(2009-11-26 12:35:55)

 

Aki szereti a verseket, annak Emily Dickinson kötelező "olvasmány". Különleges stílusával megragad, és magával sodor.

Egy, árva, vékony kötetet találtam csak Dickinsontól a könyvtárban,azt ki is kölcsönöztem, el is olvastam. Ez a kötet tartalmazza még Károlyi Amy tanulmányait is a témában. Érdekes olvasmány.

Egy kis infó Emily Dickinsonról:

"Emily Dickinson (1830. december 10. – 1886. május 15.) amerikai költőnő.

Magábafordulóan és a környezetétől elzárkózottan élt. Az utolsó vizsgálatok szerint 1789 verset írt, de ezek közül csak néhány (kb. 7-10) jelent meg életében, azok is névtelenül, vagy az ő tudta nélkül.

Emily Elizabeth Dickinson néven született Amherst (Massachusetts) városában, ahol életének nagy részét töltötte. Édesapja, Edward Dickinson (1803–1879), massachusettsi politikus, édesanyja, Emily Norcross Dickinson (1804–1882) csendes asszony volt, aki folyamatosan betegeskedett.

Bátyja, William Austin Dickinson (1829–1895) volt, aki 1856-ban feleségül vette Emily legközelebbi barátnőjét, Susan Gilbertet, és a szülői ház tőszomszédságában telepedtek le. Húga, Lavinia Norcross Dickinson (1833–1899), akit a családban csak Vinnie-ként emlegettek, nővére halála után sokat tett verseinek megjelentetéséért.

1840-ben Emily-t beíratták a közeli Amherst Academy-be, a korábbi fiúiskolába, amit csak két évvel azelőtt nyitották meg a lányok számára, hogy Emily bekerült. Az iskolában angolt, klasszikus irodalmat, latint tanult, mindemellett olyan tárgyakat is tanítottak, mint vallás, történelem, matematika, földrajz.

17 éves korában beiratkozott a Mary Lyon Mount Holyoke Female Seminary-be, de egy év múlva a bátyja, Austin hazahozta és ezután nem tért többet vissza. Több elképzelés van, miért hagyhatta ott az iskolát. Az egyik elképzelés szerint honvágya volt, a másik szerint nem akarta életét a hitnek és Jézusnak szentelni. Ezután csak rövid látogatásokra hagyta el otthonát, hogy rokonokat látogasson meg Bostonban, Cambridge-ben és Connecticutban.

Dickinson 1886. május 15-én halt meg vesegyulladás következtében."

www.wikipedia.hu