A múltkor, amikor írtam az Amíg élek c. Cicero Könyvstúdiós kiadványról, akkor említettem, hogy mostanában ismét kerülnek a kezeim közé különféle daganattal, komoly betegségekkel kapcsolatos írások. Ezt azért írtam, mert az első, amelyik ezt a folyamatot nyitotta, a Szólít a szörny volt, amely számomra nagyon különleges olvasmány volt.

Előre bocsátom, senki se várjon démonokat, szörnyeket, gyilkosságokat meg misztikát ettől a könyvből. Van benne démon meg szörny, meg halál, meg misztika, csak épp nem olyan, mint amire az átlag ember számítana a kötet címe alapján.

Ugyanis a démon a főszereplő saját démona, amivel küzd, a szörny az a valaki vagy valami, ami végső soron segít rajta, a halál nem gyilkosság után érkezik, hanem egy szörnyű kor végső állomása, és a misztikum pedig ott jelentkezik, ahol a szörny megjelenik.

Mindent egybevetve egy csodálatos, de borzongató könyvet olvastam a "személyében".


Már az eleje nagyon tetszik, ahol a bevezetőben a szerző, Patrick Ness elmeséli, hogy Siobhan Dowd-t sosem ismerte, csak mint a szerzőt az olvasója, ugyanis az írónak életében két könyve, halála után, ami  mellrák miatt nagyon hamar elragadta még két kötete jelent meg, és ez a könyv lett volna az ötödik könyve, de nem tudta megírni. Így hát Patrick Ness írta tovább az alapötletet. Bár én sosem találkoztam még Siobhan munkásságával, szerintem Partrick csodálatosat alkotott, annak ellenére, hogy nincs összehasonlítási alapom.

A mű főhőse egy kisfiú, bizonyos Conor, aki kistini még, és egy szörny zaklatja, aki azt állítja, hogy a fiú maga hívta. Nem érti sem Conor, hogy mi ez az egész, sem pedig az olvasó. De sajnos hamar kiderül miről van szó.

Conor nagylelkű, erős kisfiú, akinek az édesanyja rákos. Erősen hiszi, hogy meggyógyulhat, fel sem merül benne az ellenkezője. Anyja nem is ad esélyt neki arra, hogy azt higyje, hogy ez a helyzet rosszul is végződhet.

A fiú éjjelente rémálmokkal küzd, napközben suliba jár, ahol szinte eltiporják, és gondozza édesanyját. És egyszer csak megjelenik a Szörny egy hatalmas fa képében...

A könyvet olvasva végig éljük Connor életét, megismerjük édesanyját, nagyanyját, az apját is egy kicsit, aki elhagyta őket, és Amerikába költözött, és persze megismerjük a sulis zaklatóit, és a Szörnyet is, aki azt akarja, hogy Conor ismerje be, mondja ki végre az igazságot...

A kötet végére én is eléggé összezuhantam, teljesen átérzetem azt, hogy mit érezhet egy kisfiú, akinek az édesanyja meg fog halni, s milyen érzés lehet erre rájönnie. Nagy képzelőerő nem kellett ehhez nekem, mert én is túl vagyok egy ilyen helyzeten, de én már nem kisfiú voltam, hanem kicsit nagyobb lány, amikor megtörtént.

Mindenesetre borzalmas az egész. A könyv vége pedig nem hoz happy end-et. Sajnos, bár nem is vártam őszintén szólva.

Ez egy nagyon gyorsan olvasható, kétszáz oldal feletti oldalszámú történet képekkel, melyek illusztrálják Connor szenvedéseit.

Bár ifjúsági kötet, úgy gondolom, hogy az ifjú olvasóknak nem árt érettnek lenni azért, hogy megértsék a mondanivalóját. Szerintem egyébként ha valaki ilyen helyzetben van, mint Conor, akkor nagyon érdemes elolvasni, hiszen bátorítást nyerhet belőle. Ezen kívül viszont mindenkinek szeretettel ajánlom, mert nem gondolom, hogy lenne olyan ember, akinek ne tetszene!

A kötet adatai:

Eredeti cím: A Monster Calls

Fordította: Szabó T. Anna

Kiadó: Vivandra Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve:  2012

ISBN: 978-963-888-399-5

Oldalszám: 215 p

Borító: Puhatáblás, ragasztott

Ár: 2950 ft

Forrás: kiadótól