem ismerik Ravenloftot, hiszen a kötetek magukban is megállják a helyüket.

Christie Golden az írója ennek a műnek és be kell vallanom, számomra többet jelent ez a kötet, mint bármelyik másik a polcomon. Annó egy kedves személytől kaptam, akit szerettem és mára csak az emléke maradt. Szívesen olvasom ma is, holott már vagy 10-szer kivégeztem.

A főhőse Jander Sunstar, aranyelfből lett vámpír. Nem tudom ki hogy van vele, de nekem egy vámpír ott kezdődik, hogy JANDER!!! Úri modorú, régi vágású, törékeny és csodálatos lelkű, szépérzéke kifinomult és érzéki. Amikor megjelent a könyv, sokakból tört elő az az érzés, hogy egy éjszakai vérszívó nem ilyen, hanem kegyetlen, ádáz, könyörtelen és félni kell tőle (lásd Drakula). A későbbi évek tapasztalatai alapján viszont kissé eltérő formát és jelleget vettek ezen faj képviselői (lásd Edward, Interjú a vámpírral, Kárhozottak királynője főhőse - Lestat, esetleg Anita Blake szívszerelme- Jean-Claude).

Jander megőrizte lelkében az aranyelfek élethez való ragaszkodását, a természet tiszteletét és szeretetét, de jellemző rá a vámpírok tulajdonságai-hátrányai is. Imádja a növényeket, de elfeketednek, elhalnak a kezei között. Ha sír, vért könnyezik. Kettősség van benne, túlontúl szereti az életet, hogy kioltsa, viszont a saját életét sem szeretné eldobni, így vért kell szívnia. Örök bujkálásban, magányban tölti az „örök életet”. Egy tébolydába jár a kezeltekből étkezni, mikor rábukkan Annára. Első perctől fogva megigézi a lány ártatlansága, sebezhetősége és bája. Attól a naptól fogva érte él, ételt, pokrócot visz neki, gondoskodik róla. Vannak tiszta pillanatai Annának, de folyton egy szót ismételget: Barovia. Jander végképp beleszeret, és úgy tűnik viszonzásra találnak az érzelmei.  Azonban tragikus és fura körülmények között meghal a szeretett nő, Jander pedig átkot mond és bosszút esküdik, meg fogja találni azt, aki ide juttatta Annát.

Abban a pillanatban a bosszúvágyát éltető Ravenloft köde egy városkába repíti őt, Baroviába. A lakosok rettegnek egy gróftól, hiszen mint kiderül, ő is vámpír. Jander különféle emberekkel ismerkedik meg útja során. Például cigányokkal, akik befogadják őt, és akikkel később fontos kapcsolata lesz. Illetve a városka is éli életét, félve, meghúzódva és néha fellázadva a vámpír nagyúr szeszélyeitől, aki 10 évente megjelenik a faluban, elcsábít egy lányt… és hát az a lány rendszerint eltűnik, vagy megőrül, vagy szenvedések közepette meghal. Janderről hallva a gróf, Strahd von Zarovichmeghívja őt a kastélyába, hiszen egyformák….szerinte. Jander persze első körben örül ennek, hogy végre nem egyedül száll szembe a sorsával, és céljával. Fel szeretné kutatni ki is volt Anna, és hogy került a tébolydába. Később Strahd megmutatja ki is ő valójában, aranyelfünk pedig kezd rájönni milyen érzelmek, történetek és tragédiák is húzódnak a háttérben.

A történet csavaros, meglepő fordulatokkal teli, két generáción át mesélő sztorival (cirka 30-40 éves kutatás folyik Baroviában és Ravenloft várában-ami a gróf kastélya). A karakterek csodálatosak, szerethetőek, emberi érzelmekkel, cselekedetekkel és a legfőbb, végig lehet izgulni a könyv minden egyes betűjét az utolsó sorig.

Egyszóval: Ajánlom Nektek!"

A kötet adatai:

Kiadó: Delta Vision KFT.
Oldalak száma: 398 p
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 260 gr
ISBN: 9789639890657
Kiadás éve: 2010

Raritas a vendégblogger jelenti: J. Goldenlane - Isteni balhé

Ahogy a Facebookon már említettem Nektek, egy kis újdonsággal szeretném megzavarni az állóvizet. Jobban mondva több újdonságot szeretnék bevezetni, melyek közül az első, a vendég-bloggerem, Raritas bemutatkozó írása.  Mikor elkezdtem puhítani a drágát, hogy írjon nekem, akkor arra gondoltam, hogy hetente jelentkezni fog, de legalább két hetente egy-egy irománnyal, de most még nem tudom hogyan tovább, mit vállal.

Mindenesetre fogadjátok szeretettel írását...

"Egy igen kedves ismerősöm bogarat csempészett a hallójáratomba, miszerint fogjak bele a számomra kedvelt könyveim ismertetésébe. Őszinte leszek, soha nem csináltam még ilyet, blogot is maximum magam örömére írtam. De próba cseresznye. :-)

A könyvek szeretetét Édesapámtól vettem át. Emlékszem, a hálószobájukban volt egy plafonig érő könyvespolc, tele jobbnál jobb és izgalmasabb borítóképekkel rendelkező olvasmányokkal. Még azokat a kis fura bogarakat nem ismertem, később tanultam meg, hogy nem bántanak, sőt… egy teljesen más világba kalauzolnak el. Szinte mindenevő vagyok, de kedvenceim a fantasy, ezeknek a paródiája, a misztikus könyvek, horror, thiller, némi sci-fi is. Ezeken kívül kedvenc íróim (kötelező darab) Móricz, Mikszáth, és Móra (három M! ♥). Egyelőre a már olvasott, igen kedvelt íróimtól szeretnék nektek csemegézni. Beszerzésük is különleges helyet kíván (interneten rendelés, vagy számos fantasy könyveket is árusító bolt, pl. Szellemlovas-reklám helye, itt nem csak jó dolgokra lelhettek, hanem különleges kiadásokra is, főleg a fantasy műfaj kedvelőinek).

Nos, első kis bejegyzésem kiről és miről is szóljon?

Annyi író lenne…

Talán ildomos egy magyar (hölgy) szerzővel kezdenem. J Ő Goldman Júlia, írói álneve: J. Goldenlane. Civil foglalkozása matematikus és programozó. Kicsit messze áll a foglalkozása az irodalomtól, megesik, de ő nem is kimondott fantasy-t ír, hanem egyszerűen letehetetlen, egyedi stílusú, sajátságos humorral rendelkező szuper regényeket. Úgy jellemezném, hogy ő a magyar fantasztikus irodalom Vavyan Fable-e, akinek Rejtő Jenő a példaképe.

Első könyve, amit sikerült dedikáltan megszereznem, az Isteni balhé címet kapta. 2001-ben jelent meg a Beholder kiadó égisze alatt, cirka 256 oldal. A történet is furcsa módon mesélődik el, hiszen hol az egyik, hol a másik főszereplő mondja el a szitukat, persze saját szemszögéből. Szépen követni lehet az eseményeket és jókat lehet derülni az akciókkal tarkított helyzeteken, főleg úgy, hogy nem mindig van egyetértés a hősök között. :-)

Adott két főszereplő. Thanit, a leányzót az utca nevelte, ergo: piszkos, rongyos, csibész, cseles, cserfes és szabad szájú, csaló, hazudozó, tolvaj és ennek fejében mindig bajba kerül. Vagy megfojtaná az ember, vagy imádná, hiszen olyan ártatlannak tudja magát mutatni. Ha elfogják, meglóg, megszökik… netán egymás ellen uszítja az ellenfeleket, a lényeg az, hogyan tudja a maga számára előteremteni a legelőnyösebb helyzeteket. Az istenek is kedvelhetik, mert oltári nagy szerencsével és némi furfanggal oldja meg a gondokat, és old kereket. Általában a saját feje után megy, legtöbbször rossz irányba. A másik szereplő Q AlAquim, Frej-jah isten szent lovagja, irtó helyes, nők álma, tetőtől talpig úriember, nemes családdal a háttérben. A rendházától kap egy küldetést, miszerint Daalt, a hatalmas sárkányt le kell győznie, de előtte még fel kell kutatnia a társát, akit az istene jelölt ki számára. Véletlenül… netán direkt, ki tudja, összekerül ez a két fiatal. Q megmenti Thanit egy újabb alapos veréstől, persze a lányka kizsebeli. Q erre felajánlja segítségét, vacsorát, szállást, és a rendháza támogatását, de közben titkon tudja, hogy a lányt jelölte ki számára istene, mert a szent medálja jelzett neki. A kis tolvajuk lába alatt égett a talaj, így beleegyezik, hogy elkíséri Q-t. Ráadásul tudta, hogy a lovagja megvédi, netán kiváltja, esetleg kifizeti az általa okozott károkat, szóval mellette biztonságban lesz.

Innentől kezdve szerencsétlen Q a fejét fogja, többször felsóhajtva kérdőre vonja Frej-jaht és rendületlenül menti meg Thanit. A rendházban megerősítik őket, bizony nekik kell legyőzni a süsüt. Thaniból lovaginát próbálnak faragni, igen kevés sikerrel. Megismervén a képességeit, egyre jobban sürgetik őket a harcra. Idegesítő nőszemély Q szemében, viszont maga is meglepődik azon, ha nincs mellette félti, sőt, hiányzik neki a lány. Többet nem írok a történetről, csak annyit, hogy a végén megjelenik az igazi társ is. :-)

Imádtam ezt a könyvet. Tele van humoros, aranyos történetekkel, némi romantikával, persze a kihagyhatatlan szent küldetéssel. Könnyed, laza olvasmány, de inkább kalandregénynek mondanám némi fantasztikus elemmel. Csak ajánlani tudom azok számára, akik szeretik ezt a műfajt.  Később megjelent Pokoli balhé címen a folytatása. De arról a könyvről majd később. :-)

A könyv adatai:

Borítót rajzolta:       Boros Zoltán és Szikszai Gábor
Kiadta: Beholder
Terjedelem:     256 oldal
A megjelenés dátuma:    2001

"Ez a regény nem nyert Hugo díjat.
Nebula díjat sem.
Ez a regény egy percig sem vezette a New York-i bestseller-listákat.
Erről a regényről nem nyilatkozott elismerően a Washington Post.
Ezt a regényt még senki sem hasonlította a Gyűrűk Urához, ami teljesen
érthető, mivel egyáltalán nem hasonlít rá.
Ez a regény egyszerűen csak jó.
Én legalábbis kedvelem."

J. Goldenlane

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás